Πολιτικη & Οικονομια

Δημήτρης Πολιτόπουλος: H Πολιτική Οικολογία έχει προτάσεις

«Η κλιματική ουδετερότητα απαιτεί νέο σχεδιασμό τρόπου διαβίωσης και κατανάλωσης, διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και μείωση των ρύπων στο ελάχιστο από ρυπογόνες επιχειρήσεις»

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Πολιτόπουλος, συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων
Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων

Δημήτρης Πολιτόπουλος: Συνέντευξη με τον Συμπρόεδρο των Οικολόγων Πράσινων - Οι δημοσκοπήσεις, οι συνεργασίες και το μήνυμα προς τους νέους.

Η λέξη «οικονομία» όπως και η λέξη «οικολογία» και η λέξη «οικογένεια» έχουν τη ρίζα τους στη λέξη «οίκος», που σημαίνει κατοικία. Για τους αρχαίους Έλληνες οι έννοιες αυτές ήταν αλληλένδετες και αποτελούσαν θεμελιώδη πολιτική μονάδα. Για τους νέους Έλληνες η λέξη «οικολογία» φαίνεται να είναι συνδυασμένη περισσότερο με το ενδιαφέρον και την αγάπη για το περιβάλλον παρά με την πολιτική σκέψη και εφαρμογή. Είναι όμως έτσι ή είναι και λάθη του χώρου της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα που δεν καταφέρνουν να πείσουν τους ψηφοφόρους. Η ATHENS VOICE συνάντησε τον Συμπρόεδρο των Οικολόγων Πράσινων, Δημήτρη Πολιτόπουλο και μίλησε μαζί του.

Στις δημοσκοπήσεις οι ΟΠ και οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν φαίνονται καθόλου. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους δεν αναφέρονται τα κόμματα που είναι κάτω από το 1%. Τι φταίει και στην Ελλάδα το πράσινο κύμα ούτε καν πλησίασε;
Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις οι οικολογικές φωνές στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλό. Μόλις πρόσφατα άρχισε να γίνεται γνωστό στην κοινωνία ότι η κλιματική κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη. Απαιτείται χρόνος προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για τις οικονομο-περιβαλλοντικές εξελίξεις που θα καθορίσουν τον τρόπο διαβίωσής μας και που τα επόμενα χρόνια θα είναι καταλυτικές. Η κλιματική ουδετερότητα απαιτεί νέο σχεδιασμό τρόπου διαβίωσης και κατανάλωσης, διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και μείωση των ρύπων στο ελάχιστο από ρυπογόνες επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι η Πολιτική Οικολογία έχει προτάσεις τόσο για την ποιότητα της ζωής, την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης τα οποία θα βρίσκονται στην πολιτική ατζέντα της καθημερινότητάς μας. Όσο αυτό αρχίζει να γίνεται αντιληπτό στην κοινωνία τόσο πιστεύουμε ότι θα βλέπουμε μεγαλύτερα ποσοστά του 1% στις δημοσκοπήσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της διαπίστωσης εμφανίστηκαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση, όπου στην πρόθεση ψήφου οι πράσινες δυνάμεις της χώρας μας ξεπέρασαν το 1,1% αγγίζοντας με αναγωγή το 1,5%.

Οι ΟΠ από μερίδα ψηφοφόρων έχετε κατακριθεί για τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι σε αυτό οφείλεται εν μέρει η εκλογική αποτυχία στις ευρωεκλογές;
Ένα μέρος της αποτυχίας στις ευρωεκλογές οφείλεται στο γεγονός της καθόδου περισσοτέρων του ενός οικολογικών συνδυασμών οι οποίοι διαφώνησαν για την συνεργασία μας με το ΣΥΡΙΖΑ και αποστασιοποιήθηκαν. Σήμερα η πλειονότητα των οικολογικών δυνάμεων έχει διαπιστώσει την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού φορέα που θα εκφράζει την Πολιτική Οικολογία και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν έντονες διεργασίες οι οποίες πολύ σύντομα θα δώσουν θετικά αποτελέσματα.

Πιθανόν να έχουμε πρόωρες εκλογές. Ποιες είναι οι πιθανές προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες;
Δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία με κόμματα που δεν ανήκουν στο τόξο της Πολιτικής Οικολογίας. Είναι απόφαση Πανελλαδικού Συμβουλίου, κι όπως ξέρετε, οι Οικολόγοι Πράσινοι ως αμεσοδημοκρατικό κόμμα σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις των συνεδρίων μας. Όπως προανέφερα υπάρχουν έντονες διεργασίες για την κάθοδο στις εκλογές μίας ενωμένης οικολογικής φωνής. Ελπίζουμε το νέο σχήμα να τύχει της αποδοχής των πολιτών που με την ψήφο τους θα μας οδηγήσουν στο Κοινοβούλιο. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης συνεργασιών με βάση τις αρχές της Πολιτικής Οικολογίας και φυσικά μετεκλογικά θα συμμετέχουμε σε διεργασίες με πολιτικούς χώρους που θα βρίσκονται κοντά στις προγραμματικές μας θέσεις.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε ενιαίο ψηφοδέλτιο ΟΠ και ΠΡΑΣΙΝΩΝ αλλά και άλλων μικρότερων κομμάτων; Υπάρχουν τέτοιες διεργασίες;
Πράγματι υπάρχουν διεργασίες για κοινή κάθοδο στην εκλογές. Αυτό επιθυμεί άλλωστε και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Έχει ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα. Όλοι είμαστε ώριμοι άνθρωποι και καταλαβαίνουμε ότι αν θέλουμε η πολιτική οικολογία να γίνει μέρος των πολιτικών εξελίξεων θα πρέπει να έχει συσπείρωση. Ας μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν περισσεύει στους αγώνες και στις προτάσεις που έχουμε να δώσουμε για την μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη και τις οικονομικο-περιβαλλοντικές λύσεις που την συνοδεύουν, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και την δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας.

Τέλος, ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους νέους που ανησυχούν για το μέλλον τους;
Είναι λογικό να ανησυχούν. Οι μέχρι τώρα πολιτικές που ασκούνται από τις Κυβερνήσεις, δεν τους δίνουν κανένα εχέγγυο για το μέλλον, για την εργασία, για την οικονομία, για το περιβάλλον, ακόμα και για τη δημιουργία οικογένειας. Οι νέοι πρέπει να ενημερώνονται για τις πολιτικές εξελίξεις και τις επιλογές των κυβερνήσεων και να συμβάλλουν ενεργά στις βασικές αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος με ακτιβιστικές δράσεις που θα αλλάξουν το μοντέλο διαβίωσης προς όφελος της ποιότητας της ζωής τους στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ευημερίας. Έχω κι εγώ παιδιά και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να ανησυχείς για την κάθε τους μέρα, αν θα μπορέσουν να ενταχθούν στον εργασιακό στίβο, αν θα μπορέσουν να στηρίξουν μόνα τους την οικογένειά τους. Δεν μπορεί η Ελλάδα να ζει ως ζητιάνος της Ευρώπης. Πρέπει να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Η πράσινη οικονομία είναι μια τεράστια ευκαιρία. Για αυτό καλούμε τους νέους να συμμετέχουν στην προσπάθεια που κάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Είμαστε το μόνο αμεσοδημοκρατικό κόμμα, με ανοιχτές τις πόρτες σε νέες και νέους που είναι το μέλλον του τόπου μας και οραματίζονται μια δυνατή Ελλάδα με πράσινο πρόσημο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ