Πολιτικη & Οικονομια

Σταϊκούρας-Πυρόπληκτοι: Πότε θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις

Πώς προκύπτει η εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμένη κατοικία στη βορειοανατολική Αττική - Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης
Καμένη κατοικία στη βορειοανατολική Αττική - Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Χρήστος Σταϊκούρας: Ο υπουργός Οικονομικών για τις εκταμιεύσεις των πρώτων ποσών για τους πυρόπληκτους και τις επιχειρήσεις.

Στο χρόνο που θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των ενισχύσεων προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες 1- 2 εβδομάδες και το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου, παράλληλα με τη διαδικασία αξιολόγησης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όπως είπε στο Mega, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις των περιοχών, ταυτόχρονα με την αξιολόγηση, θα δοθεί και η 1η αρωγή ύψους 20% επί του τζίρου.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπάρχουν και οι αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι ενισχύσεις στους ανέργους, η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ, η μη καταβολή του επιστρεπτέου μέρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και η χρηματοδότηση των ΟΤΑ. Σχετικά με το εάν θα υπάρξουν αποζημιώσεις και για τα αυθαίρετα κτίσματα, ο υπουργός είπε ότι οι δηλώσεις για τις ζημιές των ακινήτων στην πλατφόρμα arogi.gov.gr συνδέονται με το έντυπο Ε9. Επομένως, ανέφερε, «τα δηλωμένα θα αποζημιωθούν. Άρα και τα αυθαίρετα με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης».

Σταϊκούρας: Πώς προκύπτει η εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ 3,6% εφέτος είναι απολύτως εφικτή, ρεαλιστική και ίσως συντηρητική». Αυτό δε προκύπτει από τα εξής στοιχεία:

  • Τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται στο 7μηνο αυξημένα κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020.
  • Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυξημένες κατά 27,4% σε σύγκριση με το 2019.
  • Η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε άνοδο κατά 42% το α' πεντάμηνο.
  • Οι αφίξεις τουριστών εξελίσσονται καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, στις 10 Αυγούστου οι αφίξεις εσωτερικού ήταν μειωμένες 20,4% σε σχέση με το 2019 και οι αφίξεις εξωτερικού μειωμένες κατά 36,5%. Συνολικά η μείωση ανέρχεται σε 31,7% και τα έσοδα από τις αφίξεις καλύπτουν ήδη το 70% των εσόδων το 2019.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ