Πολιτικη & Οικονομια

Ο Πολάκης, εμβολιαστικός Ιανός του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτά που γράφει ενοχλούν κόσμο και στο κόμμα του, ωστόσο επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Παύλος Πολάκης στα έδρανα της Βουλής υψώνει το δάχτυλό του

Ο Λουκάς Βελιδάκης σχολιάζει την πρόσφατη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ήταν ο «τρελός» του χωριού, δεν θα ενδιέφερε κανέναν. Όλοι έχουμε στον ευρύτερο κύκλο μας ανθρώπους που ρέπουν προς την παραδοξολογία – ειδικά τώρα που οι ακραίες πανδημικές συνθήκες τους οδηγούν σε απλοϊκές ή σκοτεινές ερμηνείες της πραγματικότητας.

Ψυχολόγοι έχουν μιλήσει σχετικά με την τάση προς την συνωμοσιολογία σε στιγμές δύσκολες, όταν η ανάγκη για εύκολες απαντήσεις είναι μεγάλη. Εδώ, όμως, το θέμα αλλάζει. Δεν είναι κάποιος τυχαίος – το όνομά του μάλιστα είναι φορτισμένο (όσο λίγων) για το… αψύ ύφος του. Ο λόγος του έχει θεσμικό περιτύλιγμα: είναι βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Για κερασάκι στην τούρτα, είναι και γιατρός.

Κι όμως, μέσα στον αντιπολιτευτικό του ζήλο, βουτηγμένος στον εχθροπαθή χαρακτήρα του, αγκυλωμένος στον μανιχαϊστικό τρόπο που αποτυπώνει τον κόσμο (στο μυαλό του), δεν διστάζει να τορπιλίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, να σερβίρει απλόχερα στο αλαλάζον κοινό του… εύκολες απαντήσεις, που υποτίθεται χτυπάνε την κυβέρνηση.

Αυτά που γράφει ο Παύλος Πολάκης ενοχλούν κόσμο και στο κόμμα του, ωστόσο επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει. Κι εδώ προκύπτουν ερωτήματα: Γιατί τον αφήνουν να σπέρνει τον εμβολιαστικό διχασμό;

Μιλώντας με γιατρούς και επιστήμονες, η αντίδραση τους σε όσα γράφει ο άλλοτε ένοικος του υπουργείου Υγείας δεν είναι ήπια: Οι άνθρωποι εξοργίζονται.

Με αφορμή την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το σκεύασμα της AstraZeneca, ο Πολάκης ένιωσε την ανάγκη να κάνει μια επιθετική ανάρτηση (με κεφαλαία γράμματα και άφθονα θαυμαστικά), λέγοντας ότι χορηγήθηκαν «μαζικά στον πληθυσμό εμβόλια που δεν έχουν τελειώσει όπως πρέπει τη φάση 3 των μελετών» και ζήτησε (για πολλοστή φορά) να «φέρουν τα φάρμακα», εννοώντας τα μονοκλωνικά.

Ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο facebook για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Τι γνωρίζουμε; Τα εμβόλια είναι στη φάση 3 και ήδη έχουν τελειώσει το πρώτο στάδιο. Pfizer και Moderna θα καταθέσουν αίτηση για να περάσουν πιο νωρίς στη φάση 4, κι όχι το 2022, όπως αναμενόταν.

Τα εμβόλια κατά της Covid-19, αυτά που έχει δώσει άδεια για επείγουσα χρήση ο ΕΜΑ και ο FDA, είναι από τα πιο δοκιμασμένα εμβόλια στην ιστορία των εμβολίων και σε όλα τα στάδια έχει συμμετάσχει πρωτοφανής αριθμός εθελοντών. Δύσκολα θα βρεις σοβαρό επιστήμονα που δεν θα σου πει ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, δύσκολα δεν θα σε προτρέψει να εμβολιαστείς άμεσα. Έως τώρα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 2,5 δισ. εμβόλια σε 178 χώρες και η μελέτη είναι αδιάκοπη.

Δόθηκε δε επείγουσα άδεια χρήσης γιατί έχουμε πανδημία – οι νεκροί αυξάνονταν παγκοσμίως με εκθετικό ρυθμό και η μόνη λύση για να μπει φρένο ήταν τα εμβόλια (κάτι που πλέον αποδεικνύεται και σε όσες χώρες προχώρησαν με ταχύτητα το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα).

Τι ισχύει για τα μονοκλωνικά φάρμακα που ζητεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Πήραν επείγουσα άδεια από τον αμερικανικό FDA όταν βρίσκονταν στη φάση 2, δηλαδή ήταν πίσω από τα εμβόλια. Είναι εύκολο να ακυρωθούν από τις μεταλλάξεις, έχουν επίσης παρενέργειες, δεν σταματάνε τη μετάδοση, αλλά προορίζονται για όποιον νοσήσει σοβαρά και πρέπει εντός πενθημέρου να του χορηγηθούν ενδοφλεβίως κι αφού πρώτα γίνει σαφές από ποιο στέλεχος πάσχει.

Με άλλα λόγια, δεν είναι πανάκεια. Είναι ένα επιπρόσθετο όπλο στη φαρέτρα με πολλούς περιορισμούς και δυσκολίες στη χρήση, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη λύση για τον περιορισμό ή τον τερματισμό της πανδημίας, ούτε μπορεί να επιλεγεί αντί των εμβολίων.

Ένα ερώτημα εγείρεται: Γιατί τα λέει αυτά ο Πολάκης; Γιατί υποσκάπτει το εμβολιαστικό εγχείρημα με τη στάση του, ενώ το κόμμα του δεν ορθώνει οξύ αντιπολιτευτικό λόγο για το θέμα (αντ’ αυτού ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμβολιάστηκε από τους πρώτους, ο Νίκος Φίλης είχε κάνει μια θερμή ανάρτηση υπέρ των εμβολίων, ο Ανδρέας Ξανθός στηρίζει κ.λπ.).

Μήπως ο Πολάκης είναι η μία πλευρά ενός προσώπου του Ιανού που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στον εμβολιασμό ή απλά ο αψύς Κρητικός δεν μπορεί να ξεφύγει από τον ίδιο του τον εαυτό κι έτσι έχει δική του αντιπολιτευτική ατζέντα;

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει σαφή θέση απέναντι σε όσα λέει ο Πολάκης. Διότι ο εμβολιασμός είναι εθνικό project κι όχι ένα δευτερεύον θέμα στο οποίο ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ