Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης-ΝΑΤΟ: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στη ΝΑ Μεσόγειο

«Ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ © Youtube / ERT

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ΝΑ Μεσόγειο προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στις Βρυξέλλες έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας (14/6) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η «Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του κατά την προσέλευση στις εργασίες της Συνόδου ανέφερε ότι «η Σύνοδος Κορυφής είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης και την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, τις αρχές και την ενότητα της συμμαχίας» και πρόσθεσε:

«Αντιμετωπίζουμε μία σειρά από αρκετές σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας. Ο COVID απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η Κλιματική Αλλαγή, εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφάλειας, καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές. Και βέβαια, αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό του οπλοστάσιο, προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας δεσμούς. Απέναντι σε όλα αυτά, η ατζέντα του ΝΑΤΟ 20-30 έρχεται να δώσει μία σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που, μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης, σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που, καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία, έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εθνικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη απέναντι στις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συμμαχία». 

Μητσοτάκης: Ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού | 14/06/2021 | ΕΡΤ

 

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το απόγευμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, Δευτέρα (14/6) μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 17:05 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει στον χώρο της Συνόδου, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στις 12:55 μ.μ. Στις 13:35 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, και στις 13:20 μ.μ. με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν στις 14:00 μ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη «ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας, ύστερα και από όσα έχουν προηγηθεί», δηλαδή των δύο γύρων διερευνητικών επαφών, καθώς και τις ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια, και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Άγκυρα και Αθήνα.

Επιπλέον η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ