Πολιτικη & Οικονομια

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τα νέα μέτρα ελάφρυνσης - Τι ισχύει

Τι περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φορολογική δήλωση
Φορολογική δήλωση © pixabay.com

Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Κατατίθεται και ψηφίζεται σήμερα 21/4 στη Βουλή η σχετική ρύθμιση

Σε 10 νέες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης και της διευκόλυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προχωρούν η Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται για μετά τις 6 Μαΐου, με την προθεσμία να λήγει στις 28 Ιουλίου 2021, αλλά τις πύλες του Taxisnet να παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021 για να δέχονται ως εμπρόθεσμες τις δηλώσεις των φορολογουμένων.

Φορολογικές δηλώσεις 2021 - Τι ισχύει για τεκμήρια και ελαφρύνσεις -Τι περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατίθεται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται στο ποσό του εισοδήματος που δεν έχει καλυφθεί με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους πληττόμενους φορολογουμένους και όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ «κουρεύεται» κατά 50% και διαμορφώνεται στο 11% το πρόστιμο για τους φορολογουμένους που δεν έχουν πιάσει το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές τουλάχιστον το 20% του εισοδήματός τους.

Παράλληλα απενεργοποιούνται φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογουμένους, διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια και δίνεται νέα ευκαιρία στα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα η τροπολογία που κατατίθεται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπει 10 παρεμβάσεις:

  • Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
  • Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
  • Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
  • Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
  • Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
  • Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
  • Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.
  • Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.