Πολιτικη & Οικονομια

Σπυράκη: Δημόσια αποδοχή της επέκτασης των υπεράκτιων ΑΠΕ

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κυρίας Σπυράκη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μαρία Σπυράκη
Η Μαρία Σπυράκη

Η δημόσια αποδοχή «κλειδί» για την επέκταση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την Μαρία Σπυράκη

Την ανάγκη εξασφάλισης δημόσιας αποδοχής και απλούστευσης των διαδικασιών για την ταχύτερη ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ, επισήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, κατά την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον της Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, στη συζήτηση για το νέο πλαίσιο των offshore ανανεώσιμων πηγών.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις υπεράκτιες ΑΠΕ γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, καθώς επιχειρείται η μείωση της υπέρμετρης ενεργειακής της εξάρτησης από τρίτους, τονίζοντας ότι «η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης εξελίσσεται σε υπαρξιακό ζήτημα για την Ένωση».

Για να αυξηθεί η απόδοση των εγκαταστάσεων των υπεράκτιων ΑΠΕ και να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος των 60 GW ως το 2030 και των 340 GW έως το 2050  που θέτει η ΕΕ, θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί η ταχύτητα δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων. Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των υπεράκτιων ΑΠΕ ανέρχονται σε σχεδόν 800 δισ. ευρώ , τόνισε η ευρωβουλευτής .

«Η δημόσια αποδοχή και συναίνεση για τη δημιουργία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή τοπικών επενδυτικών σχημάτων είναι κομβικό σημείο για την επέκταση των υπεράκτιων ΑΠΕ» υποστήριξε η κ.Σπυράκη. Συγχρόνως, επισήμανε πως είναι αναγκαία η ορθή χωροθέτηση των έργων  υπεράκτιας παραγωγής και ανάπτυξης αιολικής ενέργειας  και η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου για να αναπτυχθεί η παραγωγή καθαρής ενέργειας από υπεράκτιες ΑΠΕ.

«Η επιτάχυνση της χρηματοδότησης της έρευνας και της ανάπτυξης στις καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι οι πλωτές εγκαταστάσεις υπεράκτιας αιολικής, ηλιακής, κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου, αποτελεί βασικό πυλώνα της εξέλιξης των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών», υποστήριξε η ευρωβουλευτής, καλώντας την Κομισιόν να δράσει άμεσα και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που δημιουργεί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ.Σπυράκη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έχει ως εξής :

«Eυχαριστώ κα.πρόεδρε

Επίτροπε Σίμσον,

Η σημερινή συζήτηση με θέμα  τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνεται σε μια στιγμή που η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης εξελίσσεται σε υπαρξιακό ζήτημα σε υπαρξιακή παράμετρο για την ΕΕ Η επίτευξη του στόχου  παραγωγής από υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  60 GW έως το 2030 και 340 GW έως το 2050, απαιτεί συντονισμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Απαιτεί απλοποίηση  του αδειοδοτικού και ρυθμιστικού πλαισίου, απαιτεί όμως πρωτίστως να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και να υπάρξει η δημόσια αποδοχή και συναίνεση για τη δημιουργία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή τοπικών επενδυτικών σχημάτων.

Ένας από τους λόγους που υπάρχει σοβαρότατη αντίδραση σε διάφορες περιοχές, είναι το ζήτημα της ορθής χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και για το λόγο αυτό η προϋπόθεση αυτή πρέπει να μας απασχολήσει όλους.

Στη Μεσόγειο που είμαστε μια  πολλά υποσχόμενη τοποθεσία δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες μας. Οι καλές πρακτικές που έρχονται κυρίως από τη Βόρεια θάλασσα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σ΄αυτή την κατεύθυνση. Θα μπορούσαμε επίσης να αναπτύξουμε το δυναμικό των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με καταλληλότερες διαδικασίες θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, με τη συμμετοχή στη διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών με την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της έρευνας και της ανάπτυξης στις καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι  οι πλωτές εγκαταστάσεις υπεράκτιας αιολικής, ηλιακής, κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Κυρία Επίτροπε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι χρειαζόμαστε 800 δισ. ευρώ  σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις , προκειμένου να καλύψουμε το ευρωπαϊκό κενό. Είμαστε μπροστά σε ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, μέρες που είναι».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.