Πολιτικη & Οικονομια

Στην Αίγυπτο ο Δένδιας - «Μαραθώνιος» επαφών για τη Μέση Ανατολή

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σε διπλωματικό μαραθώνιο ο Νίκος Δένδιας για την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, την ώρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε Παλαιστίνη και Ισραήλ.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος από την Ελλάδα για να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και να σταματήσει η περαιτέρω αποσταθεροποίηση λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Παλαιστίνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Αίγυπτο, συνεχίζοντας τις διπλωματικές επαφές.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, μετά το νέο ξέσπασμα της βίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο γεγονός ότι ο κ. Δένδιας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς για τις επαφές του τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ παράλληλα είχε, μέχρι στιγμής, τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Κροατίας και της Σλοβακίας. Την περιοχή επισκέπτονται σήμερα οι ομόλογοί του της Γερμανίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας.

Στο Κάιρο ο Δένδιας - Στόχος η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας συνεχίζει τις επαφές και με τους ομολόγους του της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Μετά την επίσκεψη του στην Ιορδανία, μεταβαίνει σήμερα την Αίγυπτο, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, είχε επανειλημμένα τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια των επαφών του σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιορδανία και εν όψει του ταξιδιού του στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την Τετάρτη (19/5) τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Στις διπλωματικές του επαφές ο κ. Δένδιας τόνισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει σταθεροποίηση σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή, όπως είναι η Μέση Ανατολή, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον ρόλο που μπορεί και διαδραματίζει η Ελλάδα ως «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Στη συγκυρία αυτή προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά και η αποφυγή μακροπρόθεσμων τριγμών, προσπάθεια στην οποία εντάσσεται και η βούληση της Ελλάδας, η οποία εκδηλώνεται εμπράκτως, για δημιουργία ενός πλαισίου φιλίας και συνεργασίας.

Οι διπλωματικές πηγές καταλήγουν, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα με την ενεργητική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο σε μια περιοχή της άμεσης γειτονίας της.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ