Πολιτικη & Οικονομια

Θεοχάρης- Τουρισμός: Τα πέντε επίπεδα ασφαλείας για το άνοιγμα

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με ξεκάθαρο στόχο για το άνοιγμα στις 14 Μαΐου»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Τουρισμούς, Χάρης Θεοχάρης
Ο υπουργός Τουρισμούς, Χάρης Θεοχάρης © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Χάρης Θεοχάρης: Ο στόχος για το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου και τα πέντε επίπεδα ασφαλείας που το επιτρέπουν.

«Είμαστε η 1η χώρα που έχουμε δώσει έναν ξεκάθαρο στόχο με το άνοιγμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει για τις 14 Μαΐου», είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα του Τουρισμού λίγο μετά το Πάσχα. 

«Η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει το σχεδιασμό της για το ασφαλές άνοιγμα στην Υγειονομική Επιτροπή και προχωρά σύμφωνα με τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας υπάρχουν και ισχύουν, στη βάση όσων εφαρμόστηκαν πέρυσι, καθώς αποδείχθηκαν άκρως επιτυχημένα και αποτελεσματικά. Οι ρυθμίσεις είναι κοινοποιημένες στην αγορά. Κάνουμε μία πολύ ενεργή προσπάθεια για το άνοιγμα των αγορών. Στόχος μας είναι να δείξουμε μια καθαρή εικόνα στο εξωτερικό, κάτι που επιτυγχάνουμε με τις διμερείς συμφωνίες τις οποίες συνάπτουμε. Είμαστε η 1η χώρα που έχουμε δώσει έναν ξεκάθαρο στόχο με το άνοιγμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει για τις 14 Μαΐου», είπε ο Χάρης Θεοχάρης στην απάντησή του. 

Ο Υπουργός Τουρισμού σε άλλο σημείο της τοποθέτησης σημείωσε ότι «πέρυσι, το 2ο κύμα της πανδημίας δεν έπληξε τη χώρα μας νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν μπορείτε να λέτε ότι το άνοιγμα του τουρισμού επιδείνωσε την κατάσταση, τη στιγμή που τον Αύγουστο είχαμε 180 κρούσματα σε 3 εκατ. τουρίστες. Το 2ο κύμα ήρθε στη χώρα μας τον Οκτώβριο, όχι τον Αύγουστο του 2020. Επίσης, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για έσοδα 3 δισ. ευρώ, καταφέραμε τελικά να έχουμε έσοδα 35% περισσότερα, φτάνοντας στα 4,3 δισ. ευρώ». 

Σχετικά με το άνοιγμα των βόρειων χερσαίων συνόρων, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός και πρωτόκολλα λειτουργίας, παράλληλα με το αποτελεσματικό σύστημα τυχαίων ελέγχων με τον αλγόριθμο ‘EVA’. «Πρόκειται για μια δυναμική και απαραίτητη διαδικασία. Ανοίγουμε τα χερσαία σύνορα στον Προμαχώνα και στο Νυμφαίο διότι έχουμε σχέδιο, το οποίο και υλοποιείται. Φέτος ανοίγουμε όλους τους διασυνοριακούς σταθμούς, σταδιακά ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις 14 Μαΐου. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο, την ώρα που το σχέδιο αυτό ήδη υλοποιείται». 

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στα covid-free νησιά, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν. Εμείς λέμε πως όλη η χώρα είναι ασφαλής. Με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος υλοποιείται από το στρατό, για επιχειρησιακούς λόγους και μόνον εμβολιάστηκαν κάποια ακριτικά κυρίως νησιά. Στις 14 Μαΐου ανοίγουμε και το σύστημα θα έχει αναπτυχθεί πλήρως. Δεν μπορείς ξαφνικά να ξεκινήσεις μια ημερομηνία, δεν υπάρχει διακόπτης του τουρισμού. Χρειάζεται χτίσιμο της εμπιστοσύνης. Και όταν λέμε ότι ανοίγουμε, εννοούμε ότι αφήνουμε την αγορά να προχωρήσει σε λύσεις και συμφωνίες. Δίνουμε μια καθαρή εικόνα. Το ότι έχουμε δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία δείχνει ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με σταθερά βήματα. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο εύσημο. Πέρσι δεν υπήρχε η ίδια γνώση. Φέτος έχουμε και τα εμβόλια και τα ‘rapid tests’ τα οποία και θα αξιοποιήσουμε. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε ώστε να μην αιφνιδιάζουμε και να δημιουργήσουμε μια πιο φιλική σχέση σε σύγκριση με πέρσι». 

Χάρης Θεοχάρης: Τα πέντε επίπεδα άμυνας που επιτρέπουν το ασφαλές άνοιγμα

Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν 5 επίπεδα άμυνας τα οποία επιτρέπουν το ασφαλές άνοιγμα. «Πρώτη προϋπόθεση για να έρθει κάποιος τουρίστας είναι είτε να είναι εμβολιασμένος, είτε με αρνητικό τεστ, είτε να έχει αποδεδειγμένα αναρρώσει. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να έρθει κάποιος στη χώρα μας. Όλοι υπόκεινται σε στοχευμένο έλεγχο, ακόμα και οι εμβολιασμένοι. Έτσι έχουμε και ένα δεύτερο σύστημα ελέγχου. Τρίτον, απομονώνονται άμεσα μαζί με τις οικογένειές τους τυχόν κρούσματα. Και για αυτό έχουμε τα ξενοδοχεία απομόνωσης. Επίσης, υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα οποία δουλέψαμε σκληρά μαζί με τους υγειονομικούς και τα οποία έχουν διανεμηθεί σε όλους τους φορείς σε όλη τη χώρα. Τέλος, υπάρχει και ο εμβολιασμός». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ