Πολιτικη & Οικονομια

Χρήστος Στυλιανίδης: Ποιος είναι ο υπ. Πολιτικής Προστασίας

Το βιογραφικό του υπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης © ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος

Χρήστος Στυλιανίδης: Ποιος είναι ο υπουργός στο νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Αυτό είναι το βιογραφικό του.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης θα ορκιστεί την Παρασκευή (10/9) υπουργός στο νεοσυσταθέν Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχοντας στο πλευρό του, ως υφυπουργό, τον πτέραρχο εν αποστρατεία, Ευάγγελο Τουρνά. 

Στον Ελληνοκύπριο πολιτικό αναμένεται να αποδοθεί τιμητική πολιτογράφηση, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1958 στη Λευκωσία και σπούδασε χειρουργός οδοντίατρος (1984, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα) και Executive education στη Διεθνή Ανάπτυξη (JFK School of Government, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακά σεμινάρια στις πολιτικές επιστήμες, τις διεθνείς σχέσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

Χρήστος Στυλιανίδης: «Αρχιτέκτονας» του rescEU

Ο Χρήστος Στυλιανίδης υπήρξε «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη. Συμπεριλήφθηκε, δε, ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ. 

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους της ΕΕ που επισκέφθηκε το 2014 τις πληγείσες από την επιδημία του Έμπολα περιοχές στη Δυτική Αφρική, ενεργοποιώντας εντονότερα το διεθνή παράγοντα για την αντιμετώπισή της. Με δική του πρωτοβουλία πέτυχε την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των ηγετών της Σιέρρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας, που αποδείχτηκε καθοριστική για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία. Είναι, δε, άπο τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης. 

Ο Ελληνοκύπριος πολιτικός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian and Development Nexus), για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή και τις περιφερειακές συγκρούσεις. 

Ακόμη, εμβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies), καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Χρήστος Στυλιανίδης: Η πορεία του πολιτικού στην Κύπρο

Την περίοδο 1998 1999 διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (υπό την προεδρία του πρώην προέδρου Γλαύκου Κληρίδη). Υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας του προέδρου Κληρίδη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και τις διακοινοτικές συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου. Το 1999 υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε παλαιότερη συνάντησή του
Ο Χρήστος Στυλιανίδης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε παλαιότερη συνάντησή του © ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Την περίοδο 2006-2008 ήταν Επίτροπος Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΔΗΣΥ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2011.

Διατέλεσε επίσης μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (2006-2011) και εκλεγμένο μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ το 2012.

Την περίοδο 2013-2014 διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραιτήθηκε από τη θέση του τον Απρίλιο του 2014 για να κατέλθει υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Τον Οκτώβριο του 2014 διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Λίγες ημέρες αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση του ευρωβουλευτή, αναλαμβάνοντας τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Παρέμεινε στη θεστις 30 Νοεμβρίου 2019.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ