Πολιτικη & Οικονομια

Οι αντίπαλοι του Πούτιν στη Ρωσία και οι φίλοι του στην Ελλάδα

Την ώρα που Ρώσοι πολίτες διαδηλώνουν εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία διακινδυνεύοντας, η ελληνική Αριστερά και η εγχώρια Ακροδεξιά συναντιούνται

62445-139121.jpg
Σπύρος Βλέτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι φίλοι του Πούτιν στην Ελλάδα
Στρατιωτική κινητοποίηση ρώσων αυτονομιστών στη Βόρεια Κριμαία. Χαρακτηριστικό το ρωσικό «Ζ» στο τανκ. © Sergei Malgavko\TASS via Getty Images

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχόλιο για το ποιοι είναι οι φίλοι του Πούτιν στην Ελλάδα και για την υποκρισία για τους «λαούς» που πληρώνουν

Δεν είναι εύκολο να είσαι αντίπαλος του Πούτιν. Η Ουκρανία πληρώνει με την εισβολή τον προσανατολισμό της προς τη Δύση. Μέσα στην ίδια τη Ρωσία οι αντίπαλοι του καθεστώτος αντιμετωπίζουν τον αυταρχισμό. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ναβάλνι, αφού σώθηκε η ζωή του μετά από δηλητηρίαση με τοξικό υλικό, κατέληξε στη φυλακή.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε περισσότερες από σαράντα πόλεις της Ρωσίας  διοργανώθηκαν διαδηλώσεις εναντίον της εισβολής. Οι διαδηλώσεις διαλύθηκαν από την αστυνομία και τουλάχιστον 1.800 άτομα συνελήφθησαν. Το αξιοθαύμαστο θάρρος των διαδηλωτών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί από όσους ζουν σε δημοκρατικές χώρες.

Στην Ελλάδα οι φίλοι του Πούτιν δεν σπανίζουν. Ο επικεφαλής του κόμματος Ελληνική Λύση Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Κάθε εισβολή πρέπει να καταδικάζεται όταν σκοτώνονται αθώοι και άμαχοι. Εγώ επιδοκιμάζω την πολιτική του Πούτιν σε συγκεκριμένα πράγματα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πήρε μία χώρα κατεστραμμένη και την έκανε υπερδύναμη. Πήρε μία χώρα ρημαγμένη και καθυποταγμένη και την έκανε ανεξάρτητη. Και βέβαια θαυμάζω έναν τέτοιο ηγέτη».  (Αντένα 24/2/2022) .

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης σχολίασε: «Είναι λάθος αυτήν τη στιγμή για κάθε Δημοκρατικό πολίτη να ταχθεί στο πλευρό της μίας ή της άλλης πλευράς, αυτήν τη στιγμή πρέπει να τα ταχθούμε στο πλευρό του πολίτη που τρώει τις βόμβες στο κεφάλι. Συγκρούονται δύο ιμπεριαλισμοί με θύμα λαούς.» (Twiter 24/2/2022).  

Πόσο μοιάζουν οι παραπάνω θέσεις. Η άρνηση της καταδίκης της εισβολής από τον Βελόπουλο καλύπτεται πίσω από τη φράση «όταν σκοτώνονται άμαχοι». Όταν σκοτώνονται στρατιώτες που υπερασπίζονται την πατρίδα τους δεν υπάρχει καταδίκη. Στους πολίτες υποτίθεται ότι συμπαραστέκεται και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που δεν βλέπει τη ρωσική εισβολή, αλλά σύγκρουση δύο ιμπεριαλισμών, χαρακτηρίζοντας και τους Ουκρανούς ιμπεριαλιστές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: «Αν σήμερα βαραίνει κάτι δεν είναι η αλληλεγγύη με τον ένα από τους δυο εμπολέμους, και οι δυο είναι εξίσου απωθητικοί.» (Facebook 24/2/2022).

Η επιτήδεια ουδετερότητα ενισχύεται από το πρωτοσέλιδο της Αυγής (25/2/2022): «Να σκοτώνονται οι λαοί...». Η εφημερίδα χρησιμοποιεί τον στίχο του Κώστα Βάρναλη για να υπονοήσει τη συνέχειά του ότι «σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ», δηλαδή δεν υπάρχει επιτιθέμενος και αμυνόμενος, δεν υπάρχει κάποιος που προκαλεί τον πόλεμο.

Για όποιον έχει αμφιβολίες στον υπότιτλο υπάρχει η φράση: «Η Δύση με την επέκταση του ΝΑΤΟ τροφοδότησε τη σύγκρουση, ενώ έχει προκαλέσει ήδη δύο πολέμους στην Ευρώπη». Στο πρωτοσέλιδο –που αναπαράγεται κάθε πρωί στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα– η ευθύνη αποδίδεται στη Δύση και όχι στη Ρωσία.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας επαναλαμβάνεται ότι «Τον πόλεμο τον πληρώνουν πάντα οι αθώοι, τον πληρώνουν πάντα οι φτωχοί...» και συνεχίζει «Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η Ρωσία, που επιχειρεί μια ιμπεριαλιστική πολεμική επέμβαση κατάφωρα αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Υπεύθυνη είναι και η Δύση. Χρησιμοποίησε την Ουκρανία για να παίξει το παιχνίδι της έντασης και την οδήγησε μέχρι το χείλος του γκρεμού[...] Υπεύθυνοι είναι και οι τυχοδιώκτες του Κιέβου. Που έπαιξαν με τις τύχες του λαού τους και ανέδειξαν τους φασίστες σε πολιτικό παράγοντα της χώρας.»

Η «Αυγή» αναπαράγει τη ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση για φασίστες και νεοναζί Ουκρανούς. Συνολικά στο κύριο άρθρο αφιερώνονται μόλις δύο αράδες για τη Ρωσία, ενώ τα δύο τρίτα του κειμένου αναφέρονται σε ευθύνες της  Δύσης, την Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καταδίκη της Ρωσίας μοιάζει να  γίνεται μόνο για να τηρηθούν τα προσχήματα.

Πώς όμως να καταδικάσουν τον Πούτιν όταν σε αυτόν προσέφυγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 για να τυπώσει δραχμές; Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρει σε βιβλίο του ότι πληροφορήθηκε από  τον Πούτιν το αίτημα της κυβέρνησης Τσίπρα για το τύπωμα χρήματος. Η μαρτυρία του Ολάντ δεν έχει διαψευστεί από καμία πλευρά. Ήταν τα «νέα λιμάνια» που υπονοούσε ο Αλέξης Τσίπρας στην επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη.

Την ώρα που με κίνδυνο της ατομικής τους ελευθερίας Ρώσοι πολίτες διαδηλώνουν εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία, η Ελληνική Αριστερά και η εγχώρια Ακροδεξιά συναντιούνται όχι μόνο στην εκτίμησή τους για τον Πούτιν, αλλά και στην υποκρισία για τους «λαούς» που πληρώνουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ