- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΟΟΣΑ: Συμφωνία ορόσημο για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
H θεσμοθέτηση του 15% δεν θα αποτρέπει σε επιχειρήσεις να επιλέγουν χώρες με χαμηλή φορολογία
136 από τις 140 χώρες στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ συμφώνησαν στην επιβολή του παγκόσμιου εταιρικού φόρου στο 15%.
Σε συμφωνία ορόσημο προχώρησαν σήμερα οι 136 από τις 140 χώρες του ΟΟΣΑ για την πιο σαρωτική μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων εδώ και έναν αιώνα. Όπως ανακοίνωσε ο oργανισμός, οι 136 χώρες αντιστοιχούν σε πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Έπειτα από μήνες αδιεξόδου, η ιρλανδική ηγεσία, της οποίας η χώρα έχει συντελεστή φόρου εταιριών 12,5%, έναν από τους χαμηλότερους στον κόσμο, είπε το οριστικό «ναι για την εφαρμογή του παγκόσμιου, ελάχιστου εταιρικού φόρου.
Η συμφωνία της Ιρλανδίας διέλυσε ένα σημαντικό εμπόδιο. Λόγω του εταιρικού επιτοκίου του 12,5% και της θέσης της για πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ως την προτιμώμενη τοποθεσία τους για τη δήλωση κερδών, είχε αντιταχθεί στον αρχικό ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του σχεδίου όπου αναφερόταν ότι προβλέπεται φόρος «τουλάχιστον 15%». Ωστόσο, το Δουβλίνο κέρδισε την αφαίρεση της λέξης «τουλάχιστον» από το τελικό κείμενο.
Η Εσθονία που είναι επίσης από τις χώρες που λένε «όχι» στον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15%, δήλωσε ότι συμφωνεί και έχει καθησυχάσει τις ανησυχίες της ότι η συμφωνία θα υπονομεύσει τους επιχειρηματίες της. Όπως ανέφερε η πρωθυπουργός της χώρας, Κάγια Κάλας, η Εσθονία διαπίστωσε ότι «ο ελάχιστος φόρος δεν θα αλλάξει τίποτα για τους περισσότερους Εσθονούς επιχειρηματίες...ισχύει μόνο για θυγατρικές μεγάλων διεθνών ομίλων».
Η ιστορική συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και υπογράφηκε αρχικά από 134 χώρες, θα μπορεί να επιβληθεί στις πολυεθνικές με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ, πολλές από τις οποίες είναι μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι.
Η συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν μια διεθνή σύμβαση το 2022, η οποία θα εφαρμοστεί το 2023. Οι τεχνικές συνομιλίες για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών του σχεδίου, το οποίο επετεύχθη για πρώτη φορά τον Ιούλιο, πρόκειται να ολοκληρωθούν στο Παρίσι αργά την Παρασκευή. Όσοι βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις αναμένουν σημαντικά λιγότερες ενστάσεις από τις εννέα χώρες που απέρριψαν αρχικά τη συμφωνία τον Ιούλιο.
Εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία, το σχέδιο θα αποτελέσει την πρώτη θεμελιώδη αλλαγή στο σύστημα διασυνοριακής φορολογίας των επιχειρήσεων εδώ και έναν αιώνα και θα επιβάλει τουλάχιστον 15 % παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για να τερματιστεί ο επιβλαβής ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών για την προσέλκυση χαλαρών κερδών. Ορισμένες χώρες αντιστάθηκαν στη συμφωνία, φοβούμενες ζημιές στα οικονομικά μοντέλα που βασίζονται σε σχετικά χαμηλούς φόρους.
Με τη συμφωνία όμως δεν θα είναι όλες οι χώρες ευχαριστημένες. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία, δεν είχε ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση της ενω οι αναπτυσσόμενες χώρες λένε ότι δεν θα λάβουν ακόμη δίκαιο ποσοστό φορολογητέων κερδών από πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε αυτές.
Πολλές χώρες είναι επίσης που αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορέσει να επικυρώσει τη συμφωνία του ΟΟΣΑ στο Κογκρέσο. Χωρίς αυτό, η συμφωνία άλλων χωρών να κλείσουν τα δικά τους σχέδια για ψηφιακή εισφορά στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας θα ήταν αμφίβολη.
Αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία, προχώρησαν στην εισαγωγή τέτοιων φόρων ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίοι στοχεύουν σε εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon, η Google και το Facebook, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι τεχνολογικοί γίγαντες πληρώνουν πολύ λίγο τοπικό φόρο επό των κερδών τους, επειδή τους κάνουν κράτηση σε άλλες δικαιοδοσίες.
Ωστόσο, ένα εμπόδιο που παραμένει είναι ότι η ΕΕ εξακολουθεί να χρειάζεται ομοφωνία από το μπλοκ των 27 μελών της για να μετατρέψει τη συμφωνία σε κοινό κοινοτικό δίκαιο. Όμως η Ουγγαρία εξακολουθεί να αντιτίθεται στη συμφωνία. Η Ουγγαρία, η οποία έχει φορολογικό συντελεστή 9 %, πιέζει για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να μειώσουν τα κέρδη που υπόκεινται στον ελάχιστο φόρο κατά 7,5% για πέντε χρόνια. Η Ουγγαρία θέλει να διπλασιάσει τη μεταβατική περίοδο σε 10 χρόνια.
Με πληροφορίες από Financial Times, Wall Street Journal
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Ξεκινά η διαδικασία - Σχέδιο για σύγχρονο κόμβο logistics, ναυπηγικής και ενέργειας
Εντός Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ - Κάλυψη δαπανών έως 95%
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Ο επικεφαλής της Metron Analysis σχολιάζει τη διαμάχη - Προειδοποιεί για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
«Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
«Ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός θα αποτελέσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη του στην πατρίδα»
Η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο νοσοκομείο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες δίνοντας μάχη με τον καρκίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.