Πολιτικη & Οικονομια

Έρχεται αύξηση στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων

Ο Scott Kirby, CEO της αεροπορικής εταιρείας United, είπε στο περιοδικό Fortune ότι οι αυξήσεις θα αντιστοιχούν στις αυξήσεις των καυσίμων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρχεται αύξηση στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων

Οι επιβάτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυξήσεις των εισιτηρίων και για λιγότερες διευκολύνσεις εκ μέρους των αεροπορικών εταιρειών

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Εκτός του ότι οι περισσότερες βρίσκονταν ήδη πριν από την πανδημία σε οριακή κατάσταση -κακοδιαχείριση, δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες, διοικητικές δυσλειτουργίες- τα τελευταία δύο χρόνια υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Όπως λέει ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ Willie Walsh, στη διάρκεια της πανδημίας, στις εταιρείες της ΙΑΤΑ σημειώθηκε πτώση τζίρου 53,4% κατά μέσο όρο συγκριτικά με το 2019. 

Η Ασία επλήγη περισσότερο από τις άλλες ηπείρους: οι αεροπορικές εταιρείες έχασαν πάνω από το 69% του τζίρου τους. Στην Ευρώπη η απώλεια είναι γύρω στο 50% και στη βόρειο Αμερική «μόνο» 30,5% διότι αν και ο Καναδάς και οι ΗΠΑ σχεδόν αποκλείστηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο, διατήρησαν πολλές εσωτερικές πτήσεις. Οι εσωτερικές πτήσεις σημείωσαν πτώση 24% και οι εξωτερικές 69%.

Αυτή την εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν τα εναέρια σύνορά τους για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό: μέχρι την περασμένη Δευτέρα επιτρέπονταν τα ταξίδια μόνο για τους Αμερικανούς υπηκόους και για όσους έχουν πράσινη κάρτα. Όμως ο Willie Walsh σχολιάζει την απόφαση «υπερβολικά καθυστερημένη δεδομένου ότι, έτσι κι αλλιώς, στα αεροπλάνα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και εκείνοι που έχουν αρνητικό τεστ». Ο Walsh πιστεύει ότι τώρα θα πολλαπλασιαστούν, εκτός από τα ταξίδια αναψυχής,. τα επιχειρηματικά ταξίδια, τα οποία είχαν αντικαταστήσει όλο αυτό τον καιρό οι τηλεδιασκέψεις, κι ότι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων δεν θα αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες. Προς το παρόν, έχει αυξηθεί κατά 9% η τιμή της μεταφοράς φορτίων, ενώ στις ΗΠΑ οι τιμές για τις πτήσεις των διακοπών των Ευχαριστιών (25 Νοεμβρίου) έχουν αυξηθεί κατά 23% από πέρυσι. Για τα Χριστούγεννα αναμένεται αύξηση 71% από πέρυσι , για όσους δεν έχουν προνοήσει να βγάλουν εισιτήριο. Τα κακά νέα γίνονται χειρότερα διότι οι περισσότερες εταιρείες δεν προσφέρουν φθηνότερα εισιτήρια παρά μόνον αν αυτά αγοραστούν έξι μήνες πριν από την πτήση. 

Ο Scott Kirby, CEO της αεροπορικής εταιρείας United, είπε στο περιοδικό Fortune ότι οι αυξήσεις θα αντιστοιχούν στις αυξήσεις των καυσίμων: «Σήμερα το γαλόνι είναι 37 σεντς ακριβότερο από πέρυσι· κατ΄αναλογία θα υπολογιστεί η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. Αλλά θα περάσει κι αυτό.»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ