Πολιτικη & Οικονομια

Καλογρίτσας: «Ο Παππάς ήταν από πίσω - Υπάρχουν χαρτιά»

Η εγγυητική χωρίς χρήματα, η χρηματοδότηση του Documento με 3 εκατ. ευρώ και τα SMS

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππάς και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππάς και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέες αποκαλύψεις από τον Χρήστο Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά στην Προανακριτική, με συγκεκριμένα SMS και αναφορά στη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento.

Τέλος δεν έχουν οι αποκαλύψεις από τον Χρήστο Καλογρίτσα στην Προανακριτική για τον Νίκο Παππά και την προσπάθεια να δημιουργηθεί μέσα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το «ΣΥΡΙΖΑ Channel», ένα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας προσκείμενο στην τότε κυβέρνηση Τσίπρα.

Τα όσα συνεχίζει να καταθέτει ο επιχειρηματίας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού αναφορικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά που έχουν ειπωθεί πολλάκις από την περίοδο που η κυβέρνηση Τσίπρα βρισκόταν ακόμη στην εξουσία.

Όπως διαφαίνεται από την εξέλιξη της διαδικασίας, με το αφήγημα «Πρώτη Φορά Αριστερά» και τη ρητορική για τα «βοθροκάναλα» που πολεμούν το «ηθικό πλεονέκτημα» να μη σταματά, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Παππά σε κεντρικό ρόλο, επιχείρησε μέσα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες να δημιουργήσει (και να μεγιστοποιήσει μέσα από τις περιορισμένες διαθέσιμες τηλεοπτικές άδειες) τη δική του επιρροή στην ενημέρωση.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας επανέλαβε ότι μπήκε «μπροστινός», έχοντας «τις μετοχές του Νίκου Παππά», για να δημιουργηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ channel» σε μια διαδικασία όπου «όλα ήταν εικονικά». Ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι μπήκε στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών μετά από σχετική προτροπή της τότε κυβέρνησης και του κ. Παππά. Στη συνέχεια, όμως, ο Νίκος Παππάς και η ομάδα του τον έκαναν πέρα, τον έδιωξαν, δίνοντάς του -όπως κατέθεσε- το «φιλί του Ιούδα».

Παράλληλα, ο Χρήστος Καλογρίτσας παρουσίασε νέα SMS στην Προανακριτική που αντάλλαξε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ την επίμαχη περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για την εγγυητική επιστολή του «ΣΥΡΙΖΑ Channel». Σε φωτοτυπία που προσκόμισε στην Προανακριτική, παρουσιάζεται η αγωνιώδης προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα για την εγγυητική επιστολή. Στη φωτοτυπία αυτή, εκτός από τα SMS, φαίνεται ότι ανάμεσα στον κ. Παππά και τον κ. Καλογρίτσα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία.

Καλογρίτσας: Μάλλον ... Τζίφος !!!

Παππάς: Δηλαδή;

Καλογρίτσας: Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε; Πάρε τον Samer να πιέσουν το Λονδίνο να το στείλουν κατά προτεραιότητα, γιατί είναι για ελλ. κυβέρνηση
.

 

kalogritsas-sms-.jpg

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο επιχειρηματίας υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Παππάς είχε στενή συνεργασία με τον γνωστό δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου. Επιπλέον, δήλωσε ενώπιον της Προανακριτικής ότι κατ' εντολή Παππά χρηματοδότησε με 2,9 εκατ. ευρώ την έκδοση της εφημερίδας «Documento».

«Έλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά κι ο Παππάς ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω. Υπάρχουν χαρτιά γι' αυτά. Από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα» ξεκαθάρισε.

Τα όσα έχει καταθέσει μέχρι στιγμής ο Χρήστος Καλογρίτσας έχουν προκαλέσει πολιτική κόντρα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, με αφορμή την κατάθεση Καλογρίτσα η ΝΔ ανακοίνωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως παρακράτος». Στη δική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη «ΝΔ να χαίρεται τον ψευδομάρτυρά της».

Χρήστος Καλογρίτσας - Προανακριτική: Τα χρήματα για την εγγυητική που δεν βρέθηκαν, ο εκβιασμός και η αποχώρησή του από τον διαγωνισμό

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, απαντώντας σε ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη (ΝΔ) στην Προανακριτική, ο κ. Καλογρίτσας υποστήριξε τα ακόλουθα:

Πλεύρης: Ο κύριος Αρτεμίου έλεγε πως θα έβαζε ο ίδιος λεφτά ή για λογαριασμό τρίτων;

Καλογρίτσας: Ήταν ο Αρτεμίου ο ίδιος ο κύριος Παππάς. Είχε τον τρόπο λόγω των επαφών του να φέρει λεφτά. Ο Αρτεμίου έλεγε πως 99% είχαν τα χρήματα και ο Παππάς έλεγε 100%. Τελικά δεν ευδοκίμησαν τα παραπάνω. Μάλιστα, την τελευταία Κυριακή με φώναξαν σε ένα σπίτι με τέσσερα-πέντε άτομα. Συζητούσαν για το θέμα του αν θα καταστρεφόμουν ή όχι, χωρίς εμένα. Θυμάμαι μια γυναίκα. Ήταν ο Νίκος Παππάς και κάποιοι άλλοι. Η ομάδα του Νίκου και κάποιοι άλλοι. Είπαν πάμε να βρούμε τα χρήματα. Είπαν κάποια ονόματα επιχειρηματιών... δεν ήμουν εγώ στην ομάδα αυτή.

» Ήμουν πιο πέρα. Με αφαίρεσαν από τη συζήτηση και θεώρησα πως με προσέβαλαν για αυτό. Το βράδυ υπογράφηκε η επιστολή αποχώρησης μου από το εγχείρημα. Τη συνέταξε ο Παππάς και η ομάδα του. Όχι εγώ. Διαφώνησα μάλιστα, επειδή είχα κάποιες προσωπικές αναφορές, όμως μου είπαν "ή έτσι ή φεύγεις από εδώ". Με εκβίασαν. Και τελικά είπα "οκ έτσι". Τη βραδιά αυτή περνούσα μεγάλη στεναχώρια. Ήταν και η γυναίκα μου. Μετά από αυτό με διώξανε. Μου δώσανε το φιλί του Ιούδα και με έδιωξαν».

Πλεύρης: Από άλλο τρόπο να αποτυπώνονται, έχετε στοιχεία; Υπάρχει κάτι ενδεικτικό;

Καλογρίτσας: Έχω μια γραμματέα 40 χρόνια, που όμως τώρα δεν μπορεί. Αποτυπώνονται όμως.

Καλογρίτσας στην Προανακριτική: Με εντολή Παππά χρηματοδότησα το Documento με 2,9 εκατ. ευρώ


Σε άλλο σημείο ο κ. Καλογρίτσας αναφέρθηκε και στις εντολές που έλαβε από τον κ. Παππά, προκειμένου να δημιουργηθεί εφημερίδα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η αρχική απόπειρα ήταν να επανεκδοθεί η «Πρώτη». Το σχέδιο ωστόσο δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η εφημερίδα «Documento».

«Μετά μου λέει ο Νίκος "πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα". Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως "αφού δεν υπάρχει το όνομά σου στην τηλεόραση, να μπεις". Μπήκα τελικά. Για το Documento δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ ευρώ. Όπως όλοι ξέρετε όμως για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα "απ' εξω". Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά. Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ. δανεικά» ανέφερε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Καλογρίτσας

Πλεύρης: Σας ζήτησε ο κύριος Παππάς να φύγετε από το Documento;

Καλογρίτσας: Ναι. Μου ζητησε η ομάδα να φύγω. Θα διαβάσω κι άλλο sms με Παππά. Με ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017. "Τι έγινε με εφημερίδα"; "Νίκο μου όλα καλά". Παππάς: "Περί κλεισίματος ακουω. ΠΡΟΣΕΞΕ"! "Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο" απαντώ. "Με το ΠΡΟΣΕΞΕ τι εννοείς";

Καλογρίτσας: Κάποια στιγμή διαφώνησα με τη γραμμή και είπα δεν θέλω να συνεχίσω γιατί θέλανε να μπλέξουν τον γιο μου. Όταν είχα την "Πρώτη" έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτήn την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα. Για το Documento υπογράψαμε χαρτιά. Το χρηματοδοτησα. Έχω τιμολόγια.

Πλεύρης: Έχετε δώσει αφανή χρήματα;

Καλογρίτσας: Προφανώς δίναμε.

Πλεύρης: Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο κύριος Παππάς ή ο κύριος Βαξεβάνης;

Καλογρίτσας: Ο Παππάς. Για τις χρηματοδοτήσεις. Έλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά κι ο Παππάς ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω. Υπάρχουν χαρτιά γιa αυτά. Από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα.

Καλογρίτσας: Η συνάντηση με Μαρινάκη και Αρτεμίου

Πλεύρης: Εκτός από Κοντομηνά και Μαρινάκη συναντήσατε κι αλλά πρόσωπα κατ’ εντολη Νίκου Παππά;

Καλογρίτσας: Με έστελναν. Δεν πήγαινα. Είδα κι αλλά πρόσωπα. Τον κύριο Μαρινάκη δεν τον είχα δει ποτέ. Πρώτη φορά τον είδα εκεί. Είδα πολλά. Είδα άλλους επιχειρηματίες... Μου είπε ο Μαρινακης πως "ήμουν στο Μαξίμου το μεσημέρι και μίλησα με τον Νικο για το θέμα". Αυτό έγινε την ημέρα που είδα τον κύριο Μαρινάκη. Να σας πω και για τον Αρτεμίου. Είχαμε κάνει αρκετά ραντεβού. Κι από αυτή την πλευρά είχαμε πει πως θα μπορούσαμε να τα βρούμε τα χρήματα. Ναι. Είχα δει τον κύριο Αρτεμίου.

Πλεύρης: Άρα η όποια συνεννόηση με τον κύριο Μαρινάκη έγινε μεταξύ Μαρινάκη και Παππά κι εσείς εκτελούσατε απλά εντολές;

Καλογρίτσας: Σας το είπα. Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα το όνομά μου. Αυτά. Ήμουν ένα άγραφο sms email. Αυτό ήμουν. Αντί να το στείλουν χρησιμοποιούσαν εμένα. 100% ο Παππάς είχε πει πως δεν υπάρχει συμφωνία, όταν δεν υπήρξε.

ΝΔ για Καλογρίτσα και χρηματοδότηση στην εφημερίδα Documento - Πώς πήγαν τα 3 εκατ. ευρώ στην εφημερίδα;

Τέσσερα ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ θέτει η ΝΔ, μέσω ανακοίνωσής της, ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τα όσα αποκαλύπτονται από τον Χρήστο Καλογρίτσα στην προανακριτική.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει για τον ρόλο του Αρτέμη Αρτεμίου και την εμπλοκή του στο «Syriza channel», ενώ ρωτά «είναι πράγματι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου το ίδιο ακριβώς πράγμα;». Αναλυτικά:

«Από το 2017 βουλευτές της ΝΔ κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή για την προέλευση των χρημάτων της εφημερίδας Documento. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ φυσικά σιωπούσε», αναφέρει αρχικά η ΝΔ και προσθέτει: «Ο κ. Καλογρίτσας, στη διάρκεια της κατάθεσής του στη Βουλή, ανέφερε με λεπτομέρειες ότι, κατόπιν εντολών του κ. Παππά αφού ναυάγησε το σχέδιο για δημιουργία “Syriza Channel”, τα 3 εκατομμύρια ευρώ πήγαν για τη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ-εφημερίδας και συγκεκριμένα της εφημερίδας Documento, η οποία εκτός των άλλων υπηρεσιών στο κόμμα, θα αναλάμβανε και τις επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και των συζύγων τους».

«Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο κ. Καλογρίτσας έπαιρνε εντολές μόνο από τον κ. Παππά και όταν διαφώνησε για τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις του “Syriza press” σε βάρος συζύγων πολιτικών αντιπάλων του επιβλήθηκε να αποχωρήσει λαμβάνοντας απειλητικά μηνύματα από τον κ. Παππά, όπως ο ίδιος επικαλέστηκε.

  1. Ποια ήταν η διαδρομή των 3 εκατομμυρίων ευρώ;
  2. Πώς ένας εργαζόμενος σε μια εφημερίδα, στην οποία έχουν καταλήξει 3 εκατομμύρια, γίνεται στη συνέχεια ιδιοκτήτης;
  3. Ποιος ο ρόλος του κ. Αρτέμη Αρτεμίου στην αναζήτηση χρημάτων για τη δημιουργία του Syriza Channel;
  4. Είναι πράγματι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου το ίδιο ακριβώς πράγμα;

Οφείλονται απαντήσεις, τις οποίες οι εμπλεκόμενοι μέχρι σήμερα έχουν κάνει οτιδήποτε για να αποφύγουν» καταλήγει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ