Πολιτικη & Οικονομια

Πολάκης: Δεν θα μου μάθει ιατρική ο Τσιόδρας

Πλεύρης: Εισηγηθήκατε προμήθεια επικίνδυνου φαρμάκου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόντρα Πολάκη - Πλέυρη στη Βουλή
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ © EUROKINNISSI

Παύλος Πολάκης: «Δεν θα μου μάθει ιατρική ο Τσιόδρας» - Αντιπαράθεση με τον Θάνο Πλεύρη για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορωνοϊό.

Σφοδρή αντιπαράθεση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων και στην Ελλάδα, που προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, είχαν Θάνος Πλεύρης και Παύλος Πολάκης. Από την πλευρά του ο κ Πολάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση καθυστέρησε να εγκρίνει τις θεραπείες μονοκλωνικών προκειμένου να «προμοτάρει» τα εμβόλια ενώ ισχυρίστηκε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 6.000 ασθενείς.

Πρόσθεσε δε ότι δεν θα του μάθει ιατρική ο κ. Τσιόδρας.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε πως ο κ. Πολάκης εισηγούταν την προμήθεια συγκεκριμένου φαρμάκου το οποίο όμως ανακλήθηκε ως επικίνδυνο ενώ κάλεσε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τον επικίνδυνο λαϊκισμό.

Ένταση Πλεύρη - Πολάκη για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Το μήνυμα ότι η λύση απέναντι στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας στην ολομέλεια την τροπολογία για την πρώιμη πρόσβαση σε μονοκλωνικά αντισώματα κατά της covid-19, που εισήχθη στο νομοσχέδιο που τροποποιεί τη σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος.

Απαντώντας σε όσους προσπαθούν να βάλουν μονοκλωνικά αντισώματα, ανταγωνιστικά του εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, ότι τα μονοκλωνικά βρίσκονται ακόμα σε εγκριτικό και πειραματικό στάδιο, ότι είναι σε πολύ μικρή παραγωγή παγκοσμίως και ότι αφορούν πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όποιος αναφέρεται στα μονοκλωνικά ως αντίβαρο του εμβολιασμού, είναι επιστημονικά εκτεθειμένος, είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε παράλληλα, ότι στη χώρα μας κάνουμε χρήση κάθε θεραπείας, αλλά όχι όποτε το φαντάζεται ο καθένας, αλλά όταν ολοκληρώνονται οι μελέτες, ώστε να δίδονται (τα φάρμακα) ασφαλώς. Ειδικά για τα μονοκλωνικά, είπε ότι μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των κλινικών μελετών.

Θάνος Πλεύρης
Θάνος Πλεύρης © EUROKINNISSI

Πολάκης: Μονοκλωνικά για να σωθούν ζωές

Λίγο αργότερα, για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος είπε ότι η αλήθεια δικαιώνεται στο τέλος, καθώς από το τέλος του 2020 «φώναζα και εκλιπαρούσα» την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φέρει τα μονοκλωνικά για να σωθούν ζωές. Η κυβέρνηση ποτέ δεν εξήγησε γιατί δεν έφερε το φάρμακο αυτό, είπε ο κ. Πολάκης, εκτιμώντας ότι εάν η κυβέρνηση είχε φέρει από τις αρχές του έτους 20.000 δόσεις μονοκλωνικών (1.500-2.000 το μήνα) και τις χορηγούσε στους πάνω από 59.000 νοσήσαντες άνω των 65 ετών, με αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, «είναι βέβαιο ότι θα είχαμε σώσει τουλάχιστον 6.000 συνανθρώπους μας, από τους 8.327 που απεβίωσαν από την covid-19, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ξεκάθαρες κουβέντες. Η κυβέρνηση τους άφησε να πεθάνουν» υποστήριξε ο κ. Πολάκης, λέγοντας ότι αυτό «ούτε μπορώ να το ανεχτώ, ούτε μπορώ να το συγχωρήσω».

Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό, άλλες χώρες της ΕΕ παρήγγειλαν και έλαβαν χιλιάδες δόσεις από την αρχή του έτους, όταν και ο ΕΜΑ έδωσε -όπως είπε- εγκρίσεις για τη θεραπεία Ριτζένερον και Eli-Lilly. Αναφέρθηκε επίσης σε επιστολή της εταιρείας Lilly, που προσέφερε δόσεις του φαρμάκου της στην Ελλάδα.

Απαντώντας στην ομιλία του κ. Πολάκη, ο υπουργός Υγείας, Αθ. Πλεύρης, είπε ότι το φάρμακο της Eli-Lilly είχε εγκριθεί τον Νοέμβριο του 2020 από τον αμερικανικό οργανισμό FDA, ο οποίος όμως την ανακάλεσε τον Απρίλιο του 2021, οπότε και ζητήθηκε να πάει μαζί με άλλο (φάρμακο) για να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ο κ. Πολάκης μίλησε για επιστολή της Lilly, αλλά δεν είπε ότι, εάν το παίρναμε τότε, θα είχε ανακληθεί τον Απρίλιο, και θα το είχαμε δώσει σε κόσμο, είπε ο κ. Πλεύρης.

Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας στον κ. Πολάκη ότι εάν, αντί να λέτε στο facebook ότι αναμένετε μεταλλάξεις το Σεπτέμβριο, λέγατε στον κόσμο να εμβολιαστεί, θα είχαμε άλλο αποτέλεσμα.

Κόντρα Πλεύρη - Πολάκη

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ