Πολιτικη & Οικονομια

H απάντηση του Φινλανδού ΥΠΕΞ στην προπαγάνδα Τσαβούσογλου

Με αφορμή το μεταναστευτικό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πεέκκα Χάβιστο απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του.

Συνεχίζει η Τουρκία την προπαγάνδα κατά της Ελλάδας με αιχμή του δόρατος το μεταναστευτικό. Η νέα απόπειρα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εκθέσει τη χώρα μας, σε κοινή συνέντευξη με τον Φινλανδό ομόλογό του έπεσε στο κενό, καθώς ο Πεέκκα Χάβιστο απέδωσε τα εύσημα στη χώρα μας για τη φύλαξη των συνόρων.

«Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τον θάνατο 19 αθώων ανθρώπων εγκαταλείποντας τους στο κρύο» είπε ο Μ. Τσαβούσογλου. 

«Mη μας παρεξηγείτε αλλά αν είχαμε κάνει το 1/10 απο όσα κάνει η Ελλάδα τότε εμείς ξέρουμε τι θα ακούγαμε. Όμως η Ελλάδα έχει μια δικαιολογία που αναφέρει. Ισχυρίζεται πως φρουρεί τα σύνορα της Ευρώπης. Ενώ τα σύνορα της Ευρώπης στο Νότο και στην Ανατολή ξεκινούν απο την Τουρκία» ανέφερε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Φινλανδός ομόλογός του δεν δέχτηκε τις κατηγορίες Τσαβούσογλου και υπερασπίστηκε την Ελλάδα και την Ιταλία που αποτελούν χώρες υποδοχής προσφύγων.

«Πρέπει να υπερασπιστώ την Ευρώπη και την Frontex και όλο το σύστημα της προστασίας των συνόρων. Πρόσφατα το φθινόπωρο είδαμε το τι συνέβη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την πολωνία, τη Λετονία. Εκεί υπήρξε ενα πλασματικό κύμα προσφύγων καθώς οι πρόσφυγες σπρώχθηκαν απο τους στρατιώτες της Λευκορωσίας προς τα σύνορα της Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας. Εκεί προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες αυτές και την Frontex» δήλωσε ενδεικτικά και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε  όμως πως η Ελλάδα και η Ιταλία δέχονται μεγάλη πίεση πρέπει να σηκώσουμε κοινά το βάρος αυτού του προφυγικού κύματος. Αυτές οι χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τους υποστηρίζουμε απέναντι στο προσφυγικό κύμα που προέρχεται και απο τη Μεσόγειο».

Άμεση και ευθεία απάντηση στον Μ. Τσαβούσογλου έδωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να ομιλεί για το προσφυγικό.

«Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, η Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ