Πολιτικη & Οικονομια

Αλέξης Τσίπρας σε συνέδριο Economist: «Το παλιό απέτυχε»

Τα βασικά σημεία της ομιλίας που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο του Economist, μίλησε για «το παλιό που απέτυχε» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 25ο συνέδριο του Economist, σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 εξέφρασε την άποψη ότι «πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική» μακριά από το «δόγμα» που «θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου, την εκμετάλλευση».

«Πολίτες, κράτη, διεθνείς οργανισμοί, ακόμα και επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης που να πατά στην ίδια την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Και εξήγησε: «Την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα οι περισσότεροι και αυτή που αύριο, αν δεν αλλάξουμε σήμερα, θα τη βιώσουμε όλοι. Ακόμα και οι πιο προνομιούχοι» είπε χαρακτηριστικά». Ο Αλ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, διερωτήθηκε: «Διανύοντας την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, σε καιρό ειρήνης στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, γιατί φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε ξανά υπαρξιακά ζητήματα;».

«Η απάντηση κρύβεται σε ένα δόγμα που για πολλές δεκαετίες προσπάθησε να επικρατήσει σχεδόν ως φυσικός νόμος» είπε. Και πρόσθεσε: «Ένα δόγμα το οποίο θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου την εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εκμετάλλευση της φύσης, εκμετάλλευση του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο».

«Ανεξάρτητα από τους σκοπούς, το παλιό απέτυχε» ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας: «Ο κόσμος σήμερα είναι πιο άδικος από ποτέ». Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Ο πλανήτης θερμαίνεται περισσότερο από ποτέ».

Ο Αλέξης Τσίπρας για την πανδημία κορωνοϊού - Τι είπε στο συνέδριο του «Economist»

«Σε αυτά τα δεδομένα, ήρθε και χτύπησε η πανδημία για να αναδείξει ακόμα μια πτυχή. Ότι το κυρίαρχο δόγμα, που υποτιμά την κοινωνική προστασία και τις δομές της δημόσιας υγείας, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, όχι σε 10-20-30 χρόνια. Αλλά σήμερα και ανά πάσα στιγμή» υποστήριξε, αναφερόμενος στη συνέχεια και στο ζήτημα της άρνησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων να άρουν την πατέντα των εμβολίων.

«Αυτός ο κόσμος των μεγάλων ανισοτήτων, όπου πλούσιες χώρες παίρνουν όλα τα εμβόλια και οι φτωχότερες τίποτα. Πλούσιες χώρες ρυπαίνουν εις βάρος της ζωής όλων. Και καταστρέφουν φυσικούς πόρους, εις βάρος της υγείας όλων. Είναι ένας κόσμος που δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αν συνεχίσει στο ίδιο μοντέλο» τόνισε επίσης.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις