Πολιτικη & Οικονομια

Ευτυχώς η Εκκλησία δεν περίμενε τη… Δευτέρα Παρουσία

Τώρα που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, νέοι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία και υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, η αλλαγή ρότας είναι ευπρόσδεκτη

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκκλησία
© ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Σχόλιο για την απόφαση της εκκλησίας να στηρίξει πλέον το εμβολιαστικό κίνημα κατά του κορωνοϊού

Κάλλιο αργά παρά ποτέ; Ναι, θα μπορούσε να το πει κανείς αναφορικά με τη στάση της εκκλησίας απέναντι στην πανδημία. Κάποιοι δε καταμαρτυρούν μεγάλη δυσκολία της Ιεραρχίας –εξ αρχής μάλιστα– να στηρίξει τον εμβολιασμό.

Την Κυριακή θα διαβαστεί στους ναούς φυλλάδιο το οποίο θα δίνει στους πιστούς απαντήσεις σε 12 ερωτήσεις για τα εμβόλια.

Σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ήταν κάτι παραπάνω από διαφωτιστικός για τον ρόλο της εκκλησίας, το πώς αντελήφθη τη θέση της στην πανδημία, τις πεποιθήσεις μιας μερίδας ιερωμένων και πιστών, καθώς και την αργοπορία στην αντίδραση. 

Αξίζει να μείνουμε σε ορισμένες από τις δηλώσεις: Σημείωσε ότι και στους κόλπους της εκκλησίας υπάρχουν σενάρια συνωμοσίας, τόνισε ότι πολλοί πιστοί ρωτούν κι ανησυχούν για τα τσιπάκια, τα barcode, το 666 και πως τους προβληματίζει η σκέψη ότι κάποιοι σχεδιάζουν να ελέγξουν τον άνθρωπο (μέσω των εμβολίων…).

Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό, στο φυλλάδιο που θα διανεμηθεί στις εκκλησίες υπάρχουν απαντήσεις σε ερωτήσεις αυτού του είδους.

Δύο ενδεικτικά παραδείγματα:

Ερώτηση: Ὑφίσταται ἔλεγχος τῆς προσωπικότητας μέσα ἀπό τό ἐμβόλιο;
Απάντηση: Τό ἐμβόλιο δέν ἐπιδρᾶ στήν προσωπικότητα τοῦ ἐμβολιαζόμενου ἀτόμου.

Ερώτηση: Περιέχει τό ἐμβόλιο μαγνητισμό ἤ νανοσωματίδια ἤ «τσιπάκι»;
Απάντηση: Τά ἐμβόλια ἔναντι τῆς COVID-19 δέν περιέχουν μικροτσίπ. Αὐτά εἶναι ἐξωπραγματικές θεωρίες, οἱ ὁποῖες βασίζονται σέ μία λανθασμένη ἐκστρατεία παραπληροφόρησης πού πραγματοποιεῖται στό διαδίκτυο. Μέ νανοσωματίδια καλύπτονται τά μόρια mRNA, τά ὁποῖα ἀποβάλλονται ταχύτατα ἀπό τόν ὀργανισμό. Τά συστατικά τῶν ἐμβολίων ἀναγράφονται στό φύλλο ὁδηγιῶν τοῦ προϊόντος.

Κοιτάς αυτές τις ερωταπαντήσεις και δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις. Σίγουρα όμως σε οδηγούν σε ένα μονοπάτι συγκεκριμένων στοχασμών.

Μαθαίνουμε, φερ’ ειπείν, ότι οι αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου μετέφεραν στον Σωτήρη Τσιόδρα τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες των πιστών και αυτός με καλή διάθεση και απλή γλώσσα, χωρίς πολλές επιστημονικές ορολογίες, απάντησε σε όλες, όπως ανέφερε ο κ. Αθηναγόρας.

Άρα μια μερίδα πιστών έπρεπε να πάρει εκκλησιαστική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει τσιπάκι (ούτε το χάραγμα του Αντίχριστου λογικά…) για να προχωρήσει στον εμβολιασμό; Και γιατί η εκκλησία άργησε επτά και πλέον μήνες για να προχωρήσει σε αυτή την πολύτιμη ενημέρωση του χριστεπώνυμου πληρώματος, ενώ –αν το είχε πράξει νωρίτερα– ενδέχεται να είχε σώσει ζωές πιστών;

Και ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος δεν έχει κρύψει τις καλές του σχέσεις με τον κλήρο, γιατί δεν φρόντισε να δοθούν νωρίτερα αυτές οι τόσο διαφωτιστικές απαντήσεις;

Η αλήθεια είναι ότι η εκκλησία είναι όψιμος σύμμαχος στη μάχη του εμβολιασμού. Για καιρό ήταν απρόθυμη να βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας. Οι δηλώσεις υπέρ της τήρησης των μέτρων, πολλώ δε μάλλον του εμβολιασμού, ήταν χλιαρές και τις υπερνικούσαν οι κραυγές των αρνητών με τα ράσα.

«Πολλοί κληρικοί που ήταν αρνητές του κορωνοϊού, και το έφερε η μοίρα και νόσησαν και κάποιοι εξ αυτών πέρασαν και δύσκολα, τώρα έχουν μετατραπεί σε διαπρύσιους κήρυκες υπέρ του εμβολιασμού». Αυτό δήλωσε ο κ. Αθηναγόρας, καταδεικνύοντας τα «πώς και τα γιατί» της εκκλησιαστικής αντίδρασης. Κάποιοι ήταν αρνητές, αλλά –αφού νόσησαν– πέρασαν απέναντι, στην πλευρά της λογικής... Καλώς όρισαν.

Κοντολογίς, η εκκλησία ως θεσμός μεγάλης επιρροής άργησε (πάρα) πολύ να μπει στη μάχη. Τώρα που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, νέοι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία και υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, η αλλαγή ρότας είναι ευπρόσδεκτη.

Απλώς ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποδειχθεί too little, too late…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ