- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
1η Ιουνίου θα κυκλοφορήσει νέα σειρά LEGO ΛΟΑΤΚΙ+ με 11 καινούργιες φιγούρες βαμμένες στα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Η νέα σειρά Lego παιχνιδιών που αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Ιουνίου στοχεύει κυρίως στο αγοραστικό ενδιαφέρον της παγκόσμιας ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αυτή τη φορά, οι Δανοί κατασκευαστές θα παρουσιάσουν 11 καινούργιες φιγούρες βαμμένες σε χρώματα στα οποία δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα αγαπημένα παιχνίδια, όπως ροζ, λευκό, και απαλό μπλε. Αυτό το ουράνιο τόξο από χρώματα εκπροσωπεί την τρανς κοινότητα αλλά θα υπάρχουν επίσης μαύρες και καφέ φιγούρες, ώστε να τονίζεται η εθνική διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ο τίτλος της νέας σειράς είναι: Everyone is awesome, εκφράζοντας έτσι την πλήρη αποδοχή και την υποστήριξη των κατασκευαστών προς παιδιά που μπορεί να νιώθουν ότι ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ή να μην έχουν διαμορφώσει ακόμη σταθερή σεξουαλική ταυτότητα.
Η ιδέα προβολής μιας ταυτότητας που παρεκκλίνει από την ‘κανονικότητα’ αποτελεί μία δοκιμασμένη μέθοδο προσέλκυσης του νεανικού αγοραστικού κοινού – κάθε σεξουαλικής κατεύθυνσης- από καλλιτέχνες που επιθυμούν να ανανεώσουν την εικόνα τους και να αυξήσουν τους θαυμαστές τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ρόμπιν Ουίλιαμς που προκειμένου να προωθήσει το άλμπουμ του Swings both ways που κυκλοφόρησε το 2013 έφτασε στο σημείο να κάνει δηλώσεις που προκάλεσαν τελικά την αποδοκιμασία της ΛΟΑΤ + κοινότητας, αφού ήταν εμφανές ότι ο τραγουδιστής επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των μελών της για αποδοχή, προβάλλοντας μια πλαστή εικόνα. «Είμαι 49% ομοφυλόφιλος και μερικές φορές φτάνω το 50%», δήλωνε τότε ο Ρόμπιν Ουίλιαμς φροντίζοντας όμως να διευκρινίσει ότι δεν εννοεί πως απολαμβάνει το σεξ με άλλους άντρες, αλλά ότι αναφέρεται σε μία σειρά από επιλογές στη μουσική, τον τρόπο διασκέδασης, το ντύσιμο, δηλαδή σε ένα συγκεκριμένο λάιφστάιλ που έχει υιοθετήσει.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Βιομηχανίες της μουσικής και της μόδας προσπάθησαν να χειριστούν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, πουλώντας τους ένα λαμπερό «γκέι λάιφστάιλ» που υποτίθεται πως αφενός θα τους ταιριάζει περισσότερο και αφετέρου θα τους κάνει να νιώθουν πως ανήκουν σε μια μεγάλη "οικογένεια" με κοινά ενδιαφέροντα και γνωρίσματα. Ο στόχος είναι πάντα η αγοραστική δύναμη των νέων αλλά και των μεσηλίκων μελών της γκέι κοινότητας.
Ανήκει άραγε η νέα σειρά της εταιρίας Lego σε αυτή την κατηγορία; Ας θυμηθούμε την οργισμένη αντίδραση των φεμινιστριών το 2012 όταν η εταιρία έριξε στην κυκλοφορία μία νέα σειρά παιχνιδιών σε παλ χρώματα, που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευάσει κανείς ένα σχεδιαστήριο μόδας, έναν ροζ πύργο ή ένα σαλόνι ομορφιάς. Επρόκειτο σαφώς για θέματα, χρώματα και σχέδια που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε "κοριτσίστικα". Η Lego προσπάθησε να διευρύνει το κοινό της προσεγγίζοντας τα κορίτσια με έναν παραδοσιακό τρόπο αφού έρευνες δείχνουν πως για τα παιχνίδια της εταιρίας ενδιαφέρονται περισσότερο τα αγόρια.
Το λάθος ήταν ότι με τις επιλογές της η Lego φάνηκε να ενισχύει σεξιστικά στερεότυπα, καθώς συνέδεσε στο μυαλό των κοριτσιών συγκεκριμένες ασχολίες καλλωπισμού και νοικοκυριού με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές, διαχωρίζοντας την ίδια στιγμή τα παιχνίδια που πρόσφερε στους πελάτες της σε αγορίστικά και κοριτσίστικα.
Ωστόσο, σημαντική διαφορά στη νέα σειρά Lego που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, είναι ότι οι σχεδιαστές της αποτελούν και οι ίδιοι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Από τις δηλώσεις τους, μάλιστα, φαίνεται πως έχουν σκεφτεί προσεκτικά τόσο σε ποιους απευθύνονται, όσο και σε τι στοχεύουν.
Άλλωστε, όσο μεγαλύτερη ορατότητα θα αποκτά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο πέρασμα του χρόνου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αντιμετωπίζονται τα μέλη της, από τους κάθε λογής επιτήδειους, ως εύπιστα θύματα καταναλωτικής εκμετάλλευσης.
Θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξο να ελπίσει κανείς πως η συγκεκριμένη σειρά θα σημειώσει τεράστια εμπορική επιτυχία, καθώς είναι πιθανό ότι αρκετοί γονείς θα διστάσουν να προσφέρουν στα παιδιά τους τις νέες φιγούρες – ιδίως αν αισθάνονται ότι δεν θα ξέρουν πώς να χειριστούν πιθανές ερωτήσεις και απορίες των παιδιών.
Είναι γεγονός, όμως, ότι -σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ροζ φιγούρες που προορίζονταν αποκλειστικά για τα κορίτσια- η νέα σειρά αποφεύγει τα σεξιστικά στερεότυπα και θα μπορούσε συνεπώς να βοηθήσει κάποια παιδιά να αποδεχτούν την σεξουαλική διαφορετικότητα, τόσο στους άλλους, όσο και στον ίδιο τους τον εαυτό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Παρασκευή 24 Απριλίου στις 19.30 στην Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών
Η ανάρτηση του βουλευτή Β' Πειραιώς και Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας
«Η δημοκρατία μπορεί να είναι αποτελεσματική, όχι μόνο θεσμικά αλλά και στην καθημερινή ζωή»
Στα Χανιά βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης στο vidcast της Κατερίνας Παναγοπούλου
Η διάρκεια του προγράμματος και η μοριοδότηση
«Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εμβάθυνσης μιας ήδη στενής σχέσης»
Όσα είπε για τη δίκη των Τεμπών, το ΠΑΣΟΚ και τον Αλέξη Τσίπρα
«Δουλειά μου είναι να μην κάνω πίσω σε καμία παθογένεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός
«Σύντομα 130 αστυνομικοί στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος», ανέφερε ο υπουργός
Την επέμβαση ανέλαβε επιτυχώς ο χειρουργός κ. Καπίρης
Στην Ισπανία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Μυρτώ διασωληνώθηκε από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς πριν πεθάνει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Α. Μπαλτά
«Η παραίτηση Λαζαρίδη είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής κατακραυγής» σημειώνει η Κουμουνδούρου
«Η ομολογία του ότι εξαπάτησε το δημόσιο δεν ήταν για τον κ. Μητσοτάκη λόγος αποπομπής» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Η δήλωση παραίτησης από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
«Είναι παράδοξο να έχει αποπέμψει τρεις υπουργούς οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, αλλά να κρατά τον Λαζαρίδη»
Το νέο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.