Πολιτικη & Οικονομια

Δέσμευση για αποζημιώσεις σε αγρότες

Σε περίπτωση απωλειών από το ρωσικό εμπάργκο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
74434-150246.jpg

«Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας», διαβεβαιώνει η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο διευκρινίζει ότι εάν υπάρξουν απώλειες λόγω του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, θα καταβληθούν αποζημιώσεις. Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα να είναι η μικρότερη δυνατή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς. «Η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, αλλά ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην κριτική που δέχεται το υπουργείο Εξωτερικών για απόλυτη σύμπλευση με τις επιθυμίες των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον το υπουργείο απαντά πως «η χώρα μας ως κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών». «Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα», συμπληρώνει. Όπως αναφέρει, «οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, ιδίως οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εμπορικές συναλλαγές, εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ