Πολιτικη & Οικονομια

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ το 2022 - Πόσες θα είναι οι δόσεις

Για ποιους ιδιοκτήτες ακινήτων καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπίτια στην Αθήνα
Σπίτια στην Αθήνα © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ 2022, με περισσότερες δόσεις και νέες μειώσεις του φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων. Τι ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ έρχεται με αλλαγές το 2022. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θα υπάρχει μεταξύ άλλων μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 3% έως 4% για ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο ΕΝΦΙΑ 2022 θα πληρωθεί σε 10 με 12 δόσεις, με την πρώτη δόση τον Μάρτιο. Σε σχέση με το 2021 θα είναι μειωμένος κατά 60 εκατ. ευρώ.

Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ο ΕΝΦΙΑ 2022 αναμένεται να παραμείνει ίδιος για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής της και θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, στόχος είναι να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο για την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων θα έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών που έγινε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ότι υπάρχει ειδική εφαρμογή στην οποία μπορεί ένας πολίτης να δει τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Όπως μετέδωσε το Mega, αναμένεται να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ, που αφορά 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Επιπλέον, όπου αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ λόγω αντικειμενικών θα μπαίνει «κόφτης» στο 10%. Σχετικά με τις εκπτώσεις 50% ή 100%, διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, λόγω αύξησης των αντικειμενικών, που αφορούν σε 1.350.000 ιδιοκτήτες.

Από το Μάρτιο η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2022 | 5/1/22 | ΕΡΤ

ΕΝΦΙΑ 2022: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις αλλαγές - Τι προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας

«Έχουμε ενσωματώσει τις αντικειμενικές αξίες στον νέο υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και μεταβάλλουμε τους συντελεστές. Στόχος είναι οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο φόρο μέσα στο 2022» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τον ΕΝΦΙΑ 2022.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο συγκριτικά με το 2021 είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.

«Προσδοκία μας είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022» Χρήστος Σταϊκούρας | ΜEGA

Πότε έρχονται τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ 2022

Εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ και το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ 2022 ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει την διαδικασία για να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να έχουν ανέβει στο Taxis έως στις αρχές Μαρτίου, έτσι ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί έως τις 31 του μηνός. Στην ΑΑΔΕ ήδη γίνονται προσαρμογές στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών.

Όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2022 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 2,503 δισ. ευρώ από 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν για το 2021. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα είναι της τάξης του 3%-4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019 ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό ελάφρυνσης στο 25%. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί ότι η συνολική μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα φθάσει το 30%.

Τι αλλάζει με τον συμπληρωματικό φόρο στον ΕΝΦΙΑ 2022 για τα φυσικά πρόσωπα

Η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα του κύριου φόρου αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τις επιχειρήσεις ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.

Με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1%. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Για το 2021, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες κλήθηκαν να πληρώσουν για τα ακίνητά τους:

  • 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και
  • 278,014 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ.

Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021 ανήλθε σε 2,093 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ έφθασε τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΕΝΦΙΑ 2022 αναμένεται να διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% που ισχύουν και σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ανοικτό παραμένει, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα περιουσιακά κριτήρια για τη μείωση του φόρου μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ