Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 8-14 Ιουλίου 2021

6.423 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Κούβα τη Δευτέρα 12 Ιουλίου εν μέσω τεράστιων διαδηλώσεων από ανθρώπους που ζητούν «ψωμί, εμβόλια, ελευθερία»

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς, τον ρυθμό των εμβολιασμών κατά της Covid-19 και την κουβανική κυβέρνηση
Χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς, τον ρυθμό των εμβολιασμών κατά της Covid-19 και την κουβανική κυβέρνηση © Joe Raedle/Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας, 8-14 Ιουλίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

18.685 μόρια ήταν η επίδοση στις Πανελλήνιες του Δημήτρη Καρακώστα από τη Ναύπακτο, παρά το γεγονός ότι προ διμήνου έχασε αμφοτέρους τους γονείς του από κορωνοϊό. Μεγαλείο ψυχής και αποφασιστικότητας.


6.423 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Κούβα τη Δευτέρα 12 Ιουλίου εν μέσω τεράστιων διαδηλώσεων από ανθρώπους που ζητούν «ψωμί, εμβόλια, ελευθερία». #sosCuba είναι το σχετικό hashtag για να παρακολουθείτε τις εξελίξεις, καθώς η δημοκρατία στην κομουνιστική χώρα δεν επιτρέπει και μεγάλες δόσεις ελευθεροτυπίας.  

11,3 εκατ. άνθρωποι κατοικούν στη χώρα της Καραϊβικής και σύμφωνα με το αφήγημα της εγχώριας αριστεράς, είχαν το καλύτερο σύστημα υγείας και πολλά μη κερδοσκοπικά εμβόλια. Το ΚΚΕ μάλιστα ανακοίνωσε ότι «Οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν».


74.56 δολάρια το βαρέλι έφθασε η τιμή του πετρελαίου crude την Παρασκευή 9 Ιουλίου, σχεδόν στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας. Στα βενζινάδικα της ελληνικής επικράτειας, οι αντλίες συμπεριφέρθηκαν ωσάν να είναι συνδεδεμένες online με τα διεθνή χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι στις δεξαμενές υπήρχαν αποθέματα, αγορασμένα φθηνότερα.

19,78 ευρώ το βαρέλι ήταν η τιμή του crude τον Απρίλιο του 2020. Τότε, φυσικά, στις δεξαμενές υπήρχαν αποθέματα αγορασμένα ακριβότερα, οπότε η τιμή της βενζίνης δεν έπεσε το ίδιο άμεσα.

172,20 δολάρια ήταν η προσαρμοσμένη τιμή κάθε βαρελιού τον Ιούνιο του 2008, η υψηλότερη τιμή της ιστορίας,  υψηλότερη και από την περίοδο της πετρελαϊκής κρίσης, της δεκαετίας του ’70.


7% των γιατρών είναι ανεμβολίαστοι στη χώρα μας, σύμφωνα με σχετική δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου. Λίγοι, αλλά αρκετοί ώστε να τροφοδοτούν τους σκεπτικιστές με «επιχειρήματα».

3.000 κρούσματα ανήλικων παιδιών με κορωνοϊό έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τον  παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη.

33% - 50% προστασία κατά της μετάλλαξης Δέλτα απολαμβάνουν όσοι είναι εμβολιασμένοι με μια δόση. Το ποσοστό εκτινάσσεται στο 90% μετά τη δεύτερη δόση.

10% των νέων στις ΗΠΑ δεν κάνουν τη δεύτερη δόση.

41% των Ελλήνων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

71,5% των πολιτών άνω των 70 ετών έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση.


3-2 υπέρ των Ιταλών ήταν το σκορ που διαμορφώθηκε με τη διαδικασία των πέναλτι, του τελικού του Euro 2020, που διεξήχθη την Κυριακή στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου με τους Άγγλους να φεύγουν για μια ακόμη φορά ηττημένοι από το γήπεδο. 

1-1 ήταν το σκορ στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης.

331 εκατομμύρια ευρώ στις 24 εθνικές ομοσπονδίες των χωρών που εκπροσωπήθηκαν στο Euro 2020 μοίρασε η UEFA. Πρόκειται για ρεκόρ.


14 εν ζωή άνδρες απογόνους του ντα Βίντσι ανακάλυψαν επιστήμονες σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Evolution.

22 ετεροθαλή αδέρφια είχε ο σούπερ σταρ της αναγέννησης, από τον πατέρα του, Πιέρο. Ο ίδιος δεν απέκτησε παιδιά.


9,6 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο επέβαλλε γαλλικό δικαστήριο στην πλατφόρμα Airbnb για παράνομες καταχωρήσεις καταλυμάτων.  

120 διανυκτερεύσεις κατά έτος είναι το ανώτατο όριο που επιτρέπει το γαλλικό κράτος να ενοικιάζεται ένα κατάλυμα. Η Airbnb, σε γενικές γραμμές τήρησε τη συγκεκριμένη νομοθεσία σε ποσοστό 95% αλλά έκανε εξαιρέσεις για το υπόλοιπο 5%. Διότι ακόμη και στις σύγχρονες επιχειρήσεις, υπάρχουν «παραθυράκια».


500 εκατ. ευρώ πρόστιμο στη Google επέβαλε η γαλλική επιτροπή ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της διαμάχης του ιντερνετικού κολοσσού με τους εκδότες.

2 μήνες προθεσμία δόθηκε στην Google ώστε να παρουσιάσει προτάσεις για το πώς θα αποζημιώνει τα ΜΜΕ για τη χρήση των ειδήσεών τους. Ήταν και πριν υποχρεωμένη να το κάνει αλλά δεν το έκανε.

900.000 ευρώ την ημέρα θα πληρώνει η Google μετά την πάροδο του διμήνου, αν συνεχίσει να «γράφει» τη γαλλική δικαιοσύνη εκεί που δεν πιάνει μελάνι.


88 χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια της Γης βρέθηκε ο ιδρυτής του ομίλου Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον. Δεν κατάφερε ωστόσο να βρεθεί στο Διάστημα καθώς έπρεπε να φθάσει τα 100 χλμ. Ο Τζεφ Μπέζος (ανταγωνιστής στην ιδιωτική κούρσα του διαστήματος) τρίβει τα χέρια του.

15 μόνο λεπτά διήρκεσε η συγκεκριμένη ημι-διαστημική βόλτα.


8.000 θεατές παρακολούθησαν τελικά την Άννα Νετρέμπκο στο γκαλά που διοργάνωσε η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Καλλιμάρμαρο.

2.000 θέσεις έμειναν κενές. Παρά το γεγονός ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη χωρητικότητα είχε οριστεί στις 10.000 ενώ το στάδιο χωρά 50.000 θεατές.


20% των ανθρώπων κάτω των 34 ετών στη Βρετανία έχουν έναν ή κανέναν στενό φίλο, σύμφωνα με έρευνα του think tank Onward. Το ποσοστό είναι τριπλάσιο σε σχέση με την ίδια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί πριν 10 χρόνια.

48% των νέων ηλικίας 18-24 ετών δεν εμπιστεύονται τους γείτονές τους σύμφωνα με την ίδια έρευνα.


389.836 ακίνητα κινδυνεύουν να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου καθώς οι ιδιοκτήτες τους αμέλησαν να τα δηλώσουν στο κτηματολόγιο. Έχουν προθεσμία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους μέχρι τέλος του έτους.

14.500 ακίνητα (οικόπεδα, κτίσματα, αποθήκες κ.ο.κ.) από 36 περιοχές της χώρας, για τα οποία παρήλθε το διάστημα της 8ετίας, ήδη πέρασαν στην κυριότητα του Δημοσίου.


Verba Volant

Ευάγγελος Αντώναρος
«Προειδοποιώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μου αφαιρεί οποιαδήποτε από τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που κατέχω συνολικά και αδιαίρετα ως Έλλην πολίτης με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους». Όχι δεν είναι ποστ στην ομάδα «αρνητούληδες του facebook». Είναι ανάρτηση του ανθρώπου ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος…

Γιάννης Ραγκούσης
«Μια εφημερίδα της χώρας απολύτως έγκριτη αποκάλυψε χθες ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή εν ενεργεία κρατικοί αξιωματούχοι οι οποίοι αναφέρονται, και μάλιστα γραπτώς, στην ύπαρξη πακιστανικών κινητών με βάση τα οποία επικοινωνούν. Πρόκειται για κινητά που δεν υπάγονται στο ελληνικό δίκτυο». Ο σύντροφος Γιάννης, νομίζει ότι με τον όρο «πακιστανικά» εννοούμε τηλέφωνα που συνδέονται σε κεραίες του δικτύου κινητής του Πακιστάν (που πιάνουν μέχρι Ελλάδα). Θα ήταν λιγότερο σοκαριστικό το γεγονός αν ο συγκεκριμένος  δεν είχε διατελέσει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ήταν ή Πακιστάν, φίλε σύντροφε.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου
«Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη». Ο διάσημος για τη νηφαλιότητά του Τούρκος ΥΠΕΞ θεώρησε απαράδεκτο το γεγονός ότι ζητήθηκε στους παίκτες της τουρκικής ομάδας να κάνουν rapid test. Ο προπονητής Φατίχ Τερίμ ωστόσο δήλωσε ότι «Είχαμε ενημερωθεί πως θα κάνουμε rapid test στην Αθήνα». Με αυτούς τους όρους κάποιοι θεωρούν ότι μπορούμε να βρούμε τρόπο συνεννόησης με το καθεστώς Ερντογάν.

Θανάσης Καρτερός
«Θα του κόψουμε και την καλημέρα του Τσίπρα αν δεν βάλει τον Πολάκη με εθελοντές Κρητικούς να ξανα-ανακαινίσουν το Μαξίμου όταν έρθει η ώρα»… Ο «φάτε μαρούλια άφοβα» εκφράζει την αγανάκτησή του για την ανακαίνιση που κάνει η Μαρέβα στο Μέγαρο Μαξίμου και προτιμά μια αισθητική μητάτου. Μέχρι και να κυκλοφορεί με προβιά στην πλατεία Κουμουνδούρου είναι ικανός αλλά να κόψει την καλημέρα στον Τσίπρα, δεν τον βλέπω…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ