- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υπό κυβερνητικό έλεγχο ξανά η Δημόσια Τηλεόραση
Ο Σταύρος Τσακυράκης για την τροπολογία στον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ
Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τροπολογία την Τρίτη 5 Αυγούστου που αλλάζει τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ. Δηλαδή, καταργεί τις διατάξεις του νόμου 4173/2013 που η ίδια ψήφισε πριν καν τύχει εφαρμογής. Ο νόμος για τη ΝΕΡΙΤ, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013, είχε ως σκοπό την δημιουργία Δημόσιου οργανισμού Ραδιοτηλεόρασης με ρήτρες θεσμικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Η κυβέρνηση, την προηγούμενη Τρίτη, με την επίμαχη τροπολογία κατήργησε ιδίως τις διατάξεις που αφορούν, τον τρόπο επιλογής του Εποπτικού Συμβουλίου, του Διευθύνοντα Συμβούλου και του Διοικητικού Συμβουλίου. Ουσιαστικά, τον πρώτο λόγο θα έχει πλέον ο αρμόδιος υπουργός, με εισήγηση του οποίου θα αποφασίζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με απλή πλειοψηφία.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση φρόντισε να επαναφέρει τον κυβερνητικό έλεγχο στην Δημόσια Τηλεόραση, που ένα χρόνο πριν, η ίδια κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σπατάλης, αδιαφάνειας και κομματισμού στο όνομα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης.
Ακολουθώντας την πάγια τακτικής της η κυβέρνηση, που δεν μας ξενίζει πλέον, κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς οι “Άγιοι Ανάργυροι” και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία “Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς οι “Άγιοι Ανάργυροι”».
Με αφορμή την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το “Ποτάμι”, κ. Τσακυράκης, δήλωσε: «Υποτίθεται ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να εξασφαλισθεί η θεσμική ανεξαρτησία της Δημόσιας Τηλεόρασης. Ο νόμος προέβλεπε το Εποπτικό Συμβούλιο να διορίζεται από ένα αντιπροσωπευτικό σώμα και όχι από τη κυβερνητική πλειοψηφία. Πριν καν εφαρμοστεί άλλαξε και με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε αυτό διορίζεται ουσιαστικά από τη κυβερνητική πλειοψηφία. Η αλλαγή αυτή αφενός αποτελεί εγκατάλειψη των προθέσεων για ανεξαρτησία της Δημόσιας Τηλεόρασης αφετέρου αποδεικνύει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ κάθε άλλο παρά για μια μεταρρύθμιση έγινε».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.