Πολιτικη & Οικονομια

Απαντήσεις σε 5 συνηθισμένες αντιεμβολιαστικές κουτοπονηριές

Τι θα απαντούσα αν είχα το κουράγιο να μιλάω με έναν τοίχο

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκίτσο κατά του εμβολιασμού
© silviagaudenzi / Pixabay

Οι πέντε πιο συχνές απορίες και επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όσοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σαν να μην έφτανε ο κίνδυνος στον οποίο βάζουν ολόκληρη την κοινωνία, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες προσπαθούν να πουλήσουν και πνεύμα ξεφουρνίζοτας σε κάθε ευκαιρία κουτοπονηριές τις οποίες νομίζουν για επιχειρήματα. Τα ακούω σπανίως (προσπαθώ να μην έχω σχέσεις με αντιεμβολιαστές), αλλά τα διαβάζω συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές είναι οι πέντε πιο συνηθισμένες (και κουραστικές) κουτοπονηριές και μαζί τους οι απαντήσεις που θα έδινα αν είχα το κουράγιο να μιλάω με έναν τοίχο. 

Γιατί αποκλείετε τους ανεμβολίαστους; Μήπως οι εμβολιασμένοι δεν κολλάνε και δεν μεταδίδουν;
Βεβαίως. Πιο δύσκολα από όσο οι ανεμβολίαστοι, αλλά και κολλάνε και μεταδίδουν. Αυτό που δεν κάνουν είναι να γεμίζουν τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και να φρακάρουν το σύστημα υγείας. Το πρόβλημα δεν είναι η ασθένεια. Δεν είναι το αν θα κάτσεις δύο-τρεις μέρες σπίτι σου με πυρετό και βήχα. Το πρόβλημα είναι να αρρωστήσεις βαριά, να νοσηλευτείς, να διασωληνωθείς και να χρειαστείς ΜΕΘ. Είναι να τινάξεις στον αέρα το σύστημα υγείας και να μας βάλεις να πληρώσουμε για πάρτη σου δεκάδες χιλιάδες ευρώ για μια νοσηλεία (και ποιος ξέρει πόσα σε επιδόματα) που θα μπορούσες να είχες αποφύγει με ένα εμβόλιο κόστους λίγων ευρώ.

Μου εγγυάσαι ότι δεν θα πάθω τίποτα από το εμβόλιο;
Δεν μπορώ να σου εγγυηθώ ούτε ότι θα είσαι ζωντανός σε 5 λεπτά. Μπορεί να έχεις ένα θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο, ή να σε χτυπήσει εγκεφαλικό, μπορείς να πέσεις θύμα αυτοκινητιστικού. Αλλά οι πιθανότητες είναι ελάχιστες και μάλλον θα ζεις σε 5 λεπτά. Οι πιθανότητες να πάθεις κάτι από το εμβόλιο είναι ακόμα μικρότερες, ενώ οι πιθανότητες να πάθεις κάτι αν αρπάξεις τον κορωνοϊό πολύ μεγαλύτερες. Κι αυτό είναι εγγυημένο.    

Οι διαχωρισμοί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους είναι ρατσιστικοί και μας διχάζουν
Στη συγκεκριμένη περίπτωση κυρίως μας προστατεύουν. Όπως μας προστατεύει εκείνος ο διαχωρισμός που λέει ότι όποιος θέλει να πυροβολεί πρέπει να το κάνει σε σκοπευτήριο και όχι ανάμεσά μας, στον δρόμο. Όπως κάποιος που θέλει να πυροβολεί μπορεί να μην το κάνει στον δρόμο, έτσι κι εσύ μπορείς να εμβολιαστείς. Και αν στ’ αλήθεια σ ενοχλεί ο διαχωρισμός, μπορείς να το κάνεις όποτε θέλεις. Το να είσαι ανεμβολίαστος δεν σε κάνει μέλος ράτσας. Σε κάνει απλώς ανόητο. Και η ανοησία δεν είναι φυλή. Αν δεν σου αρέσει να σε ξεχωρίζουν, εμβολιάσου. Αλλιώς είναι καλύτερο να παραμείνουμε χώρια. 

Μας κοροϊδεύουν. Στην αρχή είπαν για έναν εμβολιασμό σε δύο δόσεις και ξαφνικά χρειάζεται και τρίτη δόση και μετά μπορεί και τέταρτη... αυτή τη δουλειά θα κάνουμε;
Τρώμε κάθε μέρα, πίνουμε νερό κάθε λίγο και λιγάκι, κάνουμε τακτικά εξετάσεις, αν έχουμε πίεση ή χοληστερίνη ή κάποια άλλη πάθηση παίρνουμε κάθε μέρα τα χάπια μας. Ακόμα και το εμβόλιο  της γρίπης το κάνουμε κάθε χρόνο κι ας μας προφυλάσσει για λίγους μήνες. Δεν ξέρω αν όλα αυτά σου φαίνονται κοροϊδία, όπως δεν ξέρω κι αν έχεις σοβαρότερες δουλειές από το να προφυλάσσεις τον εαυτό σου από τη βαριά ασθένεια και τον θάνατο. Γιατί εμένα αυτή μου φαίνεται η καλύτερη δουλειά του κόσμου. Κι αν πρέπει να την κάνω κάθε χρόνο ή δυο φορές τον χρόνο ή και ακόμα πιο συχνά, δεν με χαλάει καθόλου.

Εμπιστεύομαι μόνο τη φυσική ανοσία που είναι πολύ πιο ισχυρή
Και η πιο ισχυρή φυσική ανοσία είναι ο θάνατος. Κανείς νεκρός δεν κινδυνεύει από τίποτα. Κατά τα άλλα να περιμένεις να αρρωστήσεις με μία πιθανόν θανατηφόρα ασθένεια για να μπορείς στη συνέχεια να αποφύγεις αυτή την πιθανόν θανατηφόρα ασθένεια είναι πολύ περισσότερο ανοησία παρά ανοσία. Χώρια που κι αυτή η ανοσία δεν κρατάει για πολύ. Θα πρέπει να αρρωσταίνεις συχνά για να διατηρήσεις την ανοσία σου. Αυτή τη δουλειά θα κάνεις; Και μπράβο σου.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ