Πολιτικη & Οικονομια

Τζόζεφ Στίγκλιτς: Ποιος είναι ο βραβευμένος οικονομολόγος

Από το Βραβείο Νόμπελ ως τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου Κλίντον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς © WikiMedia Commons

Τζόζεφ Στίγκλιτς: Ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Αμερικανός οικονομολόγος - Η πορεία του από το Κολούμπια ως την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου το 1943, είναι Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την έρευνα του στην ανάλυση των αγορών που χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη πληροφόρηση. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και επικεφαλής οικονομολόγος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου Κλίντον.

Είναι γνωστός για την επικριτική του στάση σε θέματα που αφορούν την παγκοσμιοποίηση, τη λειτουργία των ελεύθερων αγορών και το ρόλο διεθνών οικονομικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Στίγκλιτς θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαίνοντες οικονομολόγους σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές αναφορές, ενώ το 2011 κατατάχτηκε από το αμερικανικό περιοδικό Time μεταξύ των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα.

Το έργο του εστιάζεται σε θέματα κατανομής πλούτου, διεθνούς εμπορίου και διοίκησης και οργάνωσης επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και τακτικός αρθρογράφος σε διεθνή ενημερωτικά έντυπα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ