Πολιτικη & Οικονομια

Η άποψη του Σανταμούρη για τα ΑμεΑ είναι η άποψη του κράτους

Η πρακτική δείχνει ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει τους ανάπηρους συμπολίτες σαν να είναι καταραμένοι και σα να είναι λάθη της φύσης

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η άποψη του Σανταμούρη για τα ΑμεΑ είναι η άποψη του κράτους
© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Γιώργος Σανταμούρης -πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Τήνου-Άνδρου- πιστεύει ότι τα ΑμεΑ είναι «άνθρωποι που τους έχει καταραστεί ο Θεός» ή/και «λάθη της φύσης»

Αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο Σανταμούρης είστε τυχεροί αλλά η τύχη σας σταματάει εδώ γιατί τώρα θα μάθετε: ο Γιώργης ο Σανταμούρης είναι ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Τήνου-Άνδρου και πιστεύει ότι τα ΑμεΑ είναι «άνθρωποι που τους έχει καταραστεί ο Θεός» ή/και «λάθη της φύσης». Η άποψη του μάλλον ήταν γνωστή σε όσους τον ήξεραν και εδώ και λίγες ημέρες έγινε γνωστή και στους υπόλοιπους μέσω αυτού του βίντεο. 

Αισχρές δηλώσεις Σανταμούρη για τα ΑΜΕΑ: «Καταραμένοι από τον Θεό»

Το πώς η κουβέντα οδήγησε τον Σανταμούρη να εκφράσει τις απόψεις του για τους ΑμεΑ (αλλά και για τον Θεό τον οποίο πιστεύει και τη φύση) δεν έχει τόση σημασία (μπορείτε άλλωστε εύκολα να το βρειτε γκουγκλάροντας «Σανταμούρης ΑμεΑ»). Δεν είναι ο μοναδικός συμπολίτης του οποίου οι απόψεις για τους αναπήρους είναι εξοργιστικές. Το ότι προεδρεύει (ελπίζω όχι για πολύ) ενός κρατικού φορέα είναι σημαντικότερο, αλλά και πάλι δεν είναι το πιο σημαντικό. Γιατί το πιο σημαντικό είναι το ότι οι απόψεις του Σανταμούρη για τα ΑμεΑ είναι και οι απόψεις της πολιτείας για τα ΑμεΑ. 

Ομολογώ ότι δεν έχω ακούσει κανέναν υπουργό ή δήμαρχο ή περιφερειάρχη ή γενικό γραμματέα ή άλλον κρατικό αξιωματούχο να λέει πως τα ΑμεΑ είναι λάθη της φύσης ή ότι οι ανάπηροι είναι καταραμένοι από τον Θεό, αλλά δεν χρειάζεται. Η πρακτική δείχνει ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει τους αναπήρους συμπολίτες σαν να είναι καταραμένοι και σα να είναι λάθη της φύσης. Σα να μην είναι και τόσο άνθρωποι όσο είμαστε οι υπόλοιποι.   

Μπορεί, σε κάθε ευκαιρία, οι κρατικοί αξιωματούχοι να λένε πόσο πολύ νοιάζονται για τους αναπήρους, μπορεί να ξεστομίζουν φράσεις ξεχωριστής ευαισθησίας, αλλά στην πράξη αυτό που έκαναν και κάνουν είναι να καταδικάζουν τους αναπήρους σε ισόβιο κατ’ οίκον περιορισμό. Στην πραγματικότητα είναι χειρότεροι από τον Σανταμούρη. Εκείνος περιορίστηκε σε φρικαλέους χαρακτηρισμούς, εκείνοι το πάνε ένα βήμα πιο πέρα και τιμωρούν τα ΑμεΑ για την αναπηρία τους. 

Και το χειρότερο είναι ότι τίποτα δεν δείχνει να αλλάζει. 

Βλέπετε και με αυτή την κυβέρνηση το κράτος εξακολουθεί να θεωρεί τα τετράτροχα, τα δίτροχα, τις διαφημιστικές ταμπέλες, τα φυτά, τις ζαρτινιέρες, τα περίπτερα και τα καταστήματα εστίασης πολύ πιο σημαντικά από το δικαιώμα των αναπήρων στη  μετακίνηση. Και μ’ αυτή την κυβέρνηση, ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει άλλο εμπόδιο, τα «πεζοδρόμια» και τα περισσότερα δημόσια κτίρια είναι απρόσιτα για τους αναπήρους συμπολίτες. Και με αυτή την κυβέρνηση δεν αλλάζει τίποτα απολύτως στην αντίληψη ότι οι ανάπηροι είναι πολίτες τέταρτης κατηγορίας (στη δεύτερη είναι οι πεζοί, στην τρίτη οι γονείς με τα παιδικά καροτσάκια). 

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, οι απόψεις του Σανταμούρη για τους αναπήρους είναι εξοργιστικές αλλά θα ήταν ασήμαντες αν δεν ήταν οι απόψεις που έχει και η πολιτεία και οι εκπρόσωποι της. Αυτοί που η ευαισθησία τους φτάνει μέχρι το νταβατζιλίκι του οδηγού, της διαφημιστικής εταιρείας και του μαγαζάτορα. Και μπράβο τους.     

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ