Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ που καταργεί την απλή αναλογική στους ΟΤΑ

«Ο νέος νόμος προωθεί ένα ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή των Ελλήνων
Βουλή των Ελλήνων © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που καταργεί την απλή αναλογική στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (2/6) το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων θεσπίζει τη μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού, από 50% συν μία ψήφο, σε 43% συν μία ψήφο. Επιπλέον, ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, με την οποία καθιερώνεται ασυμβίβαστο ως προς την κατοχή επιτελικής θέσης σε κόμματα, για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί οριστικά. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην ακυβερνησία και «την παράλυση που είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση εν αναμονή της καλλιέργειας της λεγόμενης κουλτούρας συνεργασίας», όπως είπε. 

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ο νέος νόμος προωθεί ένα ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα που δίνει επαρκή νομιμοποίηση πολιτικά και ηθικά στον νικητή. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ