Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου-40 χρόνια ΕΕ: Κορυφαίο γεγονός της μεταπολίτευσης

Η ομιλία της στο δείπνο στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επαίτιο των 40 χρόνων απο την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση
Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επαίτιο των 40 χρόνων απο την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση © EUROKINNISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σακελλαροπούλου - 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες: «Το κορυφαίο γεγονός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην ομιλία της στη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, τόνισε ότι γιορτάζουμε μία επέτειο «με ισχυρούς συμβολισμούς, που υπερβαίνει την πολιτική συγκυρία, καθώς ανατρέχει στο κορυφαίο γεγονός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας», την ένταξη της Ελλάδας το 1981 στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κα Σακελλαροπούλου τόνισε πως η συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είχε μόνο πρόσημο οικονομικό ή κοινωνικό, «αλλά και κατεξοχήν θεσμικό και πολιτικό», καθώς η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία «ήταν και είναι η πιο πλήρης του πολιτικού μας βίου».

Και προσέθεσε πως, ακόμη και σε οξύτατες κρίσεις, όπως η δεινή οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας, οι θεσμοί μας επέδειξαν αντοχή. «Ουδέποτε εξέπνευσε η πίστη και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι πιο δυνατή και προστατευμένη μέσα στην Ευρώπη, ότι εδώ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, βρίσκεται θεμελιακά η θέση της», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι στατικό. «Είναι από τη φύση του ζωντανό και εξελίσσεται διαρκώς», όπως είπε, προσθέτοντας ότι η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης «συνιστά βήμα αναστοχασμού και διαλόγου για τις προκλήσεις και τις δοκιμασίες της», καθώς και ότι είναι «η ματιά μας σε αυτά που έρχονται, με την επίγνωση όμως του παρελθόντος», όπως ανέφερε.

Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επαίτιο των 40 χρόνων απο την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση
Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επαίτιο των 40 χρόνων απο την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση © EUROKINNISSI

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως η οικονομική και η πανδημική κρίση κλόνισαν τα ευρωπαϊκά κράτη «και ανέδειξαν φυγόκεντρες δυνάμεις, με αναφορά στον ευρωσκεπτικισμό», καθώς στις σημαντικές ανασφάλειες του καιρού μας, βρήκε το έρεισμά του «ένας λόγος αντιδραστικός, που υποτιμά το πολιτικό και το πολιτισμικό κεφάλαιο της Ένωσης».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως είπε, «η Ευρώπη δεν γυρίζει πίσω». Και προσέθεσε πως, «όπως οι πατέρες της οραματίστηκαν και έδωσαν πνοή στην ανοικτή κοινωνία και την ελεύθερη αγορά, οι ηγέτες της σήμερα καλούνται να δώσουν ανάλογη έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία των λαών της».

Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επαίτιο των 40 χρόνων απο την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση
Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επαίτιο των 40 χρόνων απο την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση © EUROKINNISSI

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η αναδιάρθρωση της παραγωγικής και κοινωνικής βάσης της Ευρώπης «περνά μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη, τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών και την άμβλυνση των ανισοτήτων, ιδίως ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου».

Και κατέληξε πως «συμπεριληπτικές πολιτικές, που υποδέχονται την κοινωνία των πολιτών και τα οράματά της, είναι αυτές που εκπληρώνουν το αίτημα για περισσότερη και πιο πολιτική Ευρώπη», κάνοντας λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής στη διακυβέρνηση και εγγύτητας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, «που θα ανανεώσουν την πολιτική νομιμοποίηση της Ένωσης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ