Πολιτικη & Οικονομια

Αντιεμβολιαστές: Ιστορίες επιθετικότητας στον δρόμο

Ρεπορτάζ: Η επιθετικότητα των αντιεμβολιαστών σε σκηνές καθημερινότητας

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιεμβολιαστές: Η επιθετικότητα βγήκε και στους δρόμους
© EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Όταν θες να πείσεις για την επιστήμη, καταργείς τους αγιασμούς. Πήγε ο αρχιμανδρίτης στο Αμύνταιο και δεν φόραγε μάσκα…»

Τα πρώτα δείγματα γραφής –κατά κυριολεξία- έγιναν αντιληπτά στις σελίδες των social media, όπου σειρά από αντιεμβολιαστές και εν γένει αρνητές της πανδημίας ομαδοποιήθηκαν γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα και δυνάμεις. Έφτιαξαν groups και όλοι μαζί συχνά πυκνά εξαπολύουν φραστικές επιθέσεις στους «αντιπάλους». Βασικός τους στόχος είναι οι σελίδες των μεγάλων ΜΜΕ στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ αρκετοί δεν διστάζουν να στείλουν υβριστικά-απειλητικά μηνύματα σε γνωστούς επιστήμονες που έχουν συχνή παρουσία, ενημερώνοντας για την πανδημία και στηρίζοντας τον εμβολιασμό.

Μετά ήρθαν οι αντιεμβολιαστικές διαδηλώσεις, στις οποίες ετερόκλητες δυνάμεις συνασπίστηκαν, δημιουργώντας μια ομάδα άρνησης με έντονη επιθετικότητα απέναντι σε όσους θεωρούν «απέναντι». Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι πολλά από τα συνθήματα των αντιεμβολιαστών έχουν υβριστικό περιεχόμενο κατά της κυβέρνησης και των δημοσιογράφων - κανένα άλλο «κίνημα» από όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια δεν είχε τόσο υβριστικές διαθέσεις.

Αυτή η επιθετικότητα φαίνεται πώς έχει ζυμωθεί σε μέρος της κοινωνίας και τώρα συναντάται όλο και περισσότερο σε ποικίλα πεδία της καθημερινότητας των πολιτών.

Επίθεση στον ΗΣΑΠ

Το βράδυ της Τρίτης η δημοσιογράφος Αλίκη Χατζή, με μια ανάρτησή της στο Facebook, περιέγραφε ένα σοκαριστικό περιστατικό στο οποίο άθελά της είχε πρωταγωνιστήσει μέσα στον ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός).

Αφού σημειώνει ότι επικρατούσε συνωστισμός μέσα στον συρμό, τονίζει ότι ελάχιστοι φορούσαν μάσκα. Όταν εκείνη έκανε μια ευγενική παρατήρηση σε έναν κύριο ο οποίος στεκόταν δίπλα της, να βάλει μάσκα, ο συγκεκριμένος την έβρισε και ακολούθησε κύμα αντιδράσεων… εναντίον της. Όπως λέει, τα σχόλια είχαν πολιτική και ταξική διάσταση, ενώ αντί να βρει υποστήριξη, σειρά πήραν και άλλοι επιβάτες που επέδειξαν από αγενή έως απαράδεκτα επιθετική συμπεριφορά.

Η ATHENS VOICE μίλησε με την κ. Χατζή και την ρωτήσαμε πού το αποδίδει. «Ο κόσμος πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οικονομικά, που προκαλούν με τη σειρά τους κι άλλα. Έχει θυμό, ζήλεια προς όσους δεν είναι στην κατάστασή του ή φέρονται λογικά. Ακούει σαν επιβεβαίωση των αισθημάτων του τα όσα λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ιερείς κλπ και θεωρεί ότι απέκτησε δύναμη και φωνή στην εξουσία. Ότιμ δηλαδή, εκπροσωπείται στο πολιτικό σύστημα, δεν είναι εκτός αυτού. Νιώθουν ισχυροί και “κυρίαρχοί” κοινωνικά».

Κληθείσα να σχολιάσει το ότι δεν υπήρχε κατά το παρελθόν αυτού του είδους η ένταση και επιθετικότητα ανάμεσα σε απλούς ανθρώπους, σημειώνει: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Εκφασίστηκε η κοινωνία. Έγινε πράξη το εμείς ή αυτοί».

Η ανάρτηση της Αλίκης Χατζή

 

«Με έχει σοκάρει…»

Μία μέρα νωρίτερα, η 40χρονη Β. Τζ. (μας μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας για ευνόητους λόγους), βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα συναφές περιστατικό, πλην λιγότερης έντασης. Στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει ηλικιωμένος συγγενής της, ζητήθηκε από ανεμβολίαστο ένοικο να φορέσει μάσκα. Αυτός, αφού αρνήθηκε, απάντησε με οργή: «Εσείς θα με κολλήσετε εμβόλιο…».

«Σοκαρίστηκα και του είπα “μακάρι να κόλλαγε η υγεία, καθίστε ακούστε δύο πράγματα“», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «νιώθω ότι δεν ξέρω πώς να τους μιλήσω. Είναι σαν άνθρωποι στον Μεσαίωνα. Φοβούνται την επιστήμη. Με έχει σοκάρει όλο αυτό. Να απορρίπτεις την επιστήμη, να μην ξέρεις βασικές αρχές».

Προσθέτει δε ότι τα πράγματα στην χώρα μας είναι μπλεγμένα, αποδίδοντας ευθύνες και στην εκκλησία. «Όταν θες να πείσεις για την επιστήμη, καταργείς τους αγιασμούς. Πήγε ο αρχιμανδρίτης στο Αμύνταιο και δεν φόραγε μάσκα…». Παρόμοια περιστατικά έχει ζήσει και στο δημοτικό σχολείο του γιου της, με γονείς που αρνούνται να λάβουν μέτρα προστασίας και αδιαφορούν.

Ερωτηθείσα εάν θεωρεί ότι σχηματίζεται μια διχαστική τομή στην κοινωνία με άξονα τον εμβολιασμό, συμφωνεί: «Μας βάζουν σε κίνδυνο με τον φανατισμό τους. Εμένα με σοκάρει η απόρριψη της επιστήμης και η άγνοια βασικών αρχών της σε συνδυασμό με την επιμονή ότι αυτοί ξέρουν». Και συμπληρώνει: «Έφυγα από καφέ επειδή άκουσα το προσωπικό να λέει ότι “δεν κάνουν το μπόλι”».

Κληθείσα να σχολιάσει την άσχημη εμπειρία της κ. Χατζή, λέει: «Δεν μου κάνει εντύπωση. Κι εμένα στον προαστιακό -το καλοκαίρι- σε άνθρωπο που του είπα να βάλει τη μάσκα μου είπε “χαλάρωσε δεν υπάρχει ιός”. Και συμπλήρωσε ότι “πέσαμε σε παράξενη”. Έχω να μπω στα μέσα της Αθήνας πάνω από 1,5 χρόνο. Αν με ρωτάς βέβαια τα δρομολόγια είναι πολύ αραιά, δεν γίνονται έλεγχοι. Ο άλλος μετά το νιώθει ξέφραγο αμπέλι και ότι υπάρχει αδιαφορία για τον ίδιο - φυσικά και εγώ έτσι νιώθω, αλλά δεν έχω ακραία συμπεριφορά».

Η ίδια συμπληρώνει ότι «οι θεσμοί έχουν απαξιωθεί». «Είναι ένα κράτος με προβλήματα και ο κόσμος κάνει σαν αγρίμι γιατί δεν υπάρχει οργάνωση. Έτσι ζούμε πρωτόγονες καταστάσεις», λέει και προσθέτει: «Δυστυχώς η ατομική ευθύνη δεν αρκεί. Πάμε στο εξωτερικό και είμαστε τύπος και υπογραμμός. Και στην Αγγλία μαχαιρώνονται πιτσιρίκια, άλλα έχεις και CCTV. Πετάνε σκουπίδια Παρασκευές,  αλλά Σάββατο πρωί τα χει μαζέψει όλα ο δήμος».

«Δεν είναι ο Έλληνας κάτι μοναδικό. Ο άνθρωπος χωρίς οργάνωση είναι πρωτόγονος. Απλώς κάποιοι έχουμε εξελιχθεί από αυτά τα στάδια. Αλλά πολλοί όχι», υπογραμμίζει.

«Οι εμβολιασμένοι είμαστε πολύ επικίνδυνοι»

Και ο 42χρονος σύμβουλος επιχειρήσεων Νίκος Τολίκας ήρθε αντιμέτωπος με περιστατικό επιθετικότητας από ανεμβολίαστο πολίτη, ενώ βρισκόταν σε παραλία της Ρόδου. Ο εν λόγω κύριος ήταν γνωστός του, αλλά δεν είχαν καμία κοινωνική επαφή πέραν μιας φιλίας στα social media.

«Είπε στον γιο του να μην με πλησιάζει καθώς έχω κάνει το εμβόλιο, άρα δεν τηρώ κανένα μέτρο και δεν προσέχω καθόλου, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει, ενώ αυτοί που δεν έχουν κάνει εμβόλιο και δεν θέλουν να κάνουν, προσέχουν και διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις».

«Μου σχολίασε ότι εμείς οι εμβολιασμένοι είμαστε πολύ επικίνδυνοι γιατί κυκλοφορούμε παντού και ότι τελικά εμείς είμαστε υπεύθυνοι περισσότερο για τη διασπορά του ιού», τονίζει και προσθέτει: «Ο ίδιος μου έλεγε, επίσης, ότι τα εμβόλια δεν είναι δοκιμασμένα, άρα δεν θέλει να τα κάνει, και ότι δεν θα έκανε ποτέ του τέτοιο εμβόλιο σε μικρό παιδί».

Ο συγκεκριμένος αντιεμβολιαστής «ήταν επιθετικός λεκτικά, αλλά όχι για να μου ασκήσει βία», επισημαίνει και σημειώνει: «Προσπαθούσε να μειώσει την απόφασή μου να κάνω το εμβόλιο, λες και έκανα κάτι πολύ κακό που δεν το χωρά ανθρώπινος νους. Μίλησε επίσης για χούντα και άλλα τέτοια γραφικά».

«Η υπομονή και η ανοχή εξαντλείται»

Από την πλευρά της, η 35χρονη ψυχολόγος Ν.Κ (μας μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας) αρνήθηκε να παρέχει τις υπηρεσίες της σε ανεμβολίαστο άτομο.

«Ξεκίνησε να μου λέει θεωρίες και της είπα ότι εφόσον δεν έχει 30 χρόνια σπουδές στην ιατρική δεν μπορεί να λέει τίποτα», τονίζει και συμπληρώνει: «Στην Ελλάδα έχουμε μάθει ότι μπορούμε να μην τηρούμε τους κανόνες και επίσης όντως το κράτος δεν ανταποκρίνεται σε αυτό. Επίσης της είπα, πως εφόσον δεν εμπιστεύεται την επιστήμη, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ήρθε στο γραφείο μου. Γενικά ως ψυχολόγος δεν είμαι υποχρεωμένη να τους δέχομαι όλους».

Ερωτηθείσα για το πού αποδίδει την επιθετικότητα μερίδας του κόσμου, απαντά: «Πιστεύω πως είναι ένας συνδυασμός: Ημιμάθεια, βρήκαν έδαφος να κάνουν την επανάστασή τους, ανωριμότητα και, για να το θέσω κομψά, δεν θεωρώ πως είναι και οι εξυπνότεροι των συμπολιτών μας. Επίσης θα ξαναπώ πως έχει τεράστια ευθύνη και το κράτος. Δεν έχει κάνει καμπάνιες ενημέρωσης για το εμβόλιο ώστε να λυθούν απορίες και μύθοι. Και φυσικά δεν φροντίζει να υπάρχουν επιπτώσεις σε όποιους έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά».

Θα χειροτερεύσει η κατάσταση; «Ναι. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί. Οπότε θα υπάρξει μεγαλύτερη αντίδραση και από τις δύο πλευρές, αλλά εκτιμώ ότι σιγά σιγά θα υπάρξει μια μεγαλύτερη από την πλευρά των ανθρώπων που μέχρι στιγμής ακολουθούσαν τα μέτρα. Νομίζω ότι η υπομονή και η ανοχή τους εξαντλείται».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ