Πολιτικη & Οικονομια

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις Βρυξέλλες

«Έσπασε ο πάγος» μεταξύ των δύο αρχηγών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν©ΑΠΕ-ΜΠΕ
O Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνάντηση των δύο αρχηγών στις Βρυξέλλες κράτησε μία ώρα και διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

H συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες διεξήχθη σε θετικό κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημείωσαν χαρακτηριστικά  ότι «έσπασε ο πάγος» και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν».

Στόχος της συνάντησης, η οποία κράτησε ακριβώς μία ώρα, ήταν να δημιουργηθεί ένας προσωπικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες - ό,τι, δηλαδή, δεν είχε επιτευχθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη και τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο. 

Το μήνυμα που απηύθυνε νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Συνέδριο "ΝΑΤΟ 2030" που διοργανώνει το Brussels Forum, τόνισε πως «η Συμμαχία και άλλοι πολυμερείς οργανισμοί καλούνται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις στις σημερινές προκλήσεις, όπως το γεγονός ότι ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων επιδεικνύουν την ισχύ τους απειλώντας τη σταθερότητα» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε το αύριο, να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια επιδιώκοντας προσωπικά συμφέροντα. Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δράσουμε τώρα». 

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis' address to the “NATO 2030 at Brussels Forum” event

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για «αναζωογόνηση του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας»,  η οποία, όπως είπε  συμβάλλει στην σταθερότητα και στην ευημερία» στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας. «Εμπλεκόμαστε σε μία σκληρή μάχη τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων», είπε, συνεχίζοντας: «Είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που τους πολεμά άμεσα» εννοώντας τους μαχητές του ISIS. 

Τόνισε, μάλιστα, πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σκοτώσει 4.000 μαχητές του ISIS – αλλά και στο PKK, το PYD (τους Κούρδους της Συρίας) και το κίνημα Γκιουλέν.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ