Πολιτικη & Οικονομια

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία ετοιμάζει προβοκάτσια-εισβολή στην Ουκρανία

«Ομάδες σαμποτέρ ετοιμάζουν επίθεση που θα γίνει το πρόσχημα για γενικευμένο πόλεμο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν © EPA/PETER KLAUNZER
Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν © EPA/PETER KLAUNZER

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζει προβοκάτσια στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να υπάρξει εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη χώρα.

Σύμφωνα με το CNN, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαθέτουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζει «προβοκάτσια υπό ξένη σημαία» στην ανατολική Ουκρανία.

Βάσει των πληροφορίων αυτών, οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία «εκ των προτέρων έχει αναπτύξει μια ομάδα πρακτόρων» για να πραγματοποιήσουν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για «να δικαιολογηθεί η εισβολή» ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, θεωρούν ότι η Ρωσία «ήδη έχει αναπτύξει ομάδα πρακτόρων» για να πραγματοποιήσουν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται, όπως πρόσθεσε, για πράκτορες εκπαιδευμένους σε μάχες μέσα σε πόλεις και στη χρήση εκρηκτικών για σαμποτάζ κατά των φιλορωσικών δυνάμεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου για μια δήθεν επίθεση που θα δικαιολογούσε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή τις επόμενες εβδομάδες. Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι η πρόκληση θα μπορούσε να πάρει τη μορφή επίθεσης σε προξενείο ή πρεσβεία, την οποία η Μόσχα θα απέδιδε σε ακροδεξιούς ουκρανούς αυτονομιστές. 

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters επικαλείται αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος, μιλώντας ανώνυμα, υποστήριξε: «Στο πλαίσιο των σχεδίων της, η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και επιχειρήσεων πληροφόρησης, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ετοιμάζει επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία».

Διαψεύδει το Κρεμλίνο τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον για προβοκάτσια στην Ουκρανία

 

Τις αναφορές αυτές σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τις χαρακτήρισε ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες.

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Η Δύση καθοδηγείται από την ύβρη και κλιμακώνει τις εντάσεις, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της και την κοινή λογική». Με αυτά τα λόγια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα πενιχρά αποτελέσματα των πρόσφατων διαβουλεύσεων μεταξύ της χώρας του, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραθέτει στους ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου στις αρχές κάθε καινούργιου χρόνου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η όποια πρόοδος στις συνομιλίες της Γενεύης και των Βρυξελλών περιορίστηκε σε «δευτερεύοντα», για τη χώρα του, ζητήματα και επέμεινε ότι η κόκκινη γραμμή βρίσκεται στη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει να καταλάβουν (οι Αμερικανοί) ότι το κλειδί για όλα τα άλλα βρίσκεται στις εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Kυβερνοεπίθεση σε κρατικές υπηρεσίες της Ουκρανίας 

Στο μεταξύ, η Ουκρανία υπέστη χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση εναντίον ιστοσελίδων και υποδομών κρατικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. «Ουκρανέ! Ολα τα προσωπικά σου δεδομένα έχουν φορτωθεί σε δημόσιο δίκτυο. Ολες οι πληροφορίες για σένα έγιναν δημόσιες, να φοβάσαι και να περιμένεις το χειρότερο», έλεγε το μήνυμα που εμφανίστηκε ξαφνικά στις ιστοσελίδες των εν λόγω κρατικών υπηρεσιών. 

Με πληροφορίες από CNN, TASS, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ