Πολιτικη & Οικονομια

Δύο αριθμοί: ή η διαφορά μεταξύ προόδου και συντήρησης

Η σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους ήταν ανέκαθεν το προβληματικότερο στοιχείο της ελληνικής Πολιτείας. Τώρα κάτι αλλάζει προς το προοδευτικότερο. Και κάποιοι το αντιπαλεύουν

telis-samantas.jpg
Τέλης Σαμαντάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
merarrithmisi-psifiako-kratos-proodos.jpg

Η σημαντικότερη μεταρρύθμιστική πράξη των τελευταίων δεκαετιών και η «μετατροπή των ανθρώπων σε νούμερα»

11 κατηγορίες με 1.155 υπηρεσίες. Σ’ αυτούς τους δύο αριθμούς –που διαρκώς, σε καθημερινή σχεδόν βάση, αυξάνονται– συμπυκνώνεται η σημαντικότερη μεταρρυθμιστική πράξη των τελευταίων δεκαετιών. Ακριβώς γιατί τα αποτελέσματά της -πέρα από τη γρήγορη και ορθολογική εξυπηρέτηση των πολιτών, το κέρδος για την οικονομία και τον περιορισμό της απώλειας άπειρων μεροκάματων και εργατοωρών, αλλά και της μείωσης του, υπολογίσιμου, ψυχολογικού άγους των πολιτών κατά την επαφή τους με το «Δημόσιο»– έχουν και άλλες, επιπτώσεις: Στοχεύουν στην καρδιά της γραφειοκρατίας και κατ’ επέκταση της διαφθοράς που η ίδια η γραφειοκρατία, προς «ίδιον όφελος», παράγει.

Ταυτοχρόνως δε πλήττει και έναν από τους βασικούς πυλώνες του πελατειακής διάστασης και της διεστραμμένης σχέσης πολίτη-κράτους που είχε εγκαθιδρυθεί ως χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελληνικού πολιτικο-οικονομικού συστήματος. Αυτού που αποκαλούμε συμβολικά «πελατειακό κράτος». Φαινόμενο που για την ανάπτυξη του το καταλληλότερο φυτώριο του είναι –σε μέγιστο βαθμό– η διαδικασία της άμεσης επαφής του πολίτη με τους εκπροσώπους του κρατικού μηχανισμού και της όποιας μικρής ή μεγάλης «εξουσίας». Οποιουδήποτε δε τμήματος αυτών των «εξουσιών»: από τον κεντρικό κρατικό μηχανισμό και την εξαγορά συνειδήσεων έναντι «εξυπηρετήσεων», μέχρι τις εφορίες, τις πολεοδομίες, τις δημοτικές αρχές, ακόμη και ορισμένα διαβρωμένα απολύτως από τα κόμματα συνδικάτα-σφραγίδες.

Ας μείνουμε, λοιπόν, σ’ αυτούς τους δύο αριθμούς και ας αφήσουμε κάποιους άλλους να ολολύζουν για τη «μετατροπή των ανθρώπων σε νούμερα», τη «λυσσαλέα επίθεση στο δημόσιο» ή τον «τεχνοφασισμό» που είχαν για σημαία τους. Οι ιδέες τους ανήκουν πια στην ιστορία των συντηρητικών ιδεών. Το διαισθάνονται άλλωστε απ’ ό,τι φαίνεται και οι ίδιοι, γι’ αυτό και αντιδρούν πια με το γνωστό φανατισμό τους, «ανακαλύπτοντας» ή δημιουργώντας οτιδήποτε μικροπρεπές, χυδαίο, φανταστικό ή απλώς καταφανώς ψευδές ώστε να μπαλώσουν τον ξεφτισμένο «αριστερό» μανδύα της συντηρητικής νοοτροπίας τους. Ας τους αφήσουμε ήσυχους  στα «μανταρίσματα» του «προοδευτισμού» τους.

Η ουσία της προόδου βρίσκεται στον αντίποδα των αντιλήψεών τους. Σε δύο αριθμούς: στις 11 κατηγορίες με τις 1.155 υπηρεσίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ