Πολιτικη & Οικονομια

Εμβολιασμός: Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ποιους αφορά και ποιες οι κυρώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός
Εμβολιασμός © Eurokinissi

Από σήμερα τίθενται σε αναστολή εργασίας όσοι εργάζονται σε νοσηλευτικές μονάδες και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση εμβολίου.

Σε αναστολή εργασίας τίθενται από σήμερα, Δευτέρα 16 Αυγούστου, όλοι οι εργαζόμενοι σε νοσηλευτικές μονάδες και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που δεν έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, για τους εμβολιασμούς στο Δημόσιο είχε μιλήσει και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός τόνισε αρχικά πως «όπως ξέρετε, ανακοινώθηκε το μέτρο ενώ πέρασε και σχετική νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στις νοσηλευτικές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας του υπουργείου Εργασίας για τους ηλικιωμένους και τους αναπήρους» και επεσήμανε:

«Το μέτρο προχωράει και από 16 Αυγούστου και μετά με όσους δεν εμβολιάζονται, να τίθενται σε αναστολή. Και υπάρχει ρύθμιση μέσα στον ίδιο νόμο ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, μπορεί να επεκτείνεται το μέτρο. Δεν μπορώ να πω αν θα επεκταθεί και πού. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και ποια στοιχεία θα έχουμε σε σχέση με τους εμβολιασμούς, σε ορισμένους τομείς, ιδιαίτερα τους πιο κρίσιμους. Είναι κάτι που θα μελετάται και από το γραφείο του πρωθυπουργού και διυπουργικά και ανάλογα θα παρουσιάζονται τα μέτρα, παρατηρώντας παράλληλα και το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφορικά με το αν αυτοί οι άνθρωποι θα οδηγούνται κάποια στιγμή στην έξοδο από την εργασία τους, πέρα από την αναστολή, είπε πως «αυτό που προβλέπει ο νόμος- και δεν προβλέπει κάτι άλλο- είναι για αυτές τις κατηγορίες ότι θα τίθενται σε αναστολή. Επ' αόριστον η αναστολή, έτσι λέει ο νόμος. Εγώ πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι θα εμβολιαστούν. Πιστεύω πως θα ανταποκριθούν θετικά. Και στη συνέχεια θα σταθμίσουμε τα δεδομένα. Να δείξουμε όλοι τον μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας. Και η κυβέρνηση και ο κάθε πολίτης».

Το ζήτημα των απολύσεων

Κλείνοντας, ως προς το ζήτημα των απολύσεων, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «από τη μια πλευρά υπάρχουν οι απολύσεις ως θεωρητική προσέγγιση, από την άλλη η επιλογή να κάνουμε την προσευχή μας και να πούμε: Θεέ μου βοήθησε να φώτισε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν είμαστε ούτε με τη μια προσέγγιση ούτε με την άλλη».

«Αν θέλαμε να μιλήσουμε για απολύσεις θα το κάναμε, αν θέλαμε να διαλέξουμε την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει: Καλό να εμβολιαζόμαστε άλλα όχι υποχρεωτικότητα, τα πράγματα θα οδηγούνταν προς τα πίσω. Ακολουθούμε ευρωπαϊκό δρόμο».

Ποιους αφορά η αναστολή;

Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μίλησε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για όλο το προσωπικό υγειονομικό, διοικητικό και υποστηρικτικό σε ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα, αφορά το προσωπικό σε:

 • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
 • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
 • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
 • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
 • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271),
 • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
 • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
 • Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α ́ 2),
 • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’1397) Υπουργικής Απόφασης,
 • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β ́ 789),
 • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α ́ 235).

Ποιες είναι οι κυρώσεις;

Όπως είχε εξηγήσει ο υπουργός Υγείας, χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών σε όσους παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση μέχρι να την εκπληρώσουν. Κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να έχει πλήρως εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, προσθέτοντας πως τα πρόστιμα για μη τήρηση των κανονισμών είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όσο αφορά τις μονάδες φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα πρόστιμα, όπως εξήγησε, φτάνουν ως 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ