Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 29 Απριλίου - 5 Μαΐου 2021

15 ημέρες θα παραμείνει στη χώρα μας ο Gordon Ramsay με αφορμή γύρισμα για την τηλεοπτική εκπομπή του

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 783
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gordon Ramsay: Uncharted

Τα νέα της εβδομάδας, 29 Απριλίου - 5 Μαΐου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

3.201.212 εμβολιασμοί είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

100.000 εμβολιασμοί ήταν προγραμματισμένο να γίνουν χθες, Τετάρτη. Αρκετοί περισσότεροι από τις αρχές Ιανουαρίου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι με τους χαμηλούς ρυθμούς δεν θα έχουμε ανοσία ούτε μέχρι το τέλος του έτους.


8% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι οι απανταχού συνωμοσιολόγοι - αντιευρωπαϊστές την κατηγορούσαν ότι έχει προμηθευτεί στη ζούλα ρώσικα εμβόλια αλλά και παραπάνω δόσεις από την Pfizer.

9,8% των Γάλλων, 10,6% των Ιταλών, 6,9% των Νορβηγών και 5,5% των Ολλανδών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με στοιχεία της Google.

22,3% των Βρετανών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις αλλά 51,4% των Βρετανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.


62,5% των ανθρώπων που εργάζονται στα νοσοκομεία έχει εμβολιαστεί στην Ελλάδα.

62,8% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών είναι επίσης εμβολιασμένοι στη χώρα μας.

63,4% είναι το ποσοστό για τους 70-79, 45,3% για τους 60-69, 11% για τους 50-59, 5,9% για τους 25-49 και μόλις 1,2% για τους 18-24.

92,5% των Σουηδών άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί.


7 μουσικόφιλοί βουλευτές της ΝΔ ζητούν «την άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση αλλά και την παράταση της κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα». Πρόκειται για τους κ.κ. Κυρανάκη, Μπουκώρο, Κατσανιώτη, Μπουτσικάκη, Δερμετζόπουλο, Χειμάρα και Μελά.


306,4 εκατ. ευρώ ζημίες εμφάνισε στον ισολογισμό του 2020 η Τράπεζα Αττικής καθώς αναγκάστηκε να «κρατήσει στην άκρη» ποσό 286 εκατ. ευρώ, προβλέποντας ουσιαστικά ότι δάνεια που έχει χορηγήσει δεν θα αποπληρωθούν.

127,6 εκατομμύρια ευρώ δάνεια έχει λάβει από την Τράπεζα Αττικής ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας.

55 εκατ. ευρώ από αυτά, τα έλαβε ως δάνειο το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον εργολάβο που είναι και κουμπάρος του Τάκη Θεοδωρικάκου.


100 Mbps θα είναι η ταχύτητα downloading του δορυφορικού internet που θα παρέχει και στην Ελλάδα η εταιρεία Starlink ιδιοκτησίας του Elon Musk, ακόμη και σε περιοχές όπου τώρα δεν υπάρχει καν πρόσβαση. Όπως ανέφερα η υπηρεσία θα διατίθεται μέσω δορυφόρου, οπότε είναι προφανές ότι ο Πιερρακάκης (ο οποίος έκλεισε και τη συμφωνία), απλώς συνέχισε το έργο του «Νίκου του Δορυφορικού».

29 Mbps είναι σήμερα η μέση ταχύτητα downloading στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στην προτελευταία θέση της σχετικής λίστας για την Ευρώπη. Νούμερο απογοητευτικό για μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει προορισμός για «ψηφιακούς νομάδες».


90 πλούσιοι επενδυτές του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνουν (και φορολογικοί) κάτοικοι Ελλάδας.

50% του εισοδήματός τους θα απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος (και την ειδική εισφορά αληλεγγύης) για μια 7ετία.


250 άνθρωποι χρειάστηκαν μόλις 20 λεπτά για να προμηθευτούν τα εισιτήρια για μια βραδιά σε κλαμπ της Χιρόνα στην Ισπανία όπου θα μπορούσαν να διασκεδάσουν χωρίς περιοριστικά μέτρα για τον Covid. Απαιτούνταν να έχουν κάνει πρόσφατο τεστ ή να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει από τον ιό.


49 κρούσματα εντοπίστηκαν την Τρίτη στην Κάλυμνο και είχαν ως αποτέλεσμα καθολικό lockdown στο νησί μέχρι την επόμενη Δευτέρα.


20,67% της παγκόσμιας χωρητικότητας των πλοίων της εμπορικής ναυτιλίας ανήκει σε Έλληνες πλοιοκτήτες, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

54,28% της χωρητικότηταςτων πλοίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελέγχουν επίσης Έλληνες εφοπλιστές.

0,16% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι Έλληνες και αυτό κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακά τα προαναφερθέντα μεγέθη.


97,9 μονάδες ήταν ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο έναντι 96,9 μονάδων τον Μάρτιο και βρέθηκε έτσι στο μέγιστο επίπεδο του τελευταίου έτους. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός από τη Βιομηχανία όπου υπάρχει ανεπαίσθητη υποχώρηση.


4 συγκρατούμενους έχει στο κελί του στον Κορυδαλλό, ο Μένιος Φουρθιώτης, παρότι είχε ζητήσει μονόκλινο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζήτησε επίσης για πρωινό να του προσφέρονται κρουασάν βουτύρου, σπανακόπιτα και τοστ, αλλά όχι κρέας.


2,59 δισεκατομμύρια τόνους απορριμμάτων θα παράξει η ανθρωπότητα το 2030 σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ.

2,01 δισεκατομμύρια τόνοι ήταν τα συνολικά σκουπίδια στον πλανήτη το 2016 ενώ θα φθάσουν τα 3,4 δισεκατομμύρια τόνους το 2050. Η φράση «θα μας πνίξουν τα σκουπίδια» αποκτά άλλο νόημα, όπως και η βιομηχανία διαχείρισης των απορριμμάτων.


15 ημέρες θα παραμείνει στη χώρα μας ο Gordon Ramsay με αφορμή γύρισμα για την τηλεοπτική εκπομπή του. Το γύρισμα έγινε ήδη στα Χανιά και κράτησε δύο ημέρες.

16 αστέρια Michelin έχουν λάβει ως επιβράβευση τα εστιατόρια του Βρετανού σεφ.

3 αστέρια έχει λάβει το εμβληματικό του κατάστημα, το Restaurant Gordon Ramsay στο Τσέλσι του Λονδίνου.


Verba Volant

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
«Είδαν ότι για να δώσουν 6 επιπλέον έδρες στο κόμμα που τους πλήρωνε για να κάνουν συγκεκριμένη δουλειά άρχισαν να πυροβολούν το αντίπαλο κόμμα». Μοιάζει ασύντακτη αλλά πρόκειται για μια συγκλονιστική αποκάλυψη την οποία έκανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Σε ομιλία του με κομματικό ακροατήριο έκανε λόγο για «στημένο αποτέλεσμα» με την εμπλοκή μάλιστα της Cambridge Analytica. Στην ουσία κατήγγειλε ότι η ΝΔ έφτιαξε έναν μηχανισμό που έγραφε άσχημα πράγματα για τους αντιπάλους της ώστε να «κλέψει» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ ή έστω να ψήσει τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν.

Πάμπλο Ιγκλέσιας
«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους». Είναι δύσκολο για έναν τόσο πολύ ενωτικό πολιτικό, όπως ο επικεφαλής των Podemos, να αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν μπορεί να ενώσει με συνθήματα όπως «Φασισμός ή ελευθερία» που επέλεξε για τις πρόσφατες εκλογές στη Μαδρίτη. Γι’ αυτό και παραιτήθηκε ώστε να απομονωθεί στη βίλα του, με την πισίνα που έχει στον πυθμένα της τη μορφή του Τσε!

Αλέξης Τσίπρας
«Άνοιξε, επιτέλους, η πλατφόρμα, έστω και για τα AstraZeneca, για να ξεστοκάρουν εν πάση περιπτώσει…». Μπορεί να είναι μηχανικός, όμως δείχνει ότι γνωρίζει από διαχείριση αποθεμάτων. Έχει ο ίδιος άλλωστε ένα στοκ από γκάφες, τις οποίες επιστρατεύει κάθε φορά που –δυνητικά– θα μπορούσε να έχει κάποιο πρόβλημα η κυβέρνηση.

Αθηνά Λινού
«Αν ήμουν στα 35 μου θα προσπαθούσα ίσως να βρω κάποιο άλλο εμβόλιο». Η επιστήμονας την οποία υπέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κατάλληλη για υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, αφού υποστήριξε με θέρμη ότι «με την κατάποση» δεν έχει αποδειχθεί ότι κολλάει (αναφερόμενη στη Θεία Κοινωνία, για να μην παρεξηγούμαστε), επανέρχεται τώρα σπέρνοντας τον τρόμο για το εμβόλιο της Astra Zeneca.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ