Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 6-12 Μαΐου 2021

9 νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας σε ένα μόνο 24ωρο ήταν το αποτέλεσμα επιθέσεων του Ισραηλινού στρατού την Κυριακή

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 784
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα
© Fatima Shbair/Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας, 6-12 Μαΐου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων των Pfizer-BioNTech θα παραλάβει η ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023. Αυτό θα είναι και το μόνο εμβόλιο που θα κυκλοφορεί στη «γηραιά» ήπειρο καθώς η Astra Zeneca «αποκλείστηκε» λόγω της παροιμιώδους ασυνέπειάς της. Για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, η χώρα μας έχει διασφαλίσει δόσεις εμβολίων και για τη δεύτερη. 

34% των ενηλίκων στην ΕΕ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όπως δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.


100 pole positions έχει κατακτήσει ο Lewis Hamilton μετά και την πρώτη θέση στα δοκιμαστικά του Grand Prix της Ισπανίας το περασμένο Σάββατο.

68 pole positions έχει κατακτήσει ο δεύτερος στη σχετική κατάταξη Michael Schumacher. 

98 νίκες σε Grand Prix έχει πετύχει ο οδηγός της Mercedes, ο οποίος έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στη Formula 1.


3.000 θετικά self-test δηλώθηκαν στη σχετική πλατφόρμα πριν την επανέναρξη των διά ζώσης σχολικών μαθημάτων την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ.

1,7 εκατ. άτομα είναι ο συνολικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι μισοί εκ των οποίων δηλώθηκαν στην πλατφόρμα. 


100 θέσεις εργασίας (από τις συνολικά 300) διασφαλίζονται άμεσα με την εξαγορά του εξοπλισμού του εργοστασίου της Πίτσος, από την ελληνική εταιρεία Pyramis, η οποία σχεδιάζει την άμεση μετεγκατάσταση του εξοπλισμού και την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

100 επιπλέον θέσεις θα διασωθούν στη δεύτερη φάση, όταν δηλαδή το εργοστάσιο ξεκινήσει τη λειτουργία του. 

120.000 τεμάχια θα πρέπει να παράγει το εργοστάσιο προκειμένου να είναι βιώσιμο. 


9 νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας σε ένα μόνο 24ωρο ήταν το αποτέλεσμα επιθέσεων του Ισραηλινού στρατού την Κυριακή. Είχε προηγηθεί επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς στην Ιερουσαλήμ λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα.


150 στρέμματα στη Μαγούλα Αττικής ήταν η έκταση στην οποία η γερμανική BSH θα μετέφερε τις γραμμές παραγωγής, κίνηση με την οποία θα διασφαλίζονταν μονομιάς η παραγωγή και όλες οι θέσεις εργασίας. Το 2011 ο -εκλεγμένος με το ΣΥΡΙΖΑ- δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, αντιτάχθηκε στο σχέδιο και σε σχετικό δελτίο Τύπου ανέφερε ότι «με συντονισμένες ενέργειες του Λαού και της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να πετύχουμε την ματαίωσή του». Τελικά τα κατάφερε. 


5 εκατ. ευρώ ζητά με αγωγή του ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και «μέλη της συμμορίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για συκοφαντικές δηλώσεις που υποστηρίζει ότι έκανε ο υπουργός μετά την πρόσφατη κατάθεση του επιχειρηματία στην ανακρίτρια του Αρείου Πάγου, κ. Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου. 


2.20 επί 3.20 μετρημένο είναι το κελί που έχει φυλακιστεί ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Saint Gilles στο κέντρο των Βρυξελλών, σύμφωνα με παράπονα που κάνει για τις συνθήκες κράτησής του. Λίγο μεγαλύτερο πάντως από την ιστορική καμαρούλα του γνωστού τραγουδιού.

95% των κρατουμένων στη συγκεκριμένη φυλακή είναι Άραβες που κραυγάζουν «Αλλάχου Ακμπάρ», σύμφωνα πάντα με τα παράπονα του -κατά δήλωση- πρώην Χρυσαυγίτη. Ο άνθρωπος που παρίστανε τον τσαμπουκά ψάχνοντας αν μεταξύ των αστυνομικών που τον συνέλαβαν υπάρχει «ένας άντρας; Ένας, να παίξουμε ξύλο εμείς οι δύο», ίσως να φαντάζεται ότι στην Ελλάδα θα τον φιλοξενήσουν σε VIP κελί, κοντά στον Μένιο Φουρθιώτη. 


30% αυξήθηκε η ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες στη χώρα μας το τελευταίο έτος και παρά την πανδημία, σύμφωνα με τον διεθνή Ιταλικό Ομιλο Cerved Group. Στην κορυφή των προτιμήσεων Γλυφάδα, Πάρος και Σαντορίνη, ενώ οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από Αγγλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Αυστραλία και Γαλλία.

60% μειώθηκαν οι ξένες επενδύσεις στο real estate συνολικά την ίδια περίοδο. 


3428 Golden Visas μαζί με άδειες για αγορά ακινήτων δόθηκαν το 2019. 

857 εκατ. ευρώ ήταν η συνολική αξία των αγορών από τους ανθρώπους που έλαβαν Golden Visa. 

74% από όσους έλαβαν την Golden Visa ήταν Κινέζοι πολίτες.


2 λέξεις είναι αρκετές για να βεβηλώσουν τον σημαντικότερο ναό της Ορθοδοξίας, τον Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωσταντινούπολη. Τα λαμπιόνια της επιγραφής που κρέμασε το καθεστώς Ερντογάν γράφουν «LAILAHE ILLALLAH»,  δηλαδή «Ο Θεός είναι ένας και αυτός είναι ο Αλλάχ». Ακόμη βέβαια και αν για τους μουσουλμάνους είναι όπως τα λέει η επιγραφή, ο συγκεκριμένος ναός δεν χτίστηκε για να τιμήσει τον συγκεκριμένο Θεό. «Κιτς και χάλι μαύρο τα λαμπάκια Ερντογάν» ήταν το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. 


Verba Volant

Ελένη Αυλωνίτου
«Ο Μπάντεν ακολουθεί πρόταση του κ. Τσίπρα για κατάργηση της πατέντας των εμβολίων και στις ΗΠΑ θα εφαρμοστεί. Στα καθ’ ημάς ο κ. Μητσοτάκης είρων και χλευαστικός σε κάθε πρωτοβουλία που ξεπερνά το μπόι του και θέτει σε κίνδυνο τα κέρδη μεγάλων πολυεθνικών». Η πρώην βουλέυτρια του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει -εκ παραδρομής- τη γερμανική καταγωγή του νέου πλανητάρχη από το Μπάντεν-Μπάντεν του Μέλανος Δρυμού και μας δείχνει τι χάνουμε καθώς δεν ζούμε στις ΗΠΑ για να πάρουμε τη σπασμένη πατέντα και να φτιάξουμε σπιτικό εμβόλιο.

Αλέξης Πατέλης
«Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά». Η δήλωση του συμβούλου του Πρωθυπουργού σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους άριστους διδάκτορες του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο μεγάλη θύελλα σήκωσε η «προσχηματική» και «καθυστερημένη» συγγνώμη του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος. Ίσως στην Κουμουνδούρου θα προτιμούσαν μια απάντηση όπως «Βρε άιντε από δω, λαμόγια, υποκριτές, που θα σας ζητήσουμε και συγγνώμη και θα διαγράψουμε το σύντροφο», την οποία έχει δώσει στο παρελθόν δικός τους «αψύς» βουλευτής, διδάσκοντας ήθος.

Έφη Αχτσιόγλου
«Είναι πραγματικά μια ευκαιρία αυτή, στην πραγματικότητα, η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την αριστερά». Πρόκειται για τη συριζαϊκή εκδοχή του μαοϊκού «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση». Κακώς στη ΝΔ το είδαν ως υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας. Πρόκειται απλώς για την κυνική παραδοχή εκ μέρους της υποψήφιας «τσαρίνας» ότι χωρίς πανδημία και αυθεντική συριζαϊκή γκρίνια, ουδείς θα έδινε σημασία στα λεγόμενά της. 

Σωκράτης Φάμελος
«Τα ΕΛ.ΠΕ. είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Το άνευ προηγουμένου “πασχαλιάτικο” δώρο απεμπόλησης του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελεί μια νομικά και πολιτικά απαράδεκτη επιλογή». Σύντροφε, με όλο το θάρρος, περιουσία του ελληνικού λαού είναι το 35,5% της εταιρείας, το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ιδιώτες, οι οποί οι είναι δίκαιο να αποφασίζουν ποιος θα διοικεί την εταιρεία τους και όχι να εμπιστεύονται το κάθε κομματικό στέλεχος που βλέπει τις διάφορες εταιρείες ως ευκαιρία για ρουσφέτια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ