Πολιτικη & Οικονομια

Brexit: Πού μεταφέρονται όσες εταιρείες φεύγουν από τη Βρετανία

Ποιες πόλεις συγκεντρώνουν τις περισσότερες μετεγκαταστάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λονδίνο - Brexit: Κόκκινα λεωφορεία περνούν μπροστά από την Τράπεζα της Αγγλίας
Λονδίνο - Brexit: Κόκκινα λεωφορεία περνούν μπροστά από την Τράπεζα της Αγγλίας © EPA

Το Δουβλίνο βγαίνει κερδισμένο από τη φυγή των εταιρειών από τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στο 1 τρισεκατομμύριο αγγλικές λίρες υπολογίζονται περιουσιακά στοιχεία, επιχειρηματικές δραστηριότητες και προσωπικό που έφυγαν από τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit.

Το Reuters, επικαλούμενο έκθεση του New Financial, μετέδωσε ότι περισσότερες από 400 χρηματοοικονομικές εταιρείες της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησαν σε μετεγκατάσταση σε κάποιο κράτος - μέλος της ΕΕ.

Οι θέσεις εργασίας που βγήκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζονται σε 7.400, αν και εκφράζεται η εκτίμηση πως ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, λαμβάνοντας υπόψιν και τους περιορισμούς που υπάρχουν στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού -εξέλιξη που επηρεάζει τη σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση των εταιρειών εκτός Μεγάλης Βρετανίας.

«Πιστεύουμε ότι αποτελεί υποεκτίμηση και αναμένουμε ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν με τον καιρό. Είμαστε μόνο στο τέλος της αρχής του Brexit» επισημαίνεται στη μελέτη.

Brexit: Πού πηγαίνουν οι επιχειρήσεις που έφυγαν από τη Μεγάλη Βρετανία

Η Ιρλανδία, και συγκεκριμένα, το Δουβλίνο έχει υποδεχτεί 135 μετεγκαταστάσεις, το Παρίσι 102, το Λουξεμβούργο 95, η Φρανκφούρτη 63 και το Άμστερνταμ 48.

«Αυτή η αναδιανομή δραστηριότητας στην ΕΕ γυρίζει το ρολόι πίσω κατά περίπου 20 χρόνια» προστίθεται στη μελέτη. Και επισημαίνεται ακόμη: «Αναμένουμε ότι η Φρανκφούρτη θα είναι μακροπρόθεσμα ο νικητής σε όρους περιουσιακών στοιχείων και ότι το Παρίσι θα είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας».

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι το Σίτι του Λονδίνου θα παραμείνει το κυρίαρχο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον, ωστόσο η εξέχουσα αυτή θέση δεν αποκλείεται να επηρεαστεί με την πάροδο των ετών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ