Πολιτικη & Οικονομια

Η Ευρώπη για τα σκουπίδια και η αντιδυτική προπαγάνδα

Για αρχή βάζουμε μαζί, στο ίδιο επίπεδο, Πούτιν, ΝΑΤΟ και Ευρώπη

Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η φωτογραφία που βλέπετε πάνω είναι από την εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» της 7ης Μαρτίου. Και είναι μια από τις πιο απροκάλυπτες επιδείξεις της αντιδυτικής, αντιευρωπαϊκής και άρα αντιδημοκρατικής προπαγάνδας που με συνέπεια γίνεται εδώ και δεκαετίες από σελέμπριτιζ της ελληνικής «σόου μπιζ» και βοηθά πολλούς συμπολίτες να νομίσουν ότι ίσως χωρίς την υπόλοιπη Δύση, την υπόλοιπη Ευρώπη και τη δημοκρατία να ζούσαμε καλύτερα. Η συγκεκριμένη εκπομπή προβλήθηκε την Καθαρά Δευτέρα και το κοινό που την παρακολουθούσε κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση «αντί για χαρταετό τι θα θέλατε να πετάξουμε σήμερα;». Όπως βλέπετε οι επιλογές ήταν «Τον Πούτιν στη θάλασσα», «το ΝΑΤΟ στον καμπινέ» και «την Ευρώπη στα σκουπίδια».

Προσέξτε τώρα πώς γίνεται η προπαγάνδα: για αρχή βάζουμε μαζί, στο ίδιο επίπεδο, Πούτιν, ΝΑΤΟ και Ευρώπη (ούτε καν Ευρωπαϊκή Ένωση). Την πιο δημοκρατική ήπειρο του πλανήτη στην οποία ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μεγαλύτερος από οπουδήποτε αλλού και την στρατιωτική συμμαχία των δημοκρατικών χωρών της Δύσης μαζί με έναν στυγνό δικτάτορα που σκοτώνει ή φυλακίζει κάθε αντιπολιτευτική φωνή και εισβάλει σε όποια γειτονική χώρα δεν καταφέρνει να τοποθετήσει κυβερνήσεις-μαριονέτες. Ήδη ο σκοπός να αναβαθμιστεί η απολυταρχία και να υποβαθμιστεί η δημοκρατία έχει επιτευχθεί. Αλλά επειδή το χειρότερο είναι ο εχθρός του κακού κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Ταιριάζουν τον δικτάτορα με την καθαρή και σαφώς πιο ευχάριστη θάλασσα ενώ για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη βρίσκουν πιο ταιριαστά τον καμπινέ και τα σκουπίδια. Με λίγα λόγια ξεκινούν με το σχήμα Πούτιν = Ευρώπη = ΝΑΤΟ και καταλήγουν στο Πούτιν > (και σίγουρα πιο καθαρός από) Ευρώπη / ΝΑΤΟ. Έτσι, με τέτοιες τάχα αθώες και καλαμπουρτζίδικες ερωτήσεις η αντιδυτική, αντιδημοκρατική προπαγάνδα κάνει τη δουλίτσα της εδώ και χρόνια.

Δεν ξέρω φυσικά αν όλα αυτά ήταν στο μυαλό των συντελεστών της εκπομπής, πιθανόν αυτό το «γκάλοπ» να μην ήταν προϊόν συνειδητής διάθεσης για αντιδυτική-πουτινική προπαγάνδα. Μπορεί οι άνθρωποι απλώς να οδηγήθηκαν από τα πιστεύω τους σ’ αυτές τις διατυπώσεις, αλλά ασυνείδητα. Όμως αυτό δεν έχει σημασία και είναι δικό τους καπέλο. Στο κάτω-κάτω στη Δύση και ειδικά στην Ευρώπη κανείς μπορεί να δηλώνει, είτε ευθέως είτε εμμέσως, ότι προτιμά πιο απολυταρχικά καθεστώτα. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίζουμε το αντιδυτικό, αντιδημοκρατικό σαράκι όπου το βλέπουμε, να καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί, να το επισημαίνουμε και έτσι να μην του επιτρέπουμε να φάει όλα αυτά που κάποιοι τα έχουν για τα σκουπίδια: τη δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία. Και μπράβο τους.              

ΥΓ: Αν αναρωτιέστε, το κοινό της εκπομπής με ποσοστό 39% ψήφισε να πετάξουν την Ευρώπη στα σκουπίδια. Ακολούθησε ο Πούτιν στη θάλασσα με 33% και το ΝΑΤΟ στον καμπινέ με 28%.