Πολιτικη & Οικονομια

Παγώνουν οι επιστροφές φόρου λόγω ΕΝΦΙΑ

Προβλήματα για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74520-150468.jpg

Σε αναμονή μπαίνουν οι επιστροφές φόρου εισοδήματος για φορολογούμενους, αλλά και οι φορολογικές ενημερότητες για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος και είναι ταυτοχρόνως και ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν πρόκειται να πάρουν επιστροφή φόρου, γιατί θα πρέπει να μην υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές. Εφόσον όμως από την 31η Ιουλίου θα έχει γίνει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), θα υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Οι υπάλληλοι των ΔΟΥ ενημέρωσαν όσους φορολογούμενους τους επισκέφθηκαν για να ενημερωθούν πότε θα γίνει η επιστροφή φόρου, ότι δεν πρόκειται να συμβεί προς το παρόν, διότι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Ακόμα, τους εξήγησαν ότι κάποια στιγμή θα γίνει συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος, το οποίο σημαίνει ότι όσοι έχουν επιστροφή φόρου και είναι υπόχρεοι σε φόρο ακινήτων, υπάρχει πιθανότητα να υποχρεωθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση που λήγει τον Σεπτέμβριο και να γίνει αργότερα ο συμψηφισμός.

Περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν ωστόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα. Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet ενημερώνει τον υπόχρεο ότι δεν εκδίδεται φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με τον νόμο, φορολογική ενημερότητα δεν χορηγείται ηλεκτρονικά εάν υπάρχουν οφειλές, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες και ο επαγγελματίας ίσως δεν έχει χρέη, έχει όμως βεβαιωμένη οφειλή (του φόρου ακινήτων).

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διόρθωσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ στους 4.000 και πλέον οικισμούς όπου πολλαπλασιάστηκαν οι αξίες ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ανοίξει και το Taxisnet προκειμένου κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα στοιχεία τους στο Ε9.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ