Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Ανδρουλάκης: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Η πολιτική του πορεία από την Ευρωβουλή ως την προεδρία του κόμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης © Eurokinissi

Νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μετά την επικράτησή του επί του Γιώργου Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος.

Ο 42χρονος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, είναι γιος του γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, παράγοντα των εκσυγχρονιστών στην Κρήτη και φίλου του Κώστα Σημίτη Μαρίνου Ανδρουλάκη και έχει ένα γιό, τον 10χρονο Μαρίνο με την πρώην συζυγό του, Ελένη Ψαρρου. 

 

 

 

 

Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ από το 2013 και Ευρωβουλευτής από το 2014, μέχρι τώρα γνωστός για τις οργανωτικές του δυνατότητες και τον έλεγχο του στους κομματικούς μηχανισμούς, πρέπει πλέον, ως νέος ηγέτης, να αποδείξει και τις πολιτικές και ηγετικές του ικανότητες. Άμεσοι συνεργάτες του είναι ο Στέφανος Ξεκαλάκης, που τον διαδέχτηκε στη θέση του Γραμματέα το 2015, ο επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας, Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Φαίνεται ότι θα ενεργοποιηθεί κοντά του και ο πρώην βουλευτής Τρικάλων Γιώργος Οικονόμου με τη σύζυγο του Βασίλκα Μερεντίτη, κόρη του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σούλας Μερεντίτη. Είναι και οι δύο γιατροί και κουμπάροι του νέου αρχηγού, οι οποίοι συνέβαλαν στην επικράτηση του στη περιοχή.

androylakis-oikonomou.jpg

Επιπρόσθετα, ο νέος αρχηγός θα αξιοποιήσει και στελέχη που ήταν κοντά στον Αντρέα Λοβέρδο και στο δεύτερο γύρο τάχθηκαν στο πλευρό του ίδιου. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και οι δυο βουλευτίνες του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη τάχθηκε στο δεύτερο γύρο και η δεύτερη του δίδυμου των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, η οποία είχε υποστηρίξει αρχικά τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ακόμη, η ομάδα των γνωστών εκσυγχρονιστών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, όπως φυσικά και ο πρώην αρχηγός του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος λέγεται ότι πολιτικά είναι κοντά στο νέο αρχηγό και ότι θα τον στηρίξουν. Ο ίδιος ο Ανδρουλακης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηριχτεί σε όλους χωρίς αποκλεισμούς αλλά θα φέρει και μια νέα γενιά στο προσκήνιο.

 

 

Προεκλογικά έχει δηλώσει ότι θα κάνει αλλαγές στο όνομα του κόμματος ενώ ακούγεται ότι το νέο όνομα θα είναι ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη.

Θυμώνει όταν τον ονομάζουν Τσίπρα της κεντροαριστεράς. Άλλωστε, έχει μείνει η φράση του σε παλιότερο συνέδριο, πως το ΠΑΣΟΚ έχει 100 Τσίπρες αλλά κανέναν Αλαβάνο.

Του αρέσουν τα ταξίδια, ταξιδεύει συχνά στη Λατινική Αμερική, έχει ένα ηλεκτρικό υβριδικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ενώ στις Βρυξέλλες τον βλέπεις συχνά με το ποδήλατο του. Όσο για την πατρίδα του, την οργώνει με κάθε ευκαιρία.

 

 

 

 

Έχει προσωπική επαφή με τους πολίτες και ψηφοφόρους του, και διαθέτει κάτι που είναι μεγάλη δύναμη για έναν πολιτικό: Ακούει τους συνομιλητές του και φαίνεται ότι υπολογίζει τη γνώμη τους. 

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον».

 

 

Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ έχει εργαστεί και στον κλάδο του τουρισμού.

Τον Μάρτιο του 2013 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στον α' γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ © Eurokinissi

Το Μάιο του 2014 εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της “Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης” με 113.719 σταυρούς. Έκτοτε συμμετέχει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την πρώτη του θητεία, συμμετείχε στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Παράλληλα διετέλεσε αναπληρωτής στις επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Άμυνας και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής

Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (Σκάνδαλο Volkswagen).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης © Eurokinissi

Στη νέα του θητεία (Μάιος 2019-εκλέχθηκε με 180.000 σταυρούς) ανέλαβε αντιπρόεδρος των επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα συμμετέχει ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur)

Διετέλεσε αντιπρόεδρος:

  • Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας
  • Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ – Λατινικής Αμερικής

Διετέλεσε μέλος σε:

  • Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου
  • Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ
  • Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
  • Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων
  • Επιτροπή Αλιείας
  • Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ