Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης για αρχιεπίσκοπο Κρήτης: «Φέρνει ανανέωση»

«Θα κομίσει πνεύμα ενότητας αλλά και αισιοδοξίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο © EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιος, επισημαίνοντας ότι «Θα κομίσει το πνεύμα ανανέωσης που πάντα χρειάζεται η Εκκλησία».

Στην τελετή ενθρόνισης του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου στο Ηράκλειο παραβρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Σάββατο (05.02).

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα είναι ένας άξιος συνεχιστής της μακραίωνης ιστορίας της Κρήτης και πως θα κομίσει το πνεύμα ανανέωσης που πάντα χρειάζεται η Εκκλησία, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών που αλλάζουν.

«Σήμερα είναι μία ηλιόλουστη, χαρμόσυνη ημέρα για το νησί μας, καθώς η Μεγαλόνησος υποδέχεται το νέο της ποιμενάρχη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Oικουμενικού Πατριαρχείου. Ο νέος αρχιεπίσκοπος Ευγένιος είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένας άξιος συνεχιστής της μακραίωνης, της βαριάς παράδοσης της Εκκλησίας της Κρήτης.

» Είμαι σίγουρος ότι θα κομίσει αυτό το πνεύμα ανανέωσης που πάντα χρειάζεται η Εκκλησία, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών που αλλάζουν. Θα κομίσει πνεύμα ενότητας αλλά και αισιοδοξίας και είμαι σίγουρος ότι θα στρέψει το βλέμμα του σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

» Προσωπικά του εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη. Η πολιτεία, στα πλαίσια των διακριτών συνταγματικών ρόλων, θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Εκκλησίας. Εξάλλου, όπως είπε και ο ίδιος, τον ίδιο λαό υπηρετούμε από διαφορετικές αφετηρίες. Και εύχομαι πάντα για την Κρήτη μας οι καμπάνες να ηχούν τόσο χαρμόσυνα όσο ήχησαν σήμερα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο.

Κατά την άφιξη του στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, όπου συγκεντρωμένοι φώναζαν «άξιος», μέλη της συνοδείας του νέου αρχιεπισκόπου κρατούσαν στα χέρια τους μια εικόνα του Αγίου Μήνα. Πρόκειται για κειμήλιο που, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ευγένιος κατά την αντιφώνησή του, κρατούσε μαζί του ο παππούς του όταν έφτασε πρόσφυγας στην Κρήτη από τη Μικρά Ασία.

Εικόνες από την ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Κρήτης - Ποιοι ήταν παρόντες

Εντός του ναού που έγινε η τελετή ενθρόνισης βρίσκονταν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκπρόσωποι από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Εκκλησία της Ελλάδας και την Εκκλησία της Κύπρου, εκπρόσωποι από το Όρος Σινά, όπως επίσης εκπρόσωποι της πολιτείας, τοπικών αρχών και φορέων, κληρικοί και εκπρόσωποι μοναστικών αδελφοτήτων.

Ειδικότερα, παρόντες στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης ήταν εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ χαρμόσυνα παιάνιζε η Φιλαρμονική του Ηρακλείου Κρήτης έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Ενθρονίζεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη| 5/2/22|ΕΡΤ

Άφιξη Πρωθυπουργού - Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

ΑΞΙΟΣ φώναξαν Εκκλησία και λαός! Ενθρονίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Συγκινημένος ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος - Η αναφορά του στον Κωστή Παλαμά

Στην αντιφώνησή του ο νέος αρχιεπίσκοπος δήλωσε συγκινημένος και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έρχομαι ως πατέρας αυτής της μεγάλης οικογένειας, με μια αγκαλιά που είναι ανοιχτή για όλους. Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε».

Στον ενθρονιστήριο λόγο του έκανε μια αναδρομή της πορείας του μέχρι σήμερα, ενώ μίλησε με λόγια αγάπης για τους πιστούς. Ανάμεσα σε αυτά που ανέφερε ο νέος αρχιεπίσκοπος ήταν η επιθυμία του να υπηρετήσει με αγάπη, ενότητα και αδελφοσύνη την Εκκλησία της Κρήτης.

«Ελάτε λοιπόν μαζί να διακονήσουμε κατά τη Σεπτή αυτή πατριαρχική προτροπή και με αυτήν την προοπτική, με ζέση πίστεως, με αγάπη Θεού με διάκριση και ταπείνωση, λαμβάνοντας και δίδοντας μαθήματα πνευματικής ελευθερίας, για να επαληθεύεται αυτό που ο Εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, έγραψε κάποτε: "Είμαι απ' την Κρήτη. Απ' το νησί που δεν γερνά, δεν γέρνει, και σκλαβωμένο, ασκλάβωτο πάντα 'ναι, για να δίνει μαθήματα λευτεριάς"» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ευγένιος.

Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος
Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος © EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία μας καλείται να εμπνεύσει στους ανθρώπους αυτά που θα τους βγάλουν από τα σημερινά αδιέξοδα. Να τους υπομνήσει πως είναι εικόνες του Θεού, παιδιά του ίδιου Πατέρα και αδελφοί μεταξύ τους, με ένα και μόνο προορισμό και σκοπό, τη σωτηρία. Να τους πει πως δεν υπάρχει αμαρτία που να ξεπερνά το μέγεθος της αγάπης του Θεού πως στην αγκαλιά όλοι έχουμε θέση. Να τους μάθει πως έσχατο και τραγικό ανθρώπινο λάθος είναι μόνο η αμετανοησία. Πως η μόνη δυστυχία που δεν διορθώνεται, είναι να βρεθείς μια μέρα χωρίς να μετανοείς μπροστά στο πρόσωπο που συγχωρεί».

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: «Υπάρχουν πνευματικοί που απειλούν την υγεία μας»

Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης αναφέρθηκε και στην πανδημία κορωνοϊού, λέγοντας: «Δυστυχώς κατέδειξε πόσο βαθειά ριζωμένη μέσα στον κοινωνικό χώρο είναι η αλαζονεία και η εσωστρέφεια, η σύγχυση και ο φανατισμός. Το μεγάλο πρόβλημα του ιού ως μη όφειλε, πως υπάρχουν και κυκλοφορούν δυστυχώς πνευματικοί και κοινωνικοί, που απειλούν την υγεία μας, απειλούν αυτήν ακόμη τη χριστιανική μας ιδιότητα, αφού ο χριστιανός είναι αδύνατον να είναι φονταμενταλιστής και φανατικός.

Με μάσκα για τον κορωνοϊό ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος στην τελετή ενθρόνισής του στο Ηράκλειο
Με μάσκα για τον κορωνοϊό ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος στην τελετή ενθρόνισής του στο Ηράκλειο © EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

» Κάποιοι αδελφοί μας από πιστοί γίνονται εύπιστοι, αφήνοντας το Ευαγγέλιο, αναζητούν ψευδοευαγγελιστές. Λησμονούν το θαύμα της Εκκλησίας, τον Χριστό που διασχίζει την ιστορία, και ψάχνουν εναγώνια "θαύματα" και "θαυματοποιούς". Και ακόμη κάποιοι ιδιωτικοποιούν την πίστη, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με την αποστολική παράδοση της Εκκλησίας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ