Πολιτικη & Οικονομια

Ζούμε στη χώρα του προοδευτικού σεξισμού

Και ο προοδευτικός σεξισμός διατηρεί το προνόμιο να μην απολογείται ποτέ

Περικλής Δημητρολόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχόλιο για τις σεξιστικές επιθέσεις που δέχτηκε η Μαρία Σάκκαρη, το tweet της Άννας Ελεφάντη και τον προοδευτικό σεξισμό

Κάποτε ήταν ο στρατός των τρολ. Αλλά τώρα οι ανωνυμογράφοι του κόμματος έβγαλαν τα γυαλιά και το καπέλο. Τώρα δείχνουν τα πρόσωπά τους, γράφουν με το όνομά τους. Και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κοιτάξουν πίσω από τις γρίλιες ή, αν χρειαστεί, να σκύψουν στις κλειδαρότρυπες.

Είναι και αυτό μια εξέλιξη. Ο μπρούτος αυριανισμός της δεκαετίας του ’80 εξελίχθηκε σε έναν νεοαυριανισμό που επεξέτεινε τα όρια του παλιού. Ο σεξισμός απέκτησε προοδευτικό πρόσημο και εξελίσσεται και αυτός. Ο Κώστας Γαβρόγλου έγραψε για τη Νίκη Κεραμέως ότι «ενισχύει το στερεότυπο πως οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από μαθηματικά», ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος Καρανίκας είχε αποκαλέσει «τσόλι» μια γυναίκα με την οποία διαφωνούσε, ο εκδότης Βαξεβάνης σχολίαζε «μέχρι γέλωτος» τις «πειραγμένες φωτογραφίες» της Φώφης Γεννηματά και η εφημερίδα του δημοσίευε ένα σχεδόν πορνογραφικό σκίτσο για μια κυβερνητική αξιωματούχο.

Τι έμενε στην Άννα Ελεφάντη; Χωρίς τα γυαλιά και το καπέλο της παλιάς ανωνυμογραφίας, να βάλει το δικό της λιθαράκι στον προοδευτικό σεξισμό. Να γράψει πως «ζούμε στη χώρα που, για να σε δείχνει η ΕΡΤ, πρέπει να έχεις γκόμενο τον γιο του πρωθυπουργού» − μέχρι να έρθει ο επόμενος για να κοιτάξει πίσω από τις γρίλιες της ζωής της Μαρίας Σάκκαρη ή, αν χρειαστεί, να σκύψει στην κλειδαρότρυπα.

Ζούμε στη χώρα του προοδευτικού σεξισμού και ο προοδευτικός σεξισμός διατηρεί το προνόμιο να μην απολογείται ποτέ. Ο Κώστας Γαβρόγλου εξήγησε απλώς σαν δάσκαλος στα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν «τι εννοούσε» για τη Νίκη Κεραμέως χωρίς να ζητήσει συγγνώμη. Η Άννα Ελεφάντη έκανε απλώς μια νέα ανάρτηση με την οποία εξηγούσε πως έσβησε το tweet «λόγω των άθλιων σεξιστικών σχολίων» που δέχθηκε η ίδια − για το δικό της ούτε λόγος. Το χάσταγκ από κάτω #ΝΔ απατεώνες # ΝΔ ξεφτίλες δεν άφηνε καμία αμφιβολία πως ο πόλεμος συνεχίζεται.

Πόλεμος; Ναι, αν απέναντί σου δεν βλέπεις μια αθλήτρια αλλά έναν ταξικό εχθρό. Η Μαρία Σάκκαρη παίζει ένα άθλημα που υποτίθεται πως συνδέεται με τον πλούτο, διακρίθηκε σε αυτό ως άριστη, έβγαλε χρήματα από αυτό, σχετίζεται με μια συγκεκριμένη οικογένεια ή μάλλον με ένα παλιό και ισχυρό τζάκι. Όπως θα έλεγε και ο Γαβρόγλου, η Σάκκαρη «ενισχύει όλα τα στερεότυπα», τι να κάνουν και τα στελέχη του κόμματος που άλλοτε θα έκαναν καριέρα ως κομματικά τρολ; Θα μιλήσουν για γυναίκες που δεν θα ήταν τίποτε χωρίς τον «γκόμενο». Θα μιλήσουν «λαϊκά».

Είναι ο υποτιθέμενος λαϊκός λόγος που επικαλέστηκε ο βουλευτής Μπαλάφας όταν κλήθηκε να εξηγήσει κάποτε γιατί αναπαρήγαγε στην τηλεόραση ένα σεξιστικό σύνθημα για την Πάολα Ρεβενιώτη. «Εγώ μιλάω λαϊκά» είπε. Στην κομματική κουλτούρα, ο λαϊκός λόγος σού επιτρέπει να γίνεις όσο χύμα θέλεις. Στο μυαλό του κόμματος υπάρχει ένας λαϊκός λόγος που καθαγιάζει την επιθετικότητα, τη χυδαιότητα, τον σεξισμό, τον νεοαυριανισμό. Και είναι κάτι που εξηγεί γιατί το κόμμα δεν καταδικάζει ποτέ, από τον Πολάκη έως την Ελεφάντη, τους νεοαυριανιστές του. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Η Ελεφάντη απλώς πρωταγωνίστησε στο νεοαυριανικό σποτ του κόμματος που έδειχνε όλους τους δημοσιογράφους να τα παίρνουν, δεν το έγραψε η ίδια. Και ο αρχηγός του κόμματος αναπαρήγαγε την ίδια σχεδόν μέρα με το σεξιστικό tweet της Ελεφάντη το στερεότυπο του υποτιθέμενου ταξικού χάσματος ανάμεσα στον ίδιο και τον  πρωθυπουργό: «Εσείς», του είπε στη Βουλή, «είστε παιδί του Κολεγίου».

Αλίμονο, στο κόμμα υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν στο Κολέγιο και παίζουν τένις. Δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζει η ηγεσία του κόμματος. Κάποιος όμως πρέπει να το πει και σε στελέχη σαν την Άννα Ελεφάντη. Για να μην φτάσουν ποτέ, στο όνομα του πολέμου τους, να κοιτάξουν πίσω από τις γρίλιες και να σκύψουν στις κλειδαρότρυπες.