Πολιτικη & Οικονομια

FT για Ταμείο Ανάκαμψης: Το «Ελλαδα 2.0» από τα καλύτερα σχέδια

Τι ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήνα
Αθήνα © EUROKINISSI

Με πολύ θετικό τρόπο σχολιάζουν οι Financial Times το σχέδιο «Eλλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης - «Από τα καλύτερα στην ΕΕ»

Ως ένα από τα καλύτερα εθνικά προγράμματα στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης  θεωρείται, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μιλά στους Financial Times, το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά στην κατάρτιση ενός σχεδίου απορρόφησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό την επούλωση των πληγών από την πανδημία αλλά και την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Το μείγμα των δράσεων που προβλέπει το σχέδιο που έχει επιβλέψει ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης  αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην πράσινη ανάπτυξη και την δημιουργία πλαισίου κατάλληλου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η υλοποίηση του σχεδίου ωστόσο δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Όπως λέει η υποδιευθύντρια του think tank «Bruegel» στις Βρυξέλλες, Μαρία Δεμερτζή, μπορεί το «Greece 2.0 να είναι ένα ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και μοντέρνο σχέδιο όσον αφορά τις υποσχέσεις», ωστόσο όπως τονίζει όλα αυτά παραμένουν υποσχέσεις. «Η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ αποτελούσαν ανέκαθεν ζήτημα στη χώρα. Ελπίζω η Ελλάδα να τα καταφέρει καλύτερα αυτή τη φορά» σημειώνει.

Τα θετικά από την εμπειρία της Τρόικας

Η θετική αυτή εξέλιξη πάντως, δεν ήρθε από μόνη της όπως σημειώνουν οι Financial Times. Η αντιδημοφιλής Τρόικα στην Ελλάδα και η εμπειρία των Μνημονίων αναβάθμισε το πλαίσιο τεχνογνωσίας το οποίο εν τέλει μπορεί και να λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας.

«Η εμπειρία του προγράμματος βοηθά πολύ», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ στους Financial Times, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επιτροπή της ΕΕ που εξετάζει τα εθνικά σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης  συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Οι προοπτικές για το μέλλον

Η εισροή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υπολογίζονται συνολικά στα 57 δισ. ευρώ (32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης  και 25 δισ. ευρώ από τα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ) δίνει στην χώρα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις που «σκόνταφταν» λόγω του κόστους τους και της κακής δημοσιονομικής κατάστασης.

Η εφαρμογή στην πράξη του «Ελλάδα 2.0» θα επιφέρει για παράδειγμα σημαντικά ποσά που θα κατευθυνθούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με το σχέδιο, το 57% της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για έργα πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων είναι η δημιουργία υποδομών 5G, η βελτίωση της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και η επανεκπαίδευση ή η «αναβάθμιση» του εργατικού δυναμικού. Το σχέδιο έρχεται επίσης με έναν φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.