Πολιτικη & Οικονομια

Μηνυτήρια αναφορά ΣΥΡΙΖΑ κατά της Σοφίας Νικολάου

Ποιες είναι οι κατηγορίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Γ.Γ. ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Γ.Γ. ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ © EUROKINNISSI

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της γ. γ. αντεγκληματικης πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν  τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης – Διαφάνειας Διοικητικής Δράσης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος – Δικαιοσύνης και Χρήστος Σπίρτζης – Προστασίας του Πολίτη,), κατά της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφίας Νικολάου, για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζονται ότι η κ. Νικολάου προέβη σε 28 παράνομες συμβάσεις απευθείας  αναθέσεων στην περίοδο της πανδημίας από τις οποίες φέρεται να έχει ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο.

Όπως δήλωσαν, σε άλλες περιπτώσεις οι αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες που φτιάχτηκαν μια ή δύο μέρες πριν την ανάθεση και άλλες φορές σε εταιρείες που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο των συμβάσεων σε τιμές πολλαπλάσιες από τις τιμές που άλλοι φορείς του δημοσίου αγόρασαν τα ίδια πράγματα τις ίδιες ημέρες.

Σύμφωνα με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για μια υπόθεση που συνδέεται με διασπάθιση δημοσίου χρήματος και αφού εξάντλησαν όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου απευθύνθηκαν θεσμικά στη δικαιοσύνη για την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.

minutiria-anafora-tomearxon-tou-syriza-kata-tis-sofias-nikolaou.jpg

Πολάκης: Την καταγγέλλουμε για απιστία κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση

Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι  «Καταθέσαμε σήμερα μαζί με τους υπεύθυνους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χρήστο Σπίρτζη και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κ. Σοφία Νικολάου, την ΓΓ της Αντεγκληματικής Πολιτικής. Η μηνυτήρια αναφορά λέει ότι την καταγγέλλουμε για απιστία κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

»Η κ. Νικολάου, στο όνομα του κορωνοϊού, είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα, για να το πω έτσι, σε εταιρείες που φτιάχτηκαν μια – δυο μέρες πριν την ανάθεση, σε εταιρείες που δεν είχαν καμία σχέση με τον αντικείμενο των μέσων ατομικής προστασίας, απολυμάνσεων ή άλλων υγειονομικών διαδικασιών. Κι όμως πήραν τη ‘δουλειά’. Αλλά και εταιρείες που έδωσε τη δουλειά σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου, την ίδια μέρα, αγόραζαν το ίδιο υλικό.

»Το υπολογιζόμενο κόστος αυτής της ζημιάς για το ελληνικό δημόσιο, από τα 4 εκατομμύρια αναθέσεων είναι τα 2.200.000 εκατομμύρια ευρώ. Θα έχετε παρακολουθήσει ότι πολλές φορές είχα προκαλέσει κάποιον εισαγγελέα να κινηθεί αυτεπάγγελτα. Δυστυχώς δεν κινήθηκε, άρα ‘‘πήγε ο Μωάμεθ στο βουνό’’. Οπότε, σήμερα καταθέσαμε τη μηνυτήρια αναφορά και περιμένουμε με τα αναλυτικότατα και συντριπτικά στοιχεία της, με τη βοήθεια του δικηγόρου και επιστημονικού συνεργάτη του Τομέα Διαφάνειας Μανώλη Καπνισάκη, να κινηθεί γρήγορα η εισαγγελία και να αποδοθούν οι ευθύνες». 

Ξανθόπουλος: Επί ένα χρόνο παρατηρείται μια διασπάθιση δημόσιου χρήματος 

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ,  Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τόνισε ότι «η δήλωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού ‘‘θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα’’, αποκτά σήμερα μια ξεχωριστή επικαιρότητα. Μαζί με τους αρμόδιους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά, ακριβώς επειδή επί ένα χρόνο παρατηρείται μια διασπάθιση δημόσιου χρήματος χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις. Θέλω να πω ότι αυτό δεν απασχολεί μόνο εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ, απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία.

»Ο κάθε έντιμος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το προϊόν του κόπου του δεν μπορεί να είναι εργαλείο για κάποιον να κάνει προσωπικές πολιτικές. Στα ζητήματα αυτά η κοινωνία πρέπει να συστρατεύεται και εμείς, εφόσον ολοκληρώσαμε την κοινοβουλευτική μας πρακτική και κριτική με καταθέσεις ερωτήσεων, με συζητήσεις, με ανάδειξη του θέματος σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο, και εφόσον υπάρχει ένα μια διάσταση ποινική, επιλέξαμε να στραφούμε στην καθ’ ύλην αρμόδια, την καθ’ ύλη υπεύθυνη, την ελληνική Δικαιοσύνη. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες». 

Σπίρτζης: Έχει καταπατηθεί και έχει παραγραφεί και η ευρωπαϊκή νομοθεσία

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, επεσήμανε ότι «Με άλλοθι άλλες φορές την οικονομική κρίση άλλες φορές τις φυσικές καταστροφές, έχει καταπατηθεί και έχει παραγραφεί και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι μηχανισμοί ελέγχου των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών αλλά και των δικαστηρίων της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που ο μόνος θεσμός που μένει να ελέγξει τη νομιμότητα και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι η ελληνική Δικαιοσύνη και για αυτό ελπίζουμε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επαναφέρει στην Εθνική νομοθεσία τις διαδικασίες που διασφαλίζουν τον έλεγχο της νομιμότητας, την τήρηση της διαφάνειας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ