Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Οι ευθύνες δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την επάρκεια εναέριων μέσων και την πρόσφατη «συγγνώμη» του.

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για τις φωτιές που καταγράφηκαν στην Ελλάδα.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα (12/8) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τις εξελίξεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σχετικά με το χρόνο που θα αποδοθούν τυχόν ευθύνες για τις πυρκαγιές, την πρόσφατη «συγγνώμη» του, αλλά και την επάρκεια εναέριων μέσων. 

«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους. Χάσαμε δάση και περιουσίες και είμαστε σήμερα εδώ για να απαντήσουμε για όλα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξης, ζητώντας να υιοθετείται πλέον ο όρος «Κλιματική Κρίση» και όχι «Κλιματική Αλλαγή». «Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις, για τις οποίες προσωπικά είμαι έτοιμος. Στόχος είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε πολλά κατεστραμμένα σπίτια, όμως, δεν έχουμε κανένα οικισμό που κατεστράφη ολοκληρωτικά», είπε ο πρωθυπουργός. 

«Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και να ξαναχτίσει δίπλα στους πολίτες ό,τι χάσαμε στις τελευταίες πυρκαγιές. Η καλύτερη απάντηση στον δικαιολογημένο πόνο είναι ότι και σε άλλες καταστροφές αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι ενισχύσεις είναι πιο γενναίες παρά ποτέ», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Κοινωνία των Πολιτών να γίνει συμμέτοχος στις δράσεις που απαιτούνται μέσα από αυτές τις συνθήκες. Είναι απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης σε αυτήν την προσπάθεια. Κάθε νηφάλια θέση της διαδέχεται σχεδόν πάντα μία διχαστική. Η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων», κατέληξε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Μητσοτάκης: Η συγγνώμη είναι η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος

«Η συγγνώμη είναι και μία πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος. Δεν είναι παθητική προσέγγιση, είναι η αφετηρία, δεν είναι το τέλος, για να γίνουν όσα πρέπει. Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος. Οι ευθύνες, στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι κατά τη διάρκεια της μάχης. Δεν αφορούν πάντα σε πρόσωπα, αφορούν και σε δομές. Πρέπει να αποδοθούν μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό, όχι εν βρασμώ. Έχουμε αποδείξει ότι δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, αλλά κατανοούμε ότι αυτό δεν ήταν πάντα αρκετό», είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με την απόδοση ευθυνών, αλλά και τη συγγνώμη που απηύθυνε σε μήνυμά του πριν από λίγες ημέρες. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα, τις παρεμβάσεις για τους πληγέντες, αλλά και τις παρεμβάσεις που θα προστατεύσουν από πλημμυρικά φαινόμενα. 

Μητσοτάκης: Χυδαία η σπέκουλα για τις εκκενώσεις

«Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητό από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν ένας οργανωμένος μηχανισμός εκκενώσεων, όπως το 112. Άλλες χώρες δεν έχουν τόσο προηγμένο σύστημα. Είδατε τη συζήτηση που γίενται για τις εκκενώσεις μετά τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία», είπε ερωτηθείς για τις εκκενώσεις οικισμών και τα σχόλια που ακούστηκαν ή γράφτηκαν για τις προληπτικές εκκενώσεις που έγιναν. «Κάποιοι παρέμειναν και βοήθησαν παρά τις εκκενώσεις. Το κράτος οφείλει να έχει εικόνα που κατευθύνεται η φωτιά και να κάνει προληπτικές εκκενώσεις. Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα εναέρια μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν σίγουρα αποτελεσματικά. Προβλέπεται νέα σημαντική ενίσχυση του στόλου μας με νέα καναντέρ. Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα, αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στο ερώτημα που ήταν τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς» συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μητσοτάκης για την πυρκαγιά στο Τατόι: Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε, δεν τα καταφέραμε

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στο Τατόι ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά. «Στα βασιλικά κτήματα του Τατοϊου, είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε, αλλά δεν το καταφέραμε και λυπάμαι για αυτό είμαι πολύ στενοχωρημένος για αυτό που έγινε, αλλά προσπαθήσαμε. Οι υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν από την πυρκαγιά γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας και είχαμε πεσμένα δέντρα. Η διαχείριση του δάσους και η πρόληψη είναι πολύ σημαντική αλλά η παρουσία ανθρώπων είναι σημαντική για την προστασία τους το καλοκαίρι. Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη μας στέρησε εναέρια μέσα από τις άλλες πυρκαγιές και μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι, θα μάθουμε από τα λάθη μας, θα παρέμβουμε προληπτικά με μεγαλύτερη ένταση. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που είχε γίνει. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ανυπόστατη η συζήτηση για τη μετατροπή των καμένων εκτάσεων σε real estate και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. «Οι εκτάσεις κρίνονται αναδασωτέες, δεν αλλάζει ο χαρακτήρας τους. Δεν χρειάζεται κανείς να κάψει ένα δάσος για να εγκαταστήσει κανείς κάποια ανεμογεννήτρια. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια».

Μητσοτάκης: Βέβαιο ότι πολλές από τις πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού

«Αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Είναι βέβαιο ότι πολλές από τις πυρκαγιές που μπήκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, Δεν ξέρουμε αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι τέτοιο χωρίς να έχω στη διάθεσή μου σχετικά στοιχεία», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτημα για το πώς ξεκίνησαν οι φωτιές στην Ελλάδα, που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης και περιουσίες.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή, ούτε τακτική επιλογή. Είναι μία επιλογή», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Δεν βλέπω σε καμία περίπτωση γιατί θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναζητήσει μία νωπή εντολή. Θα ήταν μάλλον ένδειξη αδυναμίας και όχι αυτοπεποίθησης». 

Μητσοτάκης: Η απάντηση για την ανακοίνωση Χρυσοχοΐδη

«Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να κατευθύνει, αλλά και να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις. Το ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά να είναι εξαφανισμένος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας έμμεσα στην ανακοίνωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών» που έδωσε στις πυρκαγιές. 

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές
Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δημιουργείται η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία της ΕΜΟΔΕ, της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), η οποία, όπως είπε, θα στελεχωθεί από έμπειρα παλαιά στελέχη της Πυροσβεστικής. Η δημιουργία της Μονάδας θα γίνει στο πλαίσιο των παρεμβάσεων με ορίζοντα την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα μέλη της θα μπορούν να μπαίνουν στο δάσος και να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά πριν φτάσει στο οδικό δίκτυο. «Μπορεί να ζητήσουμε και τη συνδρομή για τεχνογνωσία από άλλες χώρες. Ίσως προχωρήσουμε και σε προσλήψεις. Θα θέλαμε να αποτελείται από 500 άτομα». 

Κλιματική κρίση: Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα με τη διεθνή κοινότητα

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο ερώτημα εάν περιμένει μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα στην κλιματική κρίση. «Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα και θα το συζητήσω με τους ομολόγους μου στη διάσκεψη Med 9 στην Αθήνα. Είναι σαφές από εκεί και πέρα ότι μας αφορά όλους η κλιματική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ως προς την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Θα οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή αν δεν αλλάξουμε δραστικά στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μετακινούμαστε, παράγουμε ενέργεια, καλλιεργούμε τη γη μας. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουνε» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Η απόφασή μας να κλείσουμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη νωρίτερα από ό,τι είχαμε σχεδιάσει ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδος στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση αερίων του θερμοκηπίου. Οι μονάδες αυτές πρέπει να αντικατασταθούν. Μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο, μακροπρόθεσμα θα είναι ο ήλιος και ο άνεμος. Γι' αυτό δεν μπορούμε να τα θέλουμε μονά-ζυγά δικά μας. Δεν μπορούμε να φωνάζουμε για την κλιματική αλλαγή και να βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που βοηθάει να συνεισφέρουμε σε αυτήν την προσπάθεια για την αντιμετώπισή της».

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Πριν τα τέλη Αυγούστου η ανακοίνωση νέων μέτρων για κλειστούς χώρους

Εκτός από ζητήματα πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τον κορωνοϊό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πάμε σε lockdown, καθώς -όπως είπε- η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockdown. «Δυστυχώς τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οια αριθμοί του εμβολίου. Αυτό έχει επιπτώσεις ως προς τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Σήμερα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι μία αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ. Μόλις επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους θα πρέπει να κάνουμε μία νέα προσπάθεια να τους πείσουμε για τον εμβολιασμό. Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μπορέσουμε να τους ενθαρρύνουμε. Πριν τα τέλη Αυγούστου θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους. Παρακαλώ τους πολίτες που θα επιστρέψουν από τις διακοπές να κάνουν τεστ και να μην έρθουν σε επαφή για τουλάχιστον μία εβδομάδα να μην έρθουν σε επαφή με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είναι ανεμβολίαστα». 

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ