Πολιτικη & Οικονομια

Κλινικές δοκιμές του ισραηλινού φαρμάκου σε Σωτηρία και Αττικόν

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής, Ναντίρ Αρμπέρ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής, Ναντίρ Αρμπέρ - Ξεκινούν κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα - Σε ποια νοσοκομεία.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (29/4) με τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής, Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα ελπιδοφόρο θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ. Η κλινική μελέτη στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων - δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό Καθηγητή Ιατρικής, Ν. Αρμπέρ © Γραφείο πρωθυπουργού

Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν θέματα ευρύτερης συνεργασίας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ κατά την έναρξη ο κ. Arber μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη και τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Νετανιάχου. 

 

Ακολουθεί σε ανεπίσημη μετάφραση, ο διάλογος κατά την έναρξη της συνάντησης

Κ. Μητσοτάκης: Πείτε μου πως εξελίσσεται η μελέτη;

Σ. Τσιόδρας: Πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. Είναι μια  πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα.

Κ. Μητσοτάκης: Πόσα είναι τα νοσοκομεία που συμμετέχουν;

Σ. Τσιόδρας: Προς το παρόν μιλάμε για τρία Ιατρικά Τμήματα σε δύο νοσοκομεία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» και το νοσοκομείο «Σωτηρία». Έχουμε δύο τμήματα στο «Σωτηρία» και ένα στο «Αττικόν». Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 ελπίζουμε να ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του Καθηγητή κ. Arber, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση.

Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό Καθηγητή Ιατρικής, Ν. Αρμπέρ © Γραφείο πρωθυπουργού

Κ. Μητσοτάκης: Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που είστε εδώ. Θυμάμαι πως η σχετική συζήτηση προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου. Και θυμάμαι ότι τον ρώτησα, καθώς είχα διαβάσει σε εφημερίδες αρθρογραφία σχετικά με τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα της «Φάσης 1» της κλινικής μεθόδου. Τότε, ο κ. Νετανιάχου είπε «Θα καλέσω αμέσως τον κ. Καθηγητή».  Σας τηλεφώνησε και ναμαστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε πως θα αποδείξουμε στη «Φάση 2» της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα.

Ν. Αρμπέρ: Ναι το συζητήσαμε ήδη. Όπως συζητήσαμε και με τον καθηγητή θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες - αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως, καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Πώς προγραμματίστηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Αρμπέρ

Το παρασκήνιο του προγραμματισμού της σημερινής συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καθηγητή, Ναντίρ Αρμπέρ, «φωτίζει» η «Καθημερινή». Οι βάσεις της συνάντησης μπήκαν στις 8 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης συνέντευξης που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ. Στις κοινές δηλώσεις του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα θα λάβει μέρος σε κλινικές δοκιμές για το ισραηλινό φάρμακο κατά του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Νετανιάχου έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο που περιείχε το «θαυματουργό», όπως το χαρακτήρισε, φάρμακο και έκανε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συμμετέχουν και ελληνικά νοσοκομεία στις κλινικές δοκιμές. Μετά από αυτή τη δήλωση, ο κ. Νετανιάχου έδωσε το τηλέφωνο του Σωτήρη Τσιόδρα στον Ισραηλινό καθηγητή, Ναντίρ Αρμπέρ, του επικεφαλής των δοκιμών στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ. 

Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό Καθηγητή Ιατρικής, Ν. Αρμπέρ © Γραφείο πρωθυπουργού

Τσιόδρας και Αρμπέρ είχαν επικοινωνία όλο αυτό το διάστημα, μέχρι και τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ