Πολιτικη & Οικονομια

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Η καύση βιβλίων αποτελεί φρικτή πράξη»

Τι είπε ο υφυπουργός για τους αρνητές γονείς στη Χαλκίδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Νικόλας Γιατρομανωλάκης © EUROKINISSI

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης καταδικάζει την καύση βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά από αρνητές γονείς του εμβολίου στη Χαλκίδα.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας για τους αρνητές γονείς που έκαψαν βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά στη Χαλκίδα, ανέφερε ότι «η καύση βιβλίων, πολλώ δε μάλλον βιβλίων που προορίζονται για παιδιά, είναι μια φρικτή πράξη που προκαλεί τρόμο».

«Περνάει το μήνυμα πως ό,τι δεν μας αρέσει το καταστρέφουμε, με ό,τι διαφωνούμε ανοίγουμε πόλεμο, όχι με επιχειρήματα αλλά με βία» πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Στη Χαλκίδα αρνητές γονείς έριξαν στη φωτιά αντίτυπα του βιβλίου που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς για την πανδημία κορωνοϊού, ισχυριζόμενοι ότι «κάνει προπαγάνδα». Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

 

Eviathema.gr - Κάψιμο βιβλίων στην Χαλκίδα

Νικόλας Γιατρομανωλάκης για αρνητές γονείς που έκαψαν βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά - Η ανάρτηση στο Fαcebook

«Στην πλατεία Bebelplatz του Βερολίνου βρίσκεται η Κενή Βιβλιοθήκη, έργο του Micha Ullman. Το μνημείο είναι υπόγειο: Αποτελείται από μια γυάλινη πλάκα στο λιθόστρωτο, δίνοντας την άποψη μιας βιβλιοθήκης με άδεια ράφια.

» Το μνημείο μας υπενθυμίζει ότι τον Μάιο του 1933 ναζιστές έκαιγαν στην πλατεία Opernplatz (σημερινή Bebelplatz) χιλιάδες βιβλία Εβραίων, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων συγγραφέων.

» Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν διάβασα ότι αρνητές του κορωνοϊού στη Χαλκίδα έκαψαν το παιδικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά με θέμα την πανδημία. Το ότι μέσα στη Βουλή κάποιοι το χαρακτήρισαν "απαράδεκτο παραμύθι" κρίνεται μάλλον ως σύμπτωση.

» Η καύση βιβλίων, πολλώ δε μάλλον βιβλίων που προορίζονται για παιδιά, είναι μια φρικτή πράξη που προκαλεί τρόμο. Περνάει το μήνυμα πως ό,τι δεν μας αρέσει το καταστρέφουμε, με ό,τι διαφωνούμε ανοίγουμε πόλεμο, όχι με επιχειρήματα αλλά με βία.

» Πρόσφατα, με αφορμή ένα περιστατικό στο θέατρο είχα δηλώσει ότι η ελευθερία της έκφρασης, του λόγου και της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση και στην πληροφόρηση. Ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος μόνο μέσα από την καλλιέργεια πολιτών με ανοιχτούς ορίζοντες, γνώση και κριτική ικανότητα, και σίγουρα όχι από μεσαιωνικές και φασιστικές πρακτικές όπως η καύση βιβλίων» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ