Πολιτικη & Οικονομια

Πιερρακάκης: «To 5G θα δημιουργησει έως 69.000 θέσεις εργασίας»

Τι είπε ο υπουργός στη συνέντευξη του στην AthensVoice

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης © EUROKINISSI//ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε στην Athensvoice για τις «ψηφιακές προτεραιότητες» της κυβέρνησης- Τι είπε για το 5G

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης παραχώρησε αναλυτική συνέντευξη στην AthensVoice και τον Μάκη Προβατά στην οποία μίλησε για τις προκλησεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκειας της πανδημίας, το ψηφιακό "new deal" που χρειάζεται η Ελλάδα αλλά και για το 5G που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον ψηφιακό τομέα το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο «πρώτης γραμμής»  θέμα ειναι το 5G για την Ελλάδα απάντησε: «Μελέτη της ΕΥ Ελλάδος που έγινε πρόσφατα για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέδειξε ότι, μέχρι το 2030, από το 5G μπορούμε να έχουμε έως 12,4 δις ευρώ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, και έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας. Η σκέψη που προέκυψε ήταν πώς θα μπορούσαμε να φέρουμε την πρόοδο πιο κοντά στο σήμερα. Σκεφτήκαμε την καινοτομία, να εργαλειοποιήσουμε τη δημοπρασία, και έτσι δεσμεύσαμε το 25% από αυτά τα χρήματα, τα 93 εκ. από τα 372. Ήμασταν η μόνη χώρα που δημιούργησε ένα fund, το «Φαιστός», μέσα από τα χρήματα της δημοπρασίας και έτσι δημιουργείται ένας ενάρετος κύκλος. Το παρουσιάσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρήθηκε ως μία βέλτιστη καλή πρακτική. Η άλλη καινοτομία είναι ότι ενώ είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 5G, είμαστε ηθελημένα στο 99% στη διάθεση του φάσματος και όχι στο 100%. Ένα πολύ μικρό κομμάτι δεν το δημοπρατήσαμε, το κρατήσαμε στο υπουργείο για να παραχωρούμε πρόσβαση δωρεάν σε start-ups και σε ερευνητικά κέντρα που αναπτύσσουν προϊόντα. Έτσι φανταζόμαστε το κράτος τον 21ο αιώνα. Αφαιρεί εμπόδια από τη μία, γεννά ευκαιρίες από την άλλη».

Η ομάδα μας λειτουργεί με τη λογική της start-up

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα των συνεργατών του, τονίζοντας πως διαφοροποιείται από τις μορφές συνεργασίας που είναι συνηθισμένες στη δημόσια διοίκηση.  «Είναι οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των οργανισμών, ο διευθυντής και τα στελέχη του γραφείου μου και μία σειρά προγραμματιστών, νομικών, οικονομολόγων, από πολλά σημεία του Δημοσίου. Τους επιλέξαμε μία-μία και έναν-έναν. Υπάρχουν και άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό, άφησαν θέσεις στον ιδιωτικό τομέα για να εργαστούν σε αυτή την ομάδα και δημιουργήσαμε παράλληλα μια κουλτούρα ομάδας. Μόνο έτσι μπορείς να διαχειριστείς μία κρίση στις 2 το πρωί η οποία απαιτεί ταχύτατο συντονισμό. Στην ομάδα αυτή δεν αντιλαμβανόμαστε τους ρόλους μας με την κλασική θεσμική έννοια, λειτουργούμε περισσότερο με μία κουλτούρα start up εταιρείας. Έτσι μπορείς να αποφύγεις αργόσυρτες διαδικασίες. Το 13033, για παράδειγμα, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τη δημιουργία του πήρε γύρω στις 15 ώρες».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του υπουργού εδώ   

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ