Πολιτικη & Οικονομια

Συρεγγέλα: Η ισότητα είναι στην πράξη, δεν είναι στα μεγάλα λόγια

«Στα fake news της αντιπολίτευσης απαντάμε με απτά αποτελέσματα και δράσεις για την ουσιαστική ισότητα των φύλων»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρία Συρέγγελα
Μαρία Συρέγγελα © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Μαρία Συρέγγελα στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την «υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας των φύλων»

«Σε διαδικασία αποδόμησης της πληθώρας των fake news, στη διάδοση των οποίων επιδίδεται με πάθος η αντιπολίτευση, μετατράπηκε η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας των φύλων στους 20 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η δήθεν υποβάθμιση των θεμάτων ισότητας, η αποδυνάμωση των δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ και η δήθεν απραξία γύρω από τη στήριξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, είναι μόνο μερικά από τα «πολιτικά μυθεύματα» τα οποία απαντήθηκαν από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση γνωρίζαμε καλά ότι είχαμε να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο  εγχείρημα να βγάλουμε τη χώρα μας από την τελευταία θέση της ΕΕ ως προς τον Δείκτη  Ισότητας των Φύλων και να διορθώσουμε έμφυλες ανισότητες και αδικίες που υπήρχαν επί χρόνια» τόνισε η κα Συρεγγέλα.

Πιο συγκεκριμένα ως προς την υποβάθμιση της ΓΓΔΟΠΙΦ, η κα Συρεγγέλα ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως για τη διατήρηση και ενίσχυση του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για τη βία κατά των γυναικών η Κυβέρνηση ήδη από τον Ιούλιο του 2020 πέτυχε παράταση της χρηματοδότησης των δομών του δικτύου της για το 2021-2023 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Παράλληλα, χάρη στην έγκαιρη μέριμνα που επιδείχθηκε, εν μέσω των αυξημένων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, τόσο η γραμμή 15900 όσο και τα Συμβουλευτικά Κέντρα εξακολούθησαν να προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, ενώ οι ξενώνες συνέχισαν να υποδέχονται τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και τα παιδιά τους.

Σχετικά με την αναφορά περί της μη στήριξης της γυναικείας εργασίας, η κα Συρεγγέλα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση των νέων αμειβόμενων αδειών και διευκολύνσεων για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές με σκοπό την εναρμόνιση μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές που υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να στηριχθούν άνεργες γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και στη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες, με στόχο την αύξηση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας και την ώθηση των γυναικών στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Την ίδια ώρα η κα Συρεγγέλα ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Το νέο ΕΣΔΙΦ, στο οποίο γίνεται ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις τομεακές πολιτικές, θα τεθεί για πρώτη φορά σε δημόσια διαβούλευση.

«Δεν ακολουθούμε μόνο καλές πρακτικές άλλων χωρών αλλά δημιουργούμε και εμείς καλές πρακτικές και μάλιστα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας. Και ακριβώς επειδή είμαστε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική κυβέρνηση δεν θα φτάναμε ποτέ σε σημείο να εκμεταλλευτούμε τραγικά γεγονότα και να δίνουμε κομματικό πρόσημο σε ανθρώπινα δικαιώματα για λόγους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης» είπε η κα Συρεγγέλα.

Και κατέληξε: «Για εμάς η ισότητα των φύλων και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας είναι θέματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κράτος δικαίου και θα συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτικές ισότητας για όλους και όλες, με σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις μας, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και στεγανά και χωρίς κοινωνικές και κάθε άλλου είδους διακρίσεις».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ