Πολιτικη & Οικονομια

Τουρκία: Θα παραμείνει στην φυλακή χωρίς δίκη ο Οσμάν Καβαλά

Κρατούμενος για 4 σχεδόν χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οσμάν Καβαλά: Παράταση της φυλάκισής του αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο
Ο Οσμάν Καβαλά © EPA Pool

Τουρκικό δικαστήριο έκρινε ότι ο Οσμάν Καβαλά πρέπει να παραμείνει κρατούμενος όσο συνεχίζεται η δίκη για τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί το 2013.

Τουρκικό δικαστήριο έκρινε ότι ο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά πρέπει να παραμείνει κρατούμενος στις φυλακές, ενόσω συνεχίζεται η δίκη για τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί το 2013.

Η απόφαση παρατείνει στα τέσσερα χρόνια την παράνομη κράτηση του Καβαλά, καθώς δεν έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση.

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο Καβαλά πρέπει να παραμείνει κρατούμενος κατά τη διάρκεια της δίκης του. Όρισε δε την επόμενη συνεδρίαση για τις 21 Φεβρουαρίου, ενώ στις 13 Φεβρουαρίου θα επαναξιολογηθεί η κράτησή του.

Ο 63χρονος Καβαλά, μαικήνας και προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί για να εκφοβίσει την κοινωνία των πολιτών. Ο Καβάλα είναι γνωστός διότι έχει υποστηρίξει πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το κουρδικό ζήτημα και την αρμενοτουρκική συμφιλίωση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρεται συχνά στον Οσμάν Καβάλα και τον παρουσιάζει σαν «τον αντιπρόσωπο στην Τουρκία» του αμερικανού δισεκατομμυριούχου ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, μαύρου προβάτου για διάφορα αυταρχικά καθεστώτα του κόσμου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ