- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μα τι πρέπει να κάνει ένας δημόσιος υπάλληλος για να απολυθεί;
Έχουμε επιτρέψει να φτιαχτεί ένα σύστημα αργοσμισθίας και ατιμωρησίας το οποίο στρέφεται εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων που θέλουν να δουλέψουν
Σχόλιο για τις απολύσεις που δεν γίνονται στον δημόσιο τομέα και τη διακομματική απροθυμία να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Ένας αστυνομικός ανεβάζει εδώ και μήνες αντιεμβολιαστικά βίντεο στο You το Tube και σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα βίντεό του, εκτός από τα εμβόλια, τα βάζει και με τα υποχρεωτικά τεστ, το κράτος που υποχρεώνει σε τεστ και γενικά κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι πρέπει οπωσδήποτε να απολυθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Το αποτέλεσμα; Μετά από τέσσερις ΕΔΕ (ναι, καλά διαβάσατε μιλάμε για τον αριθμό 4) και με βάση το πόρισμα της μιας από τις τέσσερις (οι υπoλοιπες τρεις μάλλον τα βρήκαν όλα καλά), το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας του επέβαλε το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας (θα έβαζα θαυμαστικά σε διάφορα σημεία της ιστορίας αλλά το κείμενο είναι στα ελληνικά, απευθύνεται σε ελληνικό κοινό και δεν νομίζω κανείς να εκπλήσσεται).
Μια διοικητική υπάλληλος ενός κέντρου υγείας, η οποία συνελήφθη πριν από περίπου έναν μήνα να εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ομολογεί το έγκλημά της (ναι, προφανώς και είναι έγκλημα) και της επιβάλλεται η ποινή της δυνητικής αργίας ενός έτους. Δεν ξέρω τι σημαίνει «δυνητική αργία», αλλά δεν θα εκπλαγώ αν σημαίνει ότι μετά το ένα έτος η πλαστογράφος θα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στη δουλειά της.
Κι αυτές είναι μόνο δύο από τις πολλές περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι εκτός από του σπανού τα γένια δεν γίνεται και να απολυθεί δημόσιος υπάλληλος. Ό,τι κι αν κάνει.
Μπορεί να μην είναι καλός στη δουλειά του, μπορεί να μην έχει καμία όρεξη για δουλειά, μπορεί να είναι κοπανατζής, μπορεί να φέρεται άσχημα, μπορεί να είναι απατεώνας, μπορεί να είναι επίορκος, μπορεί να βάζει ζωές σε κίνδυνο, μπορεί εξαιτίας της δράσης του να έχουν χαθεί ζωές, αλλά αυτό που δεν μπορεί ποτέ να συμβεί είναι να χάσει τη δουλειά του. Ακόμα και στην, σπάνια, περίπτωση που περάσει ΕΔΕ το πολύ πολύ να κάτσει για λίγο στον δημοσιοϋπαλληλικό πάγκο προκειμένου να επιστρέψει δριμύτερος και να συνεχίσει το αργομισθικό ή εγκληματικό έργο του.
Κι αυτά για τις πολύ ακραίες περιπτώσεις. Για όλες τις υπόλοιπες (που θα έπρεπε να είναι ακραίες αλλά είναι η δημοσιοϋπαλληλική καθημερινότητα), δεν ισχύουν ούτε αυτά. Καθηγητές βρίζουν (κυριολεκτικά βρίζουν, δεν ασκούν κριτική ούτε γράφουν έντονα, βρίζουν με χυδαίο τρόπο) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την υπουργό Παιδείας, που θέλει να αξιολογήσει την εργασία τους, ή διακινούν επικίνδυνες αντιεμβολιαστικές ανοησίες και την επόμενη μέρα κανονικά μπαίνουν σε τάξη για να «διδάξουν» παιδιά και εφήβους. Υγειονομικοί διακινούν παραμύθια εναντίον του εμβολιασμού και την επόμενη μέρα πάνε στο νοσοκομείο να «περιθάλψουν» ασθενείς. Υπάλληλοι του ΕΦΚΑ πιάνονται στα πράσα να έχουν κάνει κοπάνα σε αιφνιδιαστική επίσκεψη υπουργού και δεν κουνιέται φύλλο. Είμαι βέβαιος πως ακόμα κι αν ένας δημόσιος υπάλληλος βάλει σκοπό της ζωής του να απολυθεί το πιο πιθανό είναι να τα παρατήσει πριν τα καταφέρει.
Για πολλούς συμπολίτες η κατάσταση αυτή είναι απολύτως αποδεκτή ως μια φυσική τάξη πραγμάτων με την οποία πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε. Πολλοί συμπολίτες, ακόμα και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενοχλούνται στην ιδέα του ελέγχου της επάρκειας ενός δημοσίου υπαλλήλου και σοκάρονται στο ενδεχόμενο ο έλεγχος αυτός να οδηγεί και σε απόλυση. Αντιμετωπίζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι αγελάδες στην Ινδία έχουμε επιτρέψει να φτιαχτεί ένα σύστημα αργοσμισθίας και ατιμωρησίας το οποίο στρέφεται και εναντίον μας και εναντίον εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων που θέλουν να δουλέψουν και να προσφέρουν. Την ίδια στιγμή, διαμαρτυρόμαστε για τον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο λες και υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει σωστά ένας οργανισμός στον οποίο δεν μπορείς ούτε να αξιολογήσεις, ούτε να μετακινήσεις, ούτε να απολύσεις.
Φυσικά αυτή η κατάσταση είναι πολύ βολική όχι μόνο για τους κακούς δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα κόμματα τα οποία έτσι μπορούν να διατηρούν ανέπαφες τις τεράστιες δεξαμενές επιρροής και ψήφων. Εξ ου και η διακομματική απροθυμία να αλλάξει οτιδήποτε ουσιαστικό έχει να κάνει με το Δημόσιο. Εξ ου και η διακομματική απροθυμία να απαλλαχθεί το Δημόσιο από τους κακούς υπαλλήλους του. Εξ ου και θα παραμείνει αδύνατο να απολυθεί ένας δημόσιος υπάλληλος ό,τι κι αν κάνει. Και μπραβο του και καλή μας τύχη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες είναι οι άλλες δύο που ακολουθούν
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για τα δικαιολογητικά
«Οι Έλληνες εφοπλιστές θα ήταν οι πρώτοι που θα ξανάρχιζαν το εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα, εφόσον ήταν εγγυημένη η ασφαλής διέλευση» είπε ο πρωθυπουργός
Βαρείς προσωπικοί χαρακτηρισμοί στη Βουλή, με αφορμή τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα γιατί η εφημερίδα δεν επικοινώνησε μαζί του πριν από τη δημοσίευση
Με αφορμή τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε πρόσφατο νομοσχέδιο
Για κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός
Το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις φυλακές
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τις κλινικές ευεξίας, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αιχμή μονάδα στη Γλυφάδα
Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης
Στη σκιά της απόφασης της Λαγκάρντ να παραιτηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο
Στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια, η λειτουργία των servicers και η στάση απέναντι στις 120 δόσεις
Ποιοι δικαιούνται το voucher με τα αναδρομικά
500 νικητές έλαβαν από 1.000 ευρώ έκαστος
Αποχωρεί η Λαγκάρντ τον Φεβρουάριο του 2027 από την προεδρία της ΕΚΤ
Οι σύντροφοι προσπαθούν να υποτάξουν την πραγματικότητα στην ιδεολογία τους, παρασύροντας τους αδαείς και διασκεδάζοντας όσους έχουν ανοίξει έστω και μια φορά κάποιο βιβλίο ιστορίας και μπορούν να σκεφτούν.
Άρθρο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνας Μιχαηλίδου
«Ο Αλέξης Τσίπρας και η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη δίνουν διέξοδο και ελπίδα στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο»
Σε ολόκληρο τον κόσμο τα κόμματα του μεσαίου χώρου υποχωρούν. Ευνοημένη είναι μια σκληρή, εθνικιστική, ξενοφοβική δεξιά.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.