Πολιτικη & Οικονομια

Γιατρομανωλάκης: «Κατάκτηση» η απόσυρση του εγγράφου αιμοδοσίας

Σημαντικό βήμα για τη στρατηγική ισότητας ΛΟΑΤΚΙ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σχολιάζει την επανεξέταση του αναχρονιστικού εντύπου που απαγόρευε να δώσει αίμα όποιος είχε έστω μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977
O YΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ | ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σχολιάζει την επανεξέταση του αναχρονιστικού εντύπου που απαγόρευε να δώσει αίμα όποιος είχε έστω μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης τοποθετήθηκε για την επανεξέταση του εντύπου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε την επανεξέταση του εντύπου στέλνοντας αίτημα προς τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για την τροποποίηση διατυπώσεων και φράσεων στο συγκεκριμένο έντυπο, «που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά ιατρικά δεδομένα».

entypo-kentro-aimodosias.jpg
Το επίμαχο έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημειώνει:

«Κάθε φορά που μου ζητούσαν να δώσω αίμα, έπρεπε να εξηγώ ότι είναι κάτι που μου απαγορεύεται και ότι δυστυχώς δεν μπορώ, όχι επειδή πάσχω από κάποια ασθένεια, αλλά επειδή είμαι ομοφυλόφιλος.

Στη φόρμα αιμοδότη, υπάρχει και ένα πλαίσιο που σημειώνει: «ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ» και ως πρώτος λόγος αναφέρεται «Όποιος έχει έστω και μια ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977».

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές αίματος: Από τις 650.000 μονάδες αίματος που χρειάζονται ετησίως, περίπου 25.000 εισάγονται από την Ελβετία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι και μία από τις 19 χώρες στον πλανήτη που απαγορεύουν ολοκληρωτικά την αιμοδοσία σε άντρες που κάνουν σεξ με άλλους άντρες.

Ή μάλλον ήταν, καθώς ο Υπουργός Υγείας, ακολουθώντας και τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας ΛΟΑΤΚΙ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ότι αυτή η αναχρονιστική, ρατσιστική αλλά και προβληματική για όλους εκείνους που χρειάζονται αίμα πολιτική, θα αναθεωρηθεί.

Όπως έχω ξαναπεί, η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αντανακλάται σε πολλά, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα ζητήματα και διατρέχει οριζόντια τη δημόσια διοίκηση, και για αυτό, κάθε νέα κατάκτηση είναι σημαντική».

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ